La verema 2025, un raïm molt sa que fa preveure uns vins de qualitat

  • Hem parlat amb quatre viticultors de diferents territoris vinícoles del país i ens expliquen l'anyada i com els va la verema

VilaWeb
Verema al Penedès.
06.09.2025 - 21:50
Actualització: 07.09.2025 - 22:53

Com va la verema? Quins vins prefigura l’anyada 2025? Després de cinc anys difícils, finalment aquesta anyada ha donat, en general, un raïm molt sa amb el qual es podran fer vins de qualitat. En volum la collita de raïm no ha recuperat els nivells d’abans de la pandèmia i els ceps encara es van recuperant. Enguany, a la primavera han caigut unes bones pluges, però les dues onades de calor del juliol i l’agost han fet patir el pagès. Hem parlat amb viticultors de quatre zones vinícoles del país que ens han explicat com els va la verema i quins vins es prefiguren.

Verema a l’Empordà

L’enòloga Anna Espelt, del celler Espelt a Vilajuïga (Alt Empordà), explica que aquesta és una verema que ha començat molt aviat, que s’ha avançat, sobretot a causa de la calor que ha fet a final de primavera i sobretot al juliol. “Aquesta calor ha fet avançar la maduració. Tot i això, els equilibris són bons i estem molt contents amb la qualitat, perquè les vinyes estaven molt i molt sanes. Com que la verema encara no s’ha acabat i no tenim el raïm tot al sac i ben lligat, no us puc explicar com s’acabarà, però de moment tot va bé.”

Verema a Mallorca

Bàrbara Mesquida, propietària del celler Mesquida Mora, a Porreres (Mallorca), explica que van començar la verema l’11 d’agost i l’acabaran segurament aquest cap de setmana. “Ha estat una verema més il·lusionant que la de l’any passat, perquè de la sequera que vivim aquests darrers anys, l’any passat va mostrar la cara més dura amb la pèrdua d’un 55% de la producció total. I enguany, si bé és cert que ha plogut més, no ha estat prou. I les vinyes han patit i estan cansades d’aquests anys de tan poca aigua. Per tant, és una verema amb un 20%-30% més de quilos de raïm que l’any passat, però continua essent una verema curta. Dit això, és una verema saníssima, preciosa. Una verema ràpida en què no hi ha hagut compàs d’espera entre unes varietats i unes altres. I crec que enguany l’enemic més gran que hem tingut ha estat el moscard verd, que ens ha fet estar molt a l’aguait per poder aconseguir que les fulles aguantessin fins al final de la maduració. Amb aquest cansament propi de quatre setmanes de dies intensos, estem contents amb els mosts que van fermentant i a l’espera que aquestes fermentacions acabin bé.”

Verema al Priorat

L’enòleg Joan Asens, copropietari d’Orto Vins, celler del Mas-roig (Priorat / DO Montsant), ens explica: “Després de dos anys de sequera, enguany hem tingut una bona pluviometria amb més de 500 mil·lilitres durant l’any, però és una verema que ha estat condicionada pels cops de calor d’aquest agost. Una calor exagerada a la qual ens haurem d’anar acostumant. Però amb aquestes calors, la vinya s’accelera i les veremes comencen abans. Comencen abans per poder captar l’acidesa i poder elaborar vins frescs. Com seran els vins? És clar, encara no en tenim cap d’acabat, però segurament seran vins que tindran certa contundència, bon volum, bon aroma i bona acidesa. El que condiciona l’aroma és un raïm amb la pell sana. Enguany no hem tingut míldiu ni botridis, les pells són sanes. Tindrem vins aromàtics, estructurats i amb bon envelliment, crec.”

La verema d’una vinya que porta el pagès Jordi Arnan al Penedès.

Verema al Penedès

La verema 2025 al Penedès s’ha convertit en una fita històrica, perquè per primera vegada (i també primera vegada al món) la totalitat d’una Denominació d’Origen és 100% ecològica. Parlem amb Jordi Arnan, un dels pagesos més carismàtics del Penedès, que conrea algunes de les vinyes més boniques d’aquest territori i és copropietari del celler Pardas, a Torrelavit. Ens diu que està esgotat i content, tot i que aquesta verema és un pèl complicada, “com sempre”. I es deixa anar: “Els pagesos no estem mai contents del tot, però després d’uns últims anys molt difícils, amb la pandèmia, el míldiu, tres anys de sequera (perquè la irregularitat del clima cada vegada és més acusada), enguany a la meva zona hem arribat a una verema generosa, maca, sana. Bon raïm. Ja tocava, després de cinc anys.”

“És un bon any, per fi: aigua, una mica de fred a l’hivern, pluges a la primavera. Va fer una onada de calor el juny que va fer patir, però va aturar el míldiu. Un juliol molt curiós, amb moltes pluges sobretot a l’Alt Penedès, una aigua que no acostuma a tocar. I el que ha fet una mica de mal ha estat aquesta última onada de calor del 15 d’agost, que no cal arribar a 40 °C!”

“El pagès, al Penedès, està professionalitzat i ara la DO Penedès és tota eco. El que passa és que la punta de llança dels viticultors que ho intentem fer bé, que treballem per la qualitat, que fem bons vins, el tant per cent de volum que representem és poc. Però al Penedès es fan molt bons vins. Ara, darrere d’això hi ha una indústria del cava, com per exemple Jaume Serra/García Carrión (que sembla que hagi vingut a fer mal). Són multinacionals que fan el que volen i que malpaguen el quilo de raïm. Paguen a 0,45 cèntims. Ells venen una ampolla de vi que acaba en un restaurant de Londres o Nova York a 80 o 100 lliures o dòlars, i han pagat 0,45 cèntims el quilo de raïm. I algunes d’aquestes multinacionals enguany han comprat una misèria de raïm dins la DO Penedès. On és el compromís amb el viticultor? Buf. Aquest any es quedarà molt de raïm per a collir al Penedès. Hi ha més raïm que demanada. Això em sap greu. I després hi ha els qui se n’intenten aprofitar, d’això, i que paguen a 0,20 cèntims el quilo. Bufo una altra vegada. Al Penedès hi ha aquesta divergència i això fa que al consumidor li costi molt d’entendre el sector.”

Recomanem

Fer-me'n subscriptor