junta electoral

Les dimissions a la junta electoral han estat a punt d’acabar amb un incendi de proporcions majúscules que hauria pogut afectar les eleccions i tot. El problema arrenca amb el recurs que va interposar Eusebi Nomen, que exigia a Andorra Televisió de ser entrevistat al programa ‘La Rèplica’. Els informatius de la televisió pública, com que encara no ha començat la campanya electoral, van adduir que es convocava gent seguint un criteri periodístic i que no convidaven pas tots els candidats. Nomen va portar la queixa a la junta electoral, formada per Immaculada Rodríguez, Xavier Colom i Laura Solanes.

Els tres batlles van donar-li la raó sobre la base d’un criteri d’igualtat entre els candidats. Per tant, tots havien de ser entrevistats al programa. Andorra Televisió va presentar un recurs i la fiscalia va entrar en les al·legacions, va prendre part a favor de la televisió pública i indicà que Immaculada Rodríguez no havia d’haver intervingut en les decisions de la junta, perquè la seva germana és candidata suplent de la plataforma que socialistes i liberals presenten a Sant Julià. El Tribunal Superior va donar la raó a ATV i va establir que no es podia obligar els mitjans públics a fer entrevistes a tots els candidats fora del període electoral. El Superior indicava que el pluralisme no vol dir que a tots els candidats, fora de la campanya, se’ls doni el mateix espai.

Arran de la sentència i la recomanació d’inhibir-se, Immaculada Rodríguez va dimitir de la junta i els dos companys, Colom i Solanes, la van seguir per solidaritat. A més, van intentar que la resta de batlles fessin el mateix gest. Una part dels batlles es van revoltar, perquè consideraven que tant la fiscalia com el Consell Superior els havien d’haver avisat i no s’havia de posar cap batlle en evidència. Aquest suposat maltractament és el que hauria fet que per dignitat s’intentés que cap dels batlles no acceptés d’entrar-hi. No es tractava d’impedir les eleccions, sinó de visualitzar un malestar. La junta electoral andorrana és integrada per batlles, però finalment han acceptat formar-ne part. Al final, el moviment no ha anat més enllà d’un primer intent i el Consell Superior ha designat Maria Àngels Moreno com a presidenta, Nàdia Alís com a vice-presidenta i Alexandra Terés com a vocal. I és així com l’afer s’ha tancat.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb