Llanos Massó obri la porta de les Corts perquè Hablamos Español presente la seua ILP contra el català

  • Les Corts debatran la setmana vinent la proposta dita del dret de lliure elecció de llengua

VilaWeb
Esperança Camps Barber
13.03.2024 - 16:59
Actualització: 13.03.2024 - 17:24

Les Corts Valencianes debatran la setmana vinent la Iniciativa Legislativa Popular presentada per Hablamos Español, el satèl·lit de Vox, sobre la llibertat d’elecció de llengua. És una proposta per a rebaixar a mínims la protecció i promoció del català tant a l’ensenyament com a la funció pública o en àmbits diversos com ara el comerç.

El text diu en un dels articles: “No és necessari que tots els empleats públics coneguen el valencià, sinó que n’hi ha prou amb el fet que l’administració organitze els seus recursos humans perquè es puga garantir l’exercici dels drets reconeguts en aquesta llei”.

Altrament, a l’articulat de la proposició de llei s’afirma que “els pares dels alumnes menors d’edat tenen dret a triar la llegua oficial en què els seus fills reben l’ensenyament”. Es pretén l’exempció de la qualificació de l’assignatura de llengua per als alumnes nouvinguts siga quin siga l’origen o el nivell de l’ensenyament a què s’incorporen. Això, a la pràctica, faria que no es complissen els drets dels alumnes d’acabar l’etapa d’escolarització obligatòria amb el coneixement suficient de les dues llengües oficials del país.

A la pràctica, la proposició de llei obri la porta a la conculcació dels drets lingüístics dels ciutadans perquè, en nom de la llibertat, permet que les empreses privades es neguen a atendre un ciutadà que s’hi adrece en català.

Un atac frontal als drets lingüístics

Acció Cultural del País Valencià ha emès un comunicat de repulsa a la discussió d’aquesta ILP a les Corts. Diu que el text no proposa cap mesura per a protegir, restaurar i recuperar el català. “Al contrari, posa en qüestió l’article 6 de l’estatut d’autonomia, que estableix el valencià com a llengua pròpia i assenyala que ‘s’atorgarà especial protecció i respecte a la recuperació del valencià'”. S’obvia, a parer d’ACPV, que tant el català com el castellà són llengües oficials i que cap de les dues no ha d’estar subordinada a l’altra. També recorda que, en cas que s’aprovara la proposició de llei, es trencaria el consens que totes les forces polítiques van assolir l’any 1983 quan van aprovar la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià.

Acció Cultural considera que la llibertat d’elecció en cap cas pot situar-se per damunt de la responsabilitat de les administracions de vetlar pels drets de tot l’alumnat. “Cal tenir en compte, a més, una problemàtica afegida, ja que la llei afecta tot el territori valencià, incloses les zones valencianoparlants, fet que hi dificultarà la integració de totes les persones nouvingudes”, diu ACPV en un comunicat en què també anuncia mobilitzacions i accions legals contra el que anomena una nova agressió contra la llengua pròpia i els drets lingüístics.

Companyonia amb Vox

Aquesta Iniciativa Legislativa Popular podrà ser defensada de la tribuna de les Corts estant per Gloria Lago, presidena d’Hablamos Español. Això és possible gràcies a la modificació del reglament de les Corts Valencianes impulsat per Vox amb el suport del Partit Popular. La mateixa associació s’ha vantat que gràcies a aquest canvi han assolit allò que intenten d’ençà del 2019. Amb tot, es queixen que la defensa de la seua proposta de reduir a la mínima expressió el català es farà el dia 20, l’endemà de la cremada de les falles. Això, diuen, no els permetrà de fer la campanya de publicitat que pretenien. Tampoc no estan d’acord amb el temps de sis minuts que els han assignat per la defensa de la proposició de llei.

Gloria Lago és també presidenta de Galícia Bilingüe, una associació que també proclama la llibertat d’elecció dels ciutadans de Galícia davant el que considera adoctrinament i imposició del gallec en aquell territori. Lago ha protagonitzat diverses polèmiques defensant obertament la unitat d’Espanya amb comentaris contraris a les manifestacions culturals i lingüístiques diferents de les espanyoles. L’any 2014 va llegir el manifest “Libres i iguales” contra el referèndum del Primer d’Octubre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any