Les festes de la Fia-faia, la darrera reminiscència dels focs del solstici d’hivern

  • Bagà i Sant Julià de Cerdanyola són els dos únics indrets on aquest costum ha perviscut

VilaWeb
Redacció
20.12.2018 - 17:00
Actualització: 20.12.2018 - 17:01

Avui dia, lliguem el foc al solstici d’estiu i molt especialment a la Nit de Sant Joan, però antigament el costum d’encendre fogueres pel solstici d’hivern, pels volts del 21 de desembre, era molt estès. Aquesta tradició encara perviu en alguns indrets del país, molt especialment al Berguedà, on les festes que es fan a Bagà i a Sant Julià de Cerdanyola van ser declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat fa poc més d’un any. Aquestes festes, que s’anomenen Fia-faia, es fan la nit de Nadal, tenen un origen pre-cristià i tenen moltes similituds amb les que es fan al Pirineu per Sant Joan.

L’element central de la festa són les ‘faies’, unes torxes de gran format que s’encenen i es passegen pel poble. La cerimònia comença el capvespre del 24 de desembre, quan s’encén una foguera a la muntanya, en direcció cap a sol ponent. El foc és transportat cap a la població per un grup de fallaires que formen una vistosa davallada. Quan arriben al poble, els portadors s’adrecen a l’església, on fan el toc d’oració acompanyat del càntic ‘Fia-faia, que nostro Senyor ha nascut a la paia’. Després es fa una revetlla i la mainada salta sobre les brases fins que el foc s’apaga.

El desembre del 2015, les festes de la Fia-faia van ser declarades Patrimoni Immaterial de la UNESCO juntament amb totes les altres celebracions que es fan d’aquest estil al país. Estrictament, el Berguedà no forma part de la serralada pirinenca, però per l’antiguitat i per la similitud del ritual, les festes de Bagà i de Sant Julià de Cerdanyola ven ser incloses en la candidatura de les Festes del Foc del Solstici d’Estiu del Pirineu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any