València Línia Clara aplega 200 còmics originals que expliquen l’eclosió d’aquesta disciplina als anys 80

  • L'Institut Valencià d'Art Modern reconeix per primer cop el còmic com a una de les manifestacions artístiques més importants de l'últim segle i l'inclou al fons

VilaWeb
Redacció
11.06.2016 - 02:00

Mique Beltrán, Manel Gimeno i Miguel Calatayud trenquen el silenci del còmic amb la mostra València Línia Clara. L’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) és el primer museu del país que obre les portes a aquesta disciplina. A França el còmic ja forma part del fons del Louvre i el Musée d’Orsai. Fins al 2 d’octubre es podrà veure una selecció de dues-centes obres, gràfiques, fotogràfiques i objectes representatius de la generació d’autors valencians que als 80 va renovar l’estètica del còmic espanyol i europeu.

La mostra posa de manifest la diversitat estètica i temàtica dels autors que van canviar les normes del còmic. La ciutat de València va ser-ne font d’inspiració i el llenç sobre el qual el seu estil es va projectar en el disseny, des de cartells fins a locals.

L’exposició recull les influències que van rebre aquests autors en els anys 40 i 50 a València i que van conformar un caldo de cultiu per al desenvolupament d’aquesta generació. Els dibuixants van créixer amb l’empenta de Miguel Calatayud i els còmics que arribaven des de l’Editorial Valenciana Bruguera o el mateix TBO, amb el còmic underground americà i les influències del pop art.

De la mateixa manera, València Línia Clara rememora el desenvolupament d’aquesta generació, coneguda com a Nova Escola Valenciana, des dels seus començaments, en fanzines com El Gat Pelat i revistes Complot o La Víbora.

La mostra s’emmarca en el mes del còmic. L’Associació del Còmic celebra a la ciutat de València també aquest cap de setmana el Festival Tenderete i les Jornades del Còmic del 24 de juny al 26 de juny.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any