Les imatges falses més virals del 2015

  • La BBC ha publicat un recull de fotografies i vídeos falsos sobre fets de l'actualitat més compartits enguany

VilaWeb
Redacció
30.12.2015 - 22:00
Actualització: 30.12.2015 - 22:05

La BBC ha publicat un recull de les imatges i vídeos falsos que s’han fet més virals el 2015. En moments de gran tensió informativa sobre esdeveniments de ressò mundial i sovint tràgics, com el terratrèmol del Nepal, els atemptats gihadistes de París i la crisi de refugiats a Europa, per YouTube, Twitter i la resta de xarxes socials han circulat no pas poques imatges virals d’allò més colpidores, però de fonts no contrastades, que han resultat ésser falses. Algunes també han estat reproduïdes per mitjans de comunicació, que han contribuït a escampar-les encara més.

En la selecció de la BBC hi ha una fotografia vinculada erròniament al terratrèmol nepalès del mes d’abril, però que es corresponia de fet a dos nens fotografiats per Na-Son Nguyen en un petit poble del Vietnam el 2007. De la mateixa manera, un dels vídeos més compartits a YouTube va ser el d’una piscina durant el mateix terratrèmol, que va resultar ésser del 2010.

La crisi dels refugiats també ha deixat algunes imatges falses. La història d’un senegalès que explicava el seu camí fins a l’estat espanyol a Instagram també es va acabar desemmascarant: era una campanya per a promoure el festival Getxophoto, al País Basc.

El grup Estat Islàmic (ISIS), que tant utilitza les xarxes per comunicar-se i difondre propaganda gihadista, també ha estat protagonista d’algun dels errors més colossals de l’any. Dues fotografies d’un mateix home van començar a córrer per Facebook, on era identificat com a membre d’ISIS que s’havia desplaçat com a refugiat a Macedònia. L’home que ho va penjar a la xarxa va haver de disculpar-se quan es va descobrir que no havia estat gihadista, sinó un comandant de les tropes opositores al règim del president sirià Baixar al-Assad.

Els atemptats del 13 de novembre a París també apareixen al recull de la BBC: amb una fotografia d’un concert d’Eagles of Death Metal, el grup que actuava a la sala Bataclan, en què es veia un munt de gent ballant i que era de fet d’un concert anterior; i una altra dels carrers absolutament deserts de París, que també va resultar ésser falsa i part del projecte de dos artistes, Silent World.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor