La pràctica majoria dels advocats dels acusats de la primera de les causes del ‘cas BPA’ han presentat un incident de nul·litat contra la decisió del Tribunal de Corts andorrà de mantenir en el procés judicial al govern del principat, que exerceix com a acusació particular, i als actors civils. Concretament, i segons han indicat fonts judicials a l’ACN, se n’han registrat tres, un de conjunt entre diversos lletrats i dos més a títol individual. A l’espera de la resolució de la magistratura, és previsible que les defenses acabin presentant un recurs d’empara al Tribunal Constitucional si el de Corts acaba confirmant el dictamen que va emetre del passat 30 de gener, en què va desestimar les seves peticions.

Un cop presentats els incidents de nul·litat de les actuacions per part dels advocats defensors, el tribunal els ha de tramitar i traslladar-los a totes les parts, que tindran deu dies de termini per presentar-hi al·legacions. Tenint en compte l’elevat nombre de lletrats que representen totes dues parts, poden passar entre dues i tres setmanes fins que la magistratura tingui tots els elements necessaris per, posteriorment, emetre una resolució.

En funció del que decideixi el tribunal, les defenses poden presentar, i previsiblement així ho faran si no es resol a favor d’expulsar a l’executiu i els actors civils de la causa, un recurs d’empara al Tribunal Constitucional andorrà. En cas de ser admès a tràmit, Corts no reprendrà la vista oral del judici fins que aquest es pronunciï. La petició d’apartar-los del procediment es va fer efectiva durant la primera setmana del ‘macrojudici’, a mitjans del passat mes de gener, quan van presentar diverses qüestions prèvies en aquest sentit.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb