Les altes temperatures de l’Àrtic endarrereixen l’expedició del Trineu de Vent a Groenlàndia

  • Les altes temperatures amb què s'està trobant la tripulació del Trineu de Vent a Groenlàndia està endarrerint l'expedició, que ja ha aconseguit recórrer 1.500 quilòmetres i que ha renovat la seva tripulació, després d'arribar als voltants de la costa est de l'illa àrtica.

VilaWeb
Redacció
15.06.2016 - 14:12

MADRID, 15 (EUROPA PRESS)

Les altes temperatures amb què s’està trobant la tripulació del Trineu de Vent a Groenlàndia està endarrerint l’expedició, que ja ha aconseguit recórrer 1.500 quilòmetres i que ha renovat la seva tripulació, després d’arribar als voltants de la costa est de l’illa àrtica.

L’expedició, que viatja en un vehicle eòlic dissenyat per Ramón Larramendi, ha substituït quatre dels sis tripulants per tres més, per culminar la travessia d’uns 2.000 quilòmetres a final d’aquest mes.

Tot i això, les altes temperatures han alentit la seva marxa per les condicions de la neu en l’Expedició Cim de Gel 2016, que fa un mes va partir de Madrid. Aquest mes de juny Groenlàndia està tenint temperatures rècord, de fins a 24èC en algunes zones, segons l’Institut Danès de Meteorologia, i la neu que es troben els expedicionaris és molt més tova del que esperaven per arrossegar dues tones de pes. Per aquesta raó, els sis membres de l’equip d’aquesta fase han establert torns de fins a 12 hores que els han permès aprofitar al màxim el vent.

“En alguns moments anem lents, però en altres avancem molt ràpid. Hi ha dies amb una mitjana de 25 quilòmetres per hora. El fet més important és que estem demostrant que aquest vehicle es mou fins i tot en condicions tan adverses com les d’aquest any. Vam aconseguir pujar al cimera del gel, de fins a 3.240 metres, i ara hem arribat a bon ritme fins aquí, al sud-est. Esperem que el temps, sobretot el vent, ens acompanyin a favor en l’últim tram de l’aventura”, ha explicat Ramón Larramendi, que dirigeix l’expedició patrocinada per Tierras Polares.

Durant les tres setmanes d’expedició en el gel, els expedicionaris han recollit dades per a diferents projectes. En concret, han realitzat perforacions a 15 metres de profunditat en el gel amb l’equip facilitat en la base científica Summit Camp per a un projecte de la Universitat de Cophenague liderat pel glaciòleg nord-americà Jason Box.

Segons informa l’organització del viatge, aquest dimarts a última hora es va produir el relleu de la tripulació a Isortoq. A l’expedició s’han sumat Manuel Olivera, que ja va acompanyar Larramendi en la seva anterior expedició del 2014, la Circumnavegació de Groenlàndia pel gel, el groenlandès Malik Milfeldt i el muntanyenc espanyol Manuel Herrero.

Els tres van ser dipositats al costat del trineu pel mateix helicòpter que va recollir la danesa Karin Moe Bojsen, Vicente Leal, Nacho García i Ignacio Oficialdegui.

El Trineu de Vent és l’únic vehicle del món capaç de recórrer l’interior dels territoris polars sense contaminar i amb gran eficiència. La seva simplicitat fa possible que pugui ser reparat sobre la marxa, sense deixar cap empremta contaminant al seu pas, fet que el converteix en un laboratori mòbil sostenible, ambientalment i econòmicament.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any