L’intent (fallit) de Sánchez de trencar el govern Torra

  • El PSOE pressiona ERC perquè retiri el suport a Torra i forci eleccions al Principat per canviar d'interlocutor *** Oltra desvincula el suport del Bloc als presos de la posició de Compromís *** Francina Armengol demana una solució política per a Catalunya

VilaWeb
Pere Martí
22.10.2019 - 20:30
Actualització: 22.10.2019 - 21:34

TEMA DEL DIA
Trucades.
El govern espanyol no vol asseure’s a una taula a negociar amb el president Quim Torra perquè no el reconeix com a interlocutor. Per molt que truqui a la Moncloa, no li agafaran el telèfon. És perdre el temps. A la Moncloa voldrien tenir un altre interlocutor a la presidència de la Generalitat. Però passa que en un estat democràtic els presidents els elegeix la gent i Torra és el president de tots els catalans, de la mateixa manera que Pedro Sánchez ho és de tots els espanyols. Torra governa amb el suport parlamentari del 42,9% dels catalans i Sánchez representa només el 28,68% del congrés espanyol. En canvi, la Moncloa qüestiona l’autoritat de Torra, amb l’ajut de l’obedient claca mediàtica de Madrid i Barcelona.

La veritat és que Sánchez no s’asseurà a dialogar amb Torra abans del 10 de novembre perquè això tindria un cost electoral enorme per als socialistes. Tampoc no ha dit que ho vulgui fer després, entre més coses perquè no és clar que el PSOE guanyi les eleccions espanyoles. Però si les guanyés, a la Moncloa li agradaria trobar ERC presidint la Generalitat i per això ha engegat una operació adreçada a fer dimitir Torra i forçar eleccions al Principat. No és cap secret. Miquel Iceta ha assegurat aquest matí a TV3 que si els republicans presidissin la Generalitat el diàleg seria més fàcil. La presidenta del congrés espanyol, Mertixell Batet, ha pressionat ERC perquè trenqués el govern. La campanya consisteix a aïllar Torra, deshumanitzar-lo, presentar-lo com un violent i un supremacista, contraposant-lo a la figura de Pere Aragonès, que segons els socialistes és més moderat, dialogant i pactista. Tot això acompanyat de les filtracions oportunes de les converses entre el vice-president de la Generalitat i la vice-presidenta Carmen Calvo.

L’estratègia no és nova. La tardor del 2017, el govern espanyol, aleshores presidit per Mariano Rajoy, també va arribar a la conclusió que Carles Puigdemont no era l’interlocutor per a negociar i va maldar perquè Oriol Junqueras el substituís. Aleshores es tractava d’aturar primer el referèndum i després la declaració d’independència del 27-O. L’encarregada de l’operació de ‘seducció’ de Junqueras va ser també la vice-presidenta, llavors Soraya Sáenz de Santamaria. També va anar acompanyada d’una campanya mediàtica presentant Puigdemont com un radical enfront del moderat Junqueras. Però la campanya va fracassar, el govern espanyol no va poder aturar cap de les dues coses i avui el dirigent d’ERC és a la presó amb una condemna de tretze anys al damunt.

Dos anys més tard, el PSOE ho torna a provar, però ERC ja coneix el pa que s’hi dóna i no ha caigut en el parany barroer d’intentar trencar el govern. El president Torra va demanar a Aragonès sobre els contactes amb el govern espanyol a la reunió del gabinet de crisi que es va fer ahir a primera hora del matí al Palau de la Generalitat. El vice-president va reconèixer els contactes però va negar que negociés res amb el govern espanyol. Amb aquest desmentiment, el president Torra va considerar restablerta la confiança i avui, a la conferència de premsa que ha fet després del consell executiu, ha explicat que el vice-president l’informa puntualment de les converses i està al dia de les comunicacions que té. Per refermar-ho, gairebé a la mateixa hora, el vice-president Pere Aragonès piulava: ‘Són els ciutadans i els parlaments qui escullen els interlocutors vàlids. És Pedro Sánchez qui s’ha d’asseure a parlar amb Torra.’ I responent a Miquel Iceta diu: ‘Prou excuses, prou irresponsabilitat.’ És a dir, tancava files amb el president.

La direcció d’ERC ja fa setmanes que va acordar de no provocar la caiguda de Torra, cosa que podria fer retirant-li el suport parlamentari i forçant eleccions. La secretària general del partit, Marta Rovira, va marcar com a prioritat la resposta a la sentència del Suprem espanyol i va esborrar de l’agenda del partit l’avançament electoral que encara demanen dirigents com Joan Tardà, de moment sense gens d’èxit. Fer caure Torra en plena ofensiva repressiva espanyola implicaria, ara com ara, un desgast electoral important per als republicans, amb vista a les eleccions del 10 de novembre o en unes hipotètiques eleccions catalanes avançades.

MÉS QÜESTIONS
Oltra desvincula el suport del Bloc als presos de la posició de Compromís.
Nova topada de Mónica Oltra amb el Bloc. La vice-presidenta de la Generalitat i coportaveu de Compromís s’ha referit a la petició que fa el Bloc d’una amnistia per als dirigents independentistes catalans. Oltra ha dit que era una declaració feta en exercici de la llibertat d’expressió, però que no era la posició de Compromís. El Bloc és el principal partit integrant de la coalició de Compromís; així i tot, Oltra no ha tingut cap mirament a desvincular-se’n. Del seu punt de vista, el Bloc ‘té llibertat de fer les declaracions que crega oportunes’, tant individualment com col·lectivament. ‘Afortunadament, vivim en un país lliure’, ha dit. També ha dit que cal tenir en compte que la via judicial segueix el seu curs i hi ha recursos anunciats i presentats. Segons ella, cal respectar el final de la via judicial i el dret de tothom a defensar-se i a exhaurir fins a l’últim recurs en defensa dels seus drets fonamentals. També ha demanat una reforma del codi penal espanyol per a eliminar el delicte de sedició, que considera que encaixa malament amb els drets fonamentals i les llibertats públiques que recull la constitució espanyola.

Francina Armengol demana una solució política per a Catalunya. La presidenta del govern, Francina Armengol, ha tornat a fer una crida al diàleg per trobar una solució al conflicte de Catalunya i ha recordat que les crisis polítiques es resolen amb política. Durant la seva intervenció al parlament, ha evitat de referir-se a la negativa de Pedro Sánchez de reunir-se amb Quim Torra, però ha defensat el dret de fer manifestacions, sempre que no siguin violentes. S’ha declarat favorable a les manifestacions ‘lliures i pacífiques’. D’aquesta manera responia a una pregunta del portaveu de Vox, Jorge Campos, sobre si el PSIB pensava continuar amb Més per Mallorca com a soci de govern. La presidenta ha assegurat que amb qui no s’entendria mai és amb un partit d’extrema dreta que es dedica a exaltar la figura de Franco i promou el racisme; i ha recordat que la democràcia implica defensar el diàleg i el pluralisme.

Compromís exigeix que es desmantelli immediatament el Castor. Compromís han exigit al govern espanyol que executi immediatament el desmantellament de les instal·lacions del magatzem de gas Castor. A més, demana que es faci pagar el cost íntegre de l’obra a l’ex-concessionària Escal UGS, controlada per ACS. La coalició i la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia diuen que el govern espanyol demora deliberadament el desmantellament del Castor. El senador Carles Mulet ha assegurat que l’executiu espanyol té, d’ençà de l’any passat, un pla de desmantellament valorat en 260 milions d’euros que s’havia d’allargar durant cinc anys. Tanmateix, encara no s’ha aplicat. Segons Mulet, aquest pla previ insinua que es poden deixar de retirar desenes de quilòmetres de gasoducte. Per a la coalició, ha de ser Escal UGS l’empresa responsable de restaurar els terrenys a l’estat inicial, recollint tots els materials, tal com hi obliga la Convenció Ospar de Protecció de la Mar, a més de resolucions i directives internacionals.

La justícia restitueix la línia de tren Perpinyà-Vilafranca de Conflent. La justícia ha restituït la línia ferroviària que uneix Perpinyà i Vilafranca de Conflent a la SNCF, després d’haver-hi acabat els controls tècnics. El tram on va haver-hi l’accident entre un tren i un bus, a Millars, era tancat d’ençà del 14 de desembre 2017per les necessitats de la investigació. Train en Têt, l’associació d’usuaris d’aquesta línia, sempre ha denunciat que una línia de tren no ha estat mai tancada tant de temps a conseqüència d’un accident. Ara cal esperar encara algunes accions, com unes obres, per poder tornar a fer circular trens entre Perpinyà i Vilafranca. Segurament no serà abans de cap d’any. En un comunicat, la presidenta del Consell d’Occitània, Carole Delgà, ha anunciat que s’invertiria un milió d’euros a modernitzar aquesta línia ferroviària i demana a la SNCF de millorar els horaris.

El govern andorrà potenciarà l’economia circular amb una llei. El govern treballa en un projecte de llei per potenciar l’economia circular, que s’aplicarà a partir de l’últim trimestre de 2020 i que abastarà diversos sectors de l’executiu. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha participat en la primera jornada d’economia circular organitzada conjuntament pel govern i la CEA, a la qual ha assistit el president de l’entitat, Gerard Cadena; el president d’AGREDA, Miquel Àngel Armengol; i el president de l’Institut de l’Economia Circular de França, François-Michel Lambert. L’objectiu és trobar oportunitats per al sector privat i aportar idees per a l’aplicació del model d’economia circular a Andorra, que segons la ministra és part de la solució global que ha de permetre d’avançar cap a l’aplicació de l’agenda 2030 i l’assoliment dels objectius de desenvolupament sostenible. Calvó ha explicat que la gestió racional dels residus, la transició energètica i el canvi climàtic ens porta a una evolució substancial del model d’economia lineal, que ha demostrat ser insostenible a llarg termini. Segons la ministra, cal caminar cap a un sistema de bucles més o menys llargs segons si reutilitzem el producte, l’actualitzem, el reparem o el reciclem.

LA XIFRA
718.000 persones viuen en zones del País Valencià on se supera l’objectiu legal d’ozó que marca l’Organització Mundial de la Salut (OMS), segons un informe de l’organització Ecologistes en Acció.

TAL DIA COM AVUI
El 22 d’octubre de 1973 va morir el músic vendrellenc Pau Casals, a l’exili, a San Juan de Puerto Rico. La seva interpretació de ‘El cant dels ocells’ a l’ONU ha esdevingut un símbol de pau i llibertat arreu del món. Un símbol que continua vigent aquests dies als carrers de Barcelona:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any