L’Aran, territori oblidat pel referèndum?

  • El CAOC i Constituïm organitzen avui un debat amb tots els partits aranesos sobre el futur de l’Aran en una nova república

VilaWeb
Roger Cassany
07.07.2017 - 22:00
Actualització: 09.07.2017 - 20:54

El ple municipal de Les (Aran) va votar per unanimitat el 20 de juny una moció de suport al referèndum d’independència de Catalunya que es farà l’1 d’octubre. De moment, ha estat l’únic municipi aranès que s’ha manifestat en aquesta direcció. Per a molts aranesos, de fet, tot i que ara ja hi ha data i pregunta, encara no s’ha debatut prou la manera d’encarar el referèndum des de l’òptica aranesa (o occitana) ni quina ha de ser la relació de l’Aran (l’únic territori occità que, administrativament, pertany a Catalunya) amb Catalunya en una hipotètica nova república. Aquest és el centre del debat que dissabte va obrir, precisament a Les i, per primera vegada, amb representació de tots els partits aranesos, el Centre d’Argermanament Occitano-Català (CAOC), juntament amb Constituïm, a l’acte ‘Ua naua republica, tanben entà Aran?’.

Hi van participar Mireia Boya (diputada de la CUP al parlament), Emilio Medan (batlle de Les per Unitat d’Aran), Hug de la Rosa (regidor de Les per Corròp), Àlex Moga (regidor de Viella per Convergència Aranesa i assessor de la Generlalitat en matèria d’Aran), Marçal Girbau (CAOC) i Jordi Domingo (Constituïm). El vice-síndic d’Aran, Luis Carlos Medina, finalment no hi va poder participar.

El diàleg entre l’Aran i Catalunya sobre la nova república, una qüestió urgent
‘A l’Aran, el referèndum no s’ha d’entendre com un sí o un no a Catalunya sinó en termes d’oportunitats d’autogovern i de futur, i això encara no s’ha explicat prou bé al poble aranès’, va dir a VilaWeb Moga, favorable a la independència, que reclama al govern de la Generalitat, ara ja amb certa urgència, que s’obri un diàleg bilateral entre els governs català i aranès per tractar formalment de les propostes de Catalunya per a l’Aran pel que fa al referèndum.

Aquesta reclamació és compartida per la majoria dels ponents de l’acte, especialment pel CAOC, una de les entitats organitzadores. ‘Encara no hi ha hagut cap proposta per a l’Aran i, de fet, el president de la Generalitat encara no ha anat a l’Aran per a reunir-se amb el Síndic amb el propòsit de parlar del referèndum; confiem que l’acte d’aquest cap de setmana serveixi per obrir finalment el debat entre partits i institucions’, va explicar Marçal Girbau, representant del CAOC. Aquesta entitat, de fet, ja va presentar a l’octubre de l’any passat a Barcelona una proposta per a encaixar l’Aran en una nova república catalana que, en síntesi, deia que Catalunya i l’Aran haurien de ser dos estats confederats en una única república amb igualtat de condicions.

En l’acte de presentació d’aquell document, diversos diputats de Junts pel Sí i de la CUP van pronunciar-s’hi a favor i, sobretot, van reivindicar la necessitat d’obrir un diàleg sobre aquesta qüestió amb vista al referèndum. D’aleshores ençà, però, el debat sobre l’Aran havia entrat en un punt mort malgrat les interpel·lacions del CAOC als partits catalans. I és per això, també, que l’entitat va organitzar, aquesta vegada a l’Aran, l’acte d’aquest cap de setmana.

Els aranesos, oblidats?
‘Sembla que als aranesos, tot i ser ciutadans de Catalunya, no ens hagin cridat a votar al referèndum, com si ens haguessin oblidat’. Són paraules del batlle de Les, Emilio Medan, d’Unitat d’Aran (partit associat al PSC), que va explicar que votaria ‘sí’ a la independència perquè estava convençut que Catalunya, d’acord amb la nova llei d’Aran, seria respectuosa amb l’Aran i li concediria altes quotes d’autogovern, un tracte bilateral i el dret de decidir. ‘No s’entendria que Catalunya fes amb l’Aran allò que Espanya ha fet amb Catalunya; però de tot això, ara que finalment s’acosta el referèndum, caldrà parlar-ne a fons’.

El referèndum fa aflorar discordances internes a Unitat d’Aran
Medan, d’altra banda, no escatima crítiques al seu propi partit perquè no té una posició clara sobre el referèndum i perquè segueix les directrius del PSC. ‘Unitat d’Aran ha estat sempre un partit sobiranista aranès i, darrerament, repeteix les tesis del PSC, no es defineix i perd personalitat’. Cal tenir en compte que en la votació unànime al ple de Les a favor del referèndum mancava un regidor d’Unitat d’Aran, Paco Boya, ex-síndic d’Aran i actualment membre de l’executiva del PSOE, que és contrari a la celebració del referèndum perquè, segons ell, és unilateral i està al marge de la legalitat.

Convergència Aranesa, la CUP i Corròp ja s’han manifestat, d’una manera o d’una altra, a favor del ‘sí’ al referèndum, però, una vegada més, reclamant un tracte respectuós i un diàleg bilateral entre l’Aran i Catalunya. Com a mínim, va explicar Mireia Boya (CUP) a VilaWeb, ‘cal que el debat es faci també en clau aranesa i occitana’. I va afegir: ‘dissabte farem un primer pas. En realitat, serà el primer acte d’aquestes característiques i amb tots els partits. Era molt necessari. Ara esperem que serveixi per continuar-hi aprofundint i perquè a l’Aran també se sàpiga per què la independència de Catalunya és una gran oportunitat’.

L’acte de dissabte també va servir per a presentar el projecte de constitució catalana que va elaborar Constituïm i que, a més, es va traduir a cinc idiomes, entre els quals hi havia l’occità.

Notícies i vídeos relacionats:
Quin serà el futur de l’Aran amb la independència de Catalunya? (30/03/2015)

L’Aran pateix per la llengua (07/04/2015)

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any