L’Etern 2018, d’Acústic Celler (DOQ Priorat), el vi més ben puntuat dels premis Vinari

  • El Priorat és la regió vinícola més premiada, juntament amb la DO Cava en l’apartat d’escumosos

VilaWeb
El Corral Cremat 2012, d’Albet i Noya (Clàssic Penedès) ha obtingut la millor puntuació entre els escumosos. El Priorat ha estat el territori que s’ha endut més medalles del concurs. 
Montserrat Serra
06.10.2023 - 23:15

Aquest vespre, s’han fet els onzens premis Vinari, en una gala al Teatre Casal de Vilafranca del Penedès conduïda per l’humorista Pep Plaza i transmesa en directe pel Canal 33. D’entre les més de mil referències que han entrat en concurs, el vi més ben puntuat ha estat l’Etern 2018, d’Acústic Celler (DOQ Priorat). Aquest vi de la DOQ Priorat neix d’un cupatge del 75% de carinyena i 25% de garnatxa, de vinyes velles, entre 70 anys i 95. Són vinyes plantades en costers de llicorella, treballades en ecològic i donen com a resultat un vi negre llarg, rodó i amb una gran capacitat de guarda, segons que destaquen els organitzadors.

Quant al millor vi escumós, el més ben puntuat ha estat el Corral Cremat 2012, d’Albet i Noya (Clàssic Penedès). El Corral Cremat és un paratge que forma part d’un grup de parcel·les envoltades de boscos d’una petita vall al mig de les muntanyes d’Ordal, i s’anomena així arran d’un incendi del 1948 que va afectar el corral de l’antic mas del Maset de Dalt, deshabitat d’ençà del 1930. Aquest paratge i simbolisme han inspirat un escumós de llarga criança del celler penedesenc Albet i Noya. És el vi més personal del seu propietari, Josep Maria Albet. L’escumós és elaborat 100% amb xarel·lo, que s’ha collit i vinificat a la propietat, i que surt al mercat després d’haver superat els 100 mesos de criança.

Els premis Vinari consten de catorze categories, de diverses tipologies: blancs, negres, rosats, escumosos, vins dolços i rancis; i amb diversos tipus de criances: dels joves a productes que han passat per bota de roure, per ciment o per recipients de fang i ceràmica. En cada categoria s’ha premiat amb medalla de plata i or uns quants vins, i amb el gran or aquell producte que ha obtingut la màxima puntuació absoluta.

Els Grans Or del 2023 són:

Blanc jove: Prohom Experientia Blanc Eco 2022, Celler Coma d’en Bonet (DO Terra Alta).

Rosat jove: Mallolet Rosat 2022, Roig Parals (DO Empordà).

Negre jove: l’Heravi 2022, Vinyes d’en Gabriel (DO Montsant).

Escumós jove: Cygnus Albireo Brut 2021, Ú Més Ú (DO Cava).

Escumós rosat jove: Fest Brut Rosat Organic 2021, Vallformosa (DO Cava).

Brisat: Contrapàs Blanc 2022, de Vinyes dels Aspres (DO Empordà).

Blanc amb criança: Artigas Blanc 2020, Celler Mas Alta (DOQ Priorat).

Negre amb criança: Mas de la Rosa Gran Vinya Classificada 2021, Celler Vall Llach (DOQ Priorat).

Negre de guarda: Etern 2018, d’Acústic Celler (DOQ Priorat).

Escumós Rosat Reserva: Vilarnau Rosé Delicat Reserva Organic 2020, Caves Vilarnau (DO Cava).

Escumós Blanc Reserva: Microtiratge 7: Trepat Brut Nature Reserva 2020, de Caves Maria Rigol Ordi (DO Cava).

Escumós Blanc Gran Reserva: Rimarts Brut Nature Gran Reserva 2018, Caves Rimarts (DO Cava).

Escumós Blanc de Llarga Criança: El Corral Cremat 2012, Albet i Noya (Clàssic Penedès).

Dolç, ranci o de postres: Pansal del Calàs 1998, Celler de Capçanes (DO Montsant).

Podeu consultar totes les medalles d’or i plata al digital VadeVi.

Durant la gala, també s’ha destacat amb el premi Trajectòria Professional Josep Maria Puiggròs, fundador de la Institució Catalana d’Estudis Agraris i especialista en varietats de raïm.

Per territoris, el Priorat és la regió vinícola més premiada, juntament amb la DO Cava en l’apartat d’escumosos. El director dels premis Vinari, Ramon Roset, consultat per VilaWeb, ha destacat l’èxit de participació d’enguany, amb més de mil mostres a concurs. Constata la qualitat com més va més alta dels vins tastats, si ens remetem a les puntuacions del jurat.

Precisament, Roset ha explicat que per primera vegada els vins que han obtingut una medalla han estat avaluats per vint tastadors. “El jurat atorga als vins catalans puntuacions cada vegada més altes. Recordem que és un tast a cegues i que hi ha pocs concursos d’àmbit europeu que tinguin vint tastadors que avaluïn els vins que arriben a la final.” Roset també creu que d’aquesta manera els vins premiats s’acosten més al que el mercat valora. Enguany, el jurat ha estat gairebé paritari.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any