L’afiliació a la Seguretat Social parla català

  • El mes de maig, a Catalunya, el País Valencià i les Illes s'han creat gairebé 40 nous llocs de feina de cada 100 de l'estat espanyol, i són les comunitats capdavanteres, a més d'Andalusia

Jordi Goula
02.06.2021 - 19:50
VilaWeb

Les dades del mercat laboral del mes de maig, publicades aquest matí, han estat bones per a Catalunya i per a l’estat espanyol. Ha baixat la desocupació i han crescut les afiliacions a la Seguretat Social. També s’ha reduït el nombre d’afectats pels ERTO i el de les empreses que tenien treballadors en aquesta situació. La disminució de la pressió de les restriccions en el sector serveis i, amb menys importància, la forta tirada de la indústria (vegeu la píndola d’ahir) han estat les “culpables” que la situació hagi millorat en l’aspecte cabdal de l’economia, el treball.

Els Països Catalans han estat entre les quatre comunitats capdavanteres de l’estat espanyol, gairebé amb el 40% del total de les afiliacions a la Seguretat Social. A Catalunya, els afiliats han augmentat de 37.363, a les Illes, de 25.049 i al País Valencià, de 18.747. Enmig, hi ha Andalusia, amb 33.762. És un fet important, perquè vol dir que les previsions sobre el turisme –cabdal a tot el país– que fa la gent del ram, que és qui contracta, són optimistes. I això és molt bo, en aquests moments, per a donar suport a la indústria i la construcció en el camí de la recuperació global.

Entre la munió de dades que han presentat avui els ministeris de Treball i de Seguretat Social, a més de les destacades, n’hi ha de més d’interessants. Sobretot, quant a l’evolució dels afectats pels ERTO, que aquest mes han baixat d’un 10,4% a Catalunya respecte del mes d’abril. És cert que el ritme és menor que en la xifra global de l’estat –un 15%– però significa un esforç important, per la idiosincràsia del teixit productiu. Per exemple, les empreses que tenen treballadors en aquesta situació han baixat d’un 13%, enfront del 10% del total de l’estat espanyol. Encara que no té gaire importància, el fet d’anar a un ritme inferior a la mitjana estatal no m’agrada gaire. Caldria mirar-ho bé i que el nou govern de la Generalitat hi fes alguna cosa. Tot plegat ha fet que els afiliats afectats per ERTO sobre el total hagin passat del 4% al 3,5% entre l’abril i el maig a Catalunya, mentre que l’estat espanyol han passat del 3,3% al 2,8%.

Aquest és un punt cabdal. Recordem que els afectats per ERTO continuen constant a les estatístiques com a afiliats a la Seguretat Social i no compten en la desocupació registrada. Per això no és tan important que al mes de maig a Catalunya gairebé hàgim arribat a la xifra d’afiliats que teníem el febrer del 2020, abans de la pandèmia. La diferència és de només 5.000 persones. De totes maneres, cal dir que l’esforç que s’ha fet en aquest punt és important. De fet, és l’únic instrument realment efectiu que ha posat sobre la taula el govern espanyol i ha servit per a evitar el tancament de moltes empreses i l’enfonsament definitiu de molts autònoms. Pensem que fa un any els afectats per ERTO voltaven els 700.000 i ara han baixat d’un 83%: Déu n’hi do!

Quant a la desocupació, ha baixat de 15.000 treballadors al maig. Ara hi ha 481.000 desocupats, una xifra encara allunyada dels 395.000 d’abans de la pandèmia. Tenim 86.000 desocupats més que no llavors. Malgrat les perspectives positives que s’albiren, continua essent una mala xifra, perquè, a més, hi ha 120.000 treballadors a casa seva, amb un ERTO que no saben com s’acabarà. I amb aquesta angoixa al damunt és molt difícil de viure amb naturalitat.

Sectorialment, la reducció més acusada de la desocupació correspon a l’agricultura (-9,8%), seguida dels serveis (-3,4%), la indústria (-2,4%) i la construcció (-1,3%). El conjunt de persones sense una ocupació anterior baixa més moderadament (-0,3%). L’evolució de l’agricultura i els serveis em semblen normals en aquest mes, però dono molta importància a la indústria, perquè amb l’augment de producció registrat comença a crear ocupació. Benvinguda sigui! Ara, em continua preocupant la xifra dels qui cerquen la primera feina. Ha pujat molt durant els mesos de pandèmia i li costa massa de baixar. Compte!

Com era previsible, la millora de l’ocupació del maig –cada any ha estat igual– té molt a veure amb el turisme i feines col·laterals. Per tant, això ho reflecteix la contractació. La xifra de contractes laborals signats a Catalunya durant el mes de maig ha estat de 219.523, dels quals 31.735 han estat indefinits (el 14,5%) i 187.788, temporals (el 85,5%). Respecte del mes anterior, la contractació ha crescut d’un 11% (21.725 contractes més), augment que s’ha centrat majoritàriament en la contractació temporal, perquè en la indefinida hi ha hagut tan sols un discret augment (+0,2%: 65 contractes més).

En definitiva, un mes de maig que ha estat positiu en l’activitat productiva i amb reflex directe en el món laboral. Esperem que la vaccinació es mantingui a bon ritme i que ara vingui gent de fora –sobretot dels que gasten–, que potser el futur pot ser una mica millor que no pensàvem fa ben poc.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any