Les Corts Valencianes volen tombar la barrera electoral del 5%
PSPV, Compromís i Podem promouen una reforma de la llei electoral que permeti un sistema d'elecció directa comarcal d'una part dels diputats

Per: Redacció


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.

Fes-te subscriptor de VilaWeb
La majoria d’esquerres de les Corts Valencianes han fet la primera passa per a tombar la barrera electoral del 5%, que durant molts anys ha tancat la porta de la institució a la pluralitat i a formacions petites. La reivindicació d’abaixar el llistó al 3% ja ve de lluny, però fins ara no havia estat possible de proposar-ho pel blocatge del Partit Popular. Abans-d’ahir es va crear la ‘comissió especial d’estudi sobre la possibilitat d’una àmplia reforma de l’Estatut d’Autonomia’, que començarà a treballar a principi de febrer.
La comissió serà presidida per Ana Barceló (PSPV). En serà vice-president Jordi Juan (Compromís) i secretària María José Català (PP). L’objectiu és que les conclusions de la comissió per a la reforma de l’estatut que permeti de canviar la llei electoral es puguin tancar d’ací a un any.
Les propostes de canvi de la llei electoral
La comissió començarà debatent la reforma de la llei electoral per a passar del 5% al 3%. En aquestes últimes eleccions, aquest exigència ha impedit que continués a la cambra Esquerra Unida del País Valencià (EUPV), que va obtenir més de cent mil vots, amb un 4,38% del total.
PSPV, Compromís i Podem reivindiquen el canvi de la llei electoral també per a instaurar un sistema d’elecció directa comarcal d’una part dels diputats de les corts, a més de la limitació de mandats dels presidents i l’eliminació de l’aforament legal dels diputats.
La reforma de l’estatut requereix una majoria qualificada de dues terceres parts de la cambra: 60 diputats. PSPV (23), Compromís (19) i Podem (13) sumen 55 diputats conjuntament. Per tant, necessiten la concurrència de Ciutadans o del PP. Amb Ciutadans (13), la majoria és de 68 diputats. Ciutadans es mostra disposat a parlar d’alguns aspectes de la reforma, com ara la barrera del 3% i l’eliminació de l’aforament dels diputats.
Comentaris
Els subscriptors de VilaWeb poden comentar aquesta notícia, o bé llegir els comentaris que hi han fet els altres subscriptors i debatre-la amb ells .
Si encara no sou subscriptors, us en podeu fer clicant ací.
S'ha afegit la noticia a Favorits