El magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que investiga els preparatius del referèndum, ha inadmès per la recusació presentada contra ell pels ex-consellers catalans a l’exili Toni Comín i Meritxell Serret, després que aquests el demandessin civilment des de Bèlgica. El magistrat al·lega que no se’l pot recusar més de sis mesos després que assumís la instrucció perquè això deixaria en mans de les parts apartar qualsevol instructor sempre que discrepin del contingut de la seva investigació a través d’una demanda.

Segons l’escrit de recusació presentat per la defensa de Serret i Comín el dany s’hauria produït ‘mitjançant una campanya de descrèdit contra aquestes dues persones (i altres encausats), per la seva condició i les seves funcions polítiques’, i hauria consistit en ‘una persecució judicial i mediàtica’ que hauria vulnerat el seu dret a la presumpció d’innocència, a més d’afectar els seus drets polítics.

A més, Llarena indica que els recusants centren la seva demanda civil a Bèlgica en unes declaracions de l’instructor i a una suposada parcialitat i partidisme desplegat en el marc de l’actuació: I respon així: ‘Les declaracions públiques que s’invoquen com a exemple de la parcialitat de l’instructor no només són plenament respectuoses amb la presumpció d’innocència, sinó que es limiten a reflectir l’existència d’un pronòstic inicial tipicitat pels investigats’.

Instrucció gairebé finalitzada
Llarena també ha comunicat a totes parts que té pràcticament enllestida la investigació de la causa contra la cúpula del procés i els dóna tres dies per si volen fer algun pronunciament. Amb aquesta providència, Llarena deixa la causa a les portes de l’obertura de judici oral perquè, acabat aquest termini que dona a les parts, ja podrà dictar la interlocutòria de conclusió de sumari i enviar la causa a la sala. En aquest moment, la tasca de Llarena haurà conclòs i caldrà designar un tribunal que els jutgi. En la resolució, el magistrat diu que ja s’han practicat totes les diligències acordades en el seu dia ‘sense perjudici de les actuacions que han d’abordar-se atenent escrits presentats fins a dia d’avui’.

 

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb