Lingüicidi

  • Conscient que per a liquidar un poble no cal l'extirpació biològica, sinó exterminar-ne la identitat, Feijoo aprovà el decret de plurilingüisme

María Obelleiro
08.10.2021 - 21:50
Actualització: 09.10.2021 - 18:03
VilaWeb

Benvolguts col·legues, us informo d’un nou estudi que evidencia que l’ensenyament exerceix un fort efecte desgalleguitzador en els infants des d’edats molt primerenques. Una nova investigació de la Reial Acadèmia Gallega (RAG), en col·laboració amb l’Ajuntament d’Ames –a prop de Sant Jaume de Galícia–, demostra els efectes nocius que té sobre la llengua pròpia el decret de plurilingüisme aprovat amb l’arribada de Feijoo a la Junta de Galícia. Els resultats són preocupants: en l’educació secundària només l’11% dels alumnes és galaicoparlant, un 11% és bilingüe i un 77%, castellanoparlant.

La RAG adverteix que el procés de substitució lingüística del gallec pel castellà comença els primers anys i es consolida en l’adolescència. De fet, assenyala que els processos de canvi cap a l’espanyol augmenten a partir dels 2-3 anys fins als 6-7.

Els autors del report qualifiquen el medi escolar de “no amistós” i fins i tot de “hostil” per a l’idioma propi de Galícia. L’ensenyament, diuen, origina la “retracció” dels alumnes a l’hora d’emprar el gallec com a llengua vehicular i “no facilita que els castellanoparlants adquireixin aquestes competències”. El panorama és tan trist que més del 50% dels estudiants de secundària diu que no se sent còmode a l’hora d’expressar-se en públic en gallec. Aquestes xifres s’afegeixen a les que ja havíem donat: el 35% dels estudiants castellanoparlants té una competència escassa en gallec i el 70% dels alumnes d’ESO parla únicament o preferentment espanyol.

Conscient que per a liquidar un poble no cal l’extirpació biològica, sinó exterminar-ne la identitat, al cap d’un any d’arribar al poder, Feijoo aprovava el decret 79/2010 per al plurilingüisme. Amb aquest eufemisme presentava una norma castradora del gallec, fins al punt de prohibir que els professors imparteixin matèries de l’àmbit científico-tecnològic en la llengua pròpia i de reduir l’idioma a la mínima expressió en l’educació infantil. Com ho va aconseguir? Amb un discurs ideològic dictat per la FAES i recolzat en una falsa imposició del gallec sobre l’espanyol i també en una falsa vulneració dels drets dels castellanoparlants.

La solució és ben sabuda per vosaltres: la immersió lingüística a l’ensenyament. No hi ha cap més camí si no volem que el gallec es mori.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any