La policia d’Hong Kong ha detingut el magnat dels mitjans de comunicació Jimmy Lai, membre de l’anomenada Banda dels Quatre, la designació que utilitza la Xina per agrupar els grans dirigents de l’oposició al territori. Lai, de setanta-dos anys i fundador del conegut diari Apple Daily, part del seu conglomerat Next Digital, ha estat detingut a casa seva cap a les vuit, hora local. Després d’haver declarat a la comissaria de policia de Kowloon, ha sortit en llibertat provisional i sense contestar a les preguntes dels mitjans.

La policia té intenció de presentar càrrecs en contra seva per haver participat en una reunió no autoritzada a favor del sufragi universal el 31 d’agost proppassat, en plena onada de manifestacions contra el govern d’Hong Kong, que es va acabar convertint en un dels dies més agitats de tot el període de les mobilitzacions. En realitat, Lai està mig retirat de l’activitat pública, però encara exerceix un paper de guia i mentor per a reporters occidentals i joves opositors. La Xina considera que la seva influència continua essent extraordinària fins al punt d’haver mantingut reunions amb el vice-president dels Estats Units, Mike Pence.

La Banda dels Quatre és una antiga referència als quatre alts càrrecs del partit comunista de la Xina que van acabar acusats de traïció durant la revolució cultural dels anys seixanta. A més de Lai, el grup inclou l’antiga ministra principal del territori, Anson Chan, el fundador del Partit Demòcrata d’Hong Kong i pare de la constitució territorial, Martin Lee, i el dirigent de les vigílies anuals per la massacre de Tiananmen, Albert Ho.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb