07.03.2021 - 23:30
|
Actualització: 08.03.2021 - 00:13
El nou president del Barça, Joan Laporta, afronta un mandat de sis anys a la llotja del Camp Nou amb molts desafiaments, però n’hi ha cinc que són immediats per fer ressorgir el FC Barcelona. L’economia del club passa un moment molt delicat i cal prendre ràpidament decisions estratègiques que marcaran el futur immediat de l’entitat, a més de reforçar el projecte esportiu i començar a preparar la temporada vinent. La victòria clara a les eleccions, afegida a l‘alta participació, legitimen encara més el guanyador a marcar el ritme de la institució.
Convèncer Messi
Probablement, la continuïtat de Leo Messi al primer equip masculí de futbol és el fet que més importa a la majoria de socis i afeccionats. Messi acaba el contracte el 30 de juny i des del gener és lliure de negociar amb qualsevol club. Va decidir de continuar al Barça tot argumentant que no volia un enfrontament als tribunals, i s’espera que decideixi el seu futur quan acabi la temporada. Durant la campanya electoral, Laporta ha assegurat que ell tenia més credibilitat per a convèncer el futbolista per la bona relació que hi manté des del seu pas pel club. Ha afirmat que té esperances que continuï perquè valora més un projecte esportiu sòlid que no els diners i ha dit que li farà una bona oferta. Laporta també haurà d’intentar de garantir a Messi que el Barça tornarà a ser competitiu, especialment a Europa, per a aspirar a guanyar la Lliga de Campions.
La negociació del deute i l’Espai Barça
El deute, d’uns 1.200 milions d’euros, és l’espasa de Dàmocles del Barça. Uns 700 milions vencen a curt termini i la nova junta directiva haurà de renegociar amb els creditors per ajornar els pagaments de manera que el club els pugui assumir. L’arma principal de Laporta és el seu vice-president econòmic, Jaume Giró, que ha estat un gestor de pes a CaixaBank. El principal desavantatge és que una part d’aquest deute és amb uns altres clubs de futbol per traspassos dels últims anys, i no serà fàcil que posin facilitats a un competidor directe. S’espera que la tornada del públic als estadis i la recuperació de la normalitat una volta superada la pandèmia alleugi les finances del club, però també s’han d’explotar nous ingressos, com ara mitjançant el Barça Corporate. A més, s’ha de reprendre la reforma del Camp Nou i la construcció del nou Palau Blau-grana, dues obres molt cares que formen part del projecte Espai Barça. Per adquirir liquiditat a curt termini, Laporta ha proposat durant la campanya una emissió de bons que caldrà veure com es concreta.
Roger Vinton: “Si el Barça fos qualsevol altra empresa, la situació seria el preàmbul d’una fallida”
Abaixar la massa salarial
La rebaixa de la massa salarial del club va estretament vinculada al punt anterior. Els futbolistes del primer equip masculí s’emporten bona part del pastís i actualment els seus salaris són un llast per a una economia de club tan afeblida. Fins ara la comissió gestora ja havia negociat uns quants ajornaments, però la intenció de la nova junta directiva és de renegociar contractes i adaptar-los a la nova situació. Una hipotètica renovació a la baixa de Messi alleugerirà aquesta massa salarial, però hi ha contractes elevats en vigor de futbolistes veterans de l’equip masculí com ara Gerard Piqué, Sergio Busquets i Jordi Alba. A més, futbolistes com ara Antoine Griezmann, Philippe Coutinho i Ousmane Dembélé cobren sous d’estrella i no han donat el rendiment esperat al Barça, com tampoc Samuel Umtiti. No es descarta alguna sortida aquest estiu, i també caldrà abordar si es renova Dembélé, que té contracte fins el juny del 2022.
Trobar el nou patrocinador de la samarreta
El Barça té contracte amb Rakuten fins el juny del 2022. Falta més d’un any perquè s’acabi, però la cerca d’un nou patrocinador o la negociació de la renovació amb l’empresa japonesa és una urgència i implica un gran desplegament. En l’última temporada, Rakuten reduirà el patrocini de 55 milions a 30. També fineix el 2022 el contracte amb l’empresa turca Beko, que paga cada temporada 19 milions per ser present a la màniga de la samarreta i a la roba d’entrenament. L’efecte de la pandèmia complicarà les negociacions, i si Messi se n’anés es reduiria el valor de la samarreta del Barça. Lligar la continuïtat de Messi serà vital per a aconseguir un nou contracte de patrocini que mantingui la samarreta blau-grana entre les més ben pagades del futbol.
Fer net del Bartogate i recuperar el prestigi del club
El Bartogate ha fet molt de mal a la imatge i el prestigi del Barça, que n’és part perjudicada. La investigació avançarà les setmanes vinents i pot acabar en un judici contra l’ex-president Josep Maria Bartomeu i els seus assessors pels pagaments irregulars a l’empresa I3 Ventures i podria arribar el moment en què el club hagués de decidir si exerceix l’acusació particular. Laporta ha explicat durant la campanya que faria una auditoria interna per comprovar què havia passat i veure en quin punt es troba el club, i també ha demanat respecte per la investigació dels Mossos d’Esquadra i per la presumpció d’innocència de Bartomeu i els seus assessors. Alhora, caldrà escatir si s’han desviat fons i si s’han finançat d’amagat organitzacions com ara Societat Civil Catalana (SCC). Al sumari del cas consta que el 2018, I3 Ventures, que va ser contractada pel Barça en situació pràcticament de fallida, va traspassar 163.350 euros a Telampartner. El director general d’aquesta empresa és Jaime Malet, un empresari obertament espanyolista i que ha estat membre de la Fundació Joan Boscà, vinculada a SCC, que ha negat haver rebut diners. Una altra de les fites de Laporta serà tornar a connectar el Barça amb el sentit general del país.
Joan Laporta: “El Barça sempre ha de bategar al ritme amb què batega el país”