La secció primera de la sala penal de l’Audiència espanyola jutjarà a partir de demà al matí les presumptes irregularitats immobiliàries del Banc de València, que es calcula que van causar un perjudici a l’entitat d’uns 160,4 milions d’euros. En concret, jutjarà les operacions immobiliàries denominades Nou Litoral, València Habitatges i Faverche Desenvolupaments.

Entre els acusats, hi ha l’ex-conseller delegat de l’entitat Domingo Parra, l’ex-director de Societats Participades Immobiliàries Alfonso Monferrer, els empresaris Salvador Vila, Juan Bautista Soler i Fernando Polanco, el notari Carlos Pascual de Miguel i Teresa Villalba.

El Fons de Reestructuració Ordenada Bancària de l’estat espanyol (el FROB) diu en la querella que les operacions immobiliàries que es jutjaran ‘eren operacions de finançament veritablement ruïnoses per a l’entitat, amb la intenció d’obtenir un lucre per als diversos socis del banc’, ni que fos en perjudici de l’entitat.

Nou Litoral fou una societat de gestió de sòl constituïda pel banc el 2003, al costat de quatre promotors immobiliaris, entre els quals Salvador Vila i Joan Baptista Soler. En aquest cas Banc de València va adquirir un deute de 109.600.000 d’euros que el FROB ha hagut de refinançar per a la compra de terrenys a Xiva (Foia de Bunyol).

Amb Valenciana d’Habitatges, el banc va finançar l’adquisició de sòl al Verger (Marina Alta) i Patraix (a la ciutat de València), per mitjà de la societat participada, en benefici de l’empresari Vila i Urbanes de Llevant. Pel que fa a la societat Faverch Desenvolupaments SL, l’entitat va aportar un finançament elevat per a la compra de terrenys a Xiva amb la intervenció de l’empresari Fernando Polanco i la seva dona.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb