Les perles d’avui

Voleu treure una placa franquista? Aquesta guia pràctica us servirà. Explica pas per pas (i amb ironia) com treure una placa franquista tal com va dir el paer en cap de Lleida, Àngel Ros: amb unes escales i un tornavís.

Un piulet polèmic. El cap d’opinió del diari El País, Nacho Torreblanca, ha dit en un piulet a Twitter que a Catalunya, ‘si discrepes, és que ets un feixista i et gasen entre aplaudiments’. Ho ha dit repiulant un vídeo de Societat Civil Catalana d’unes protestes d’avui contra una parada d’aquesta entitat unionista a la Universitat Autònoma de Barcelona. Al vídeo se sent com els manifestants criden ‘fora, feixistes, de la universitat’, i hi ha un moment que un engega un extintor contra la parada de SCC. ‘Aquesta és la qualitat del debat democràtic a Catalunya’, afegeix el cap d’opinió del diari.

Les notícies del dia

Romeva a Westminster. El conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, ha presentat el grup parlamentari sobre Catalunya que s’ha creat al parlament de Westminster. ‘És el que ens agradaria que fessin uns altres parlaments, com per exemple l’espanyol’, ha dit. Romeva ha subratllat que membres de partits diversos, independentment de la seva ideologia, vulguin tractar d’un tema que concerneix tots els demòcrates. ‘A vegades hi ha més interès per tractar la qüestió catalana aquí que no a l’estat espanyol’, ha afegit. El grup, impulsat pel diputat del partit independentista escocès George Kerevan, el formen vint-i-un diputats dels sis principals partits amb representació a les dues cambres del parlament britànic. Llegiu-ne la informació ací.

Mas, Rigau i Ortega reben les sentències. Irene Rigau, ex-consellera d’Ensenyament i diputada de la coalició Junts pel Sí, ha rebut al seu despatx del parlament la notificació de la inhabilitació com a parlamentària, després de ser condemnada ahir arran de l’organització de la consulta del 9-N. ‘Això no és una pedra al camí, és una empenta per a aconseguir l’objectiu’, ha dit. Tota la informació ací.

Valoració del govern. La portaveu del govern i consellera de la Presidència, Neus Munté, ha dit que la sentència del TSJC que condemna i inhabilita l’ex-president Artur Mas, l’ex-vice-presidenta Joana Ortega i l’ex-consellera Irene Rigau torna a fer palès que l’estat espanyol no té voluntat de trobar una solució política. Munté ha afegit que la sentència de cap manera no inhabilita políticament els tres condemnats.

Encausat. L’ex-primer ministre francès François Fillon, candidat dels Republicans a la presidència, ha estat encausat formalment pels delictes de desviament de fons públics i apropiació indeguda, en relació amb les suposades ocupacions fictícies de la seva dona com a assistent parlamentària. Fillon havia estat citat davant el jutge demà, però a l’últim l’encausament s’ha formalitzat aquest matí, segons que han revelat diversos mitjans, com ara la revista Le Canard Enchaîné, que va destapar l’escàndol.

Les recomanacions

Avui a VilaWeb hem publicat aquesta entrevista amb el relator especial de l’ONU en drets humans, Alfred de Zayas: ‘Espanya no pot invocar l’estat de setge per destruir el dret d’autodeterminació’.

També us recomanem aquestes anàlisis de Pere Cardús sobre la situació en què es troba Irene Rigau i sobre la sentència del 9-N.

I, finalment, podeu llegir les opinions de Marta Rojals, ‘Heterosexual de merda!‘, i de Martí Estruch, ‘Per què triomfarà l’extrema dreta demà a Holanda?

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]