La Vall d’Aran reivindica l’ús social de l’aranès en la 25a cursa ‘Aran per Sa Lengua’

  • L'organització assegura que les institucions han de continuar fent feina per defensar i prioritzar-la davant el castellà i el català

VilaWeb
ACN
29.07.2018 - 14:10
Actualització: 30.07.2018 - 11:06

Desenes de persones participen avui diumenge en la 25a edició la cursa ‘Aran per Sa Lengua’ a la Vall d’Aran per reivindicar novament l’ús social de l’aranès. L’objectiu de la jornada es repeteix amb els anys perquè segons la presidenta de la Fondacion Privada Musèu Etnologic Dera Val d’Aran i una de les organitzadores de la cursa, Rosa Maria Salgueiro, ‘cal promocionar i defensar l’aranès’. Salgueiro ha afegit que hi continuen insistint atès que el paper de les institucions és important. ‘Encara ens trobem anuncis en català o castellà que podrien estar en aranès’, apunta, i a més a més diu que, com que es tracta d’un indret turístic, ‘hi ha molta gent que ve a treballar a l’hivern, en plena temporada, i a l’estiu se’n va’, un fet que fa disminuir l’ús de l’aranès. A les escoles, tanmateix, és llengua vehicular i els infants ‘la coneixen i la parlen’, apunta la presidenta. Avui diumenge a les vuit del vespre s’aplegaran prop d’un miler de persones a la plaça de l’Església a Vielha per llegir un manifest i assistir al concert del grup bigordà Nadau.

Desenes de persones participen en aquesta jornada lúdica, esportiva i reivindicativa per defensar l’ús social de l’aranès. Els participants han sortit de tres punts diferents: Montgarri, Les i també el Port de Vielha, que passa per sobre del túnel.

Salgueiro ha afegit que l’ús de la llengua ‘la fa viva’ i cal defensar-la, atenent que ‘som un país amb molta gent de pas i això fa que ens influenciïn més llengües’. A més a més, ha afegit que a les escoles els joves aprenen la llengua però ha detectat que quan són fora de l’etapa escolar predomina l’ús del castellà, un fet que reconeix ‘no sabem per què passa’.

La defensa i la promoció de l’aranès es remunta vint-i-cinc anys enrere quan es va introduir la llengua a les escoles i en aquell moment, diu Salgueiro, ens vam sentir ‘maltractats’, hi teníem ‘gent en contra’ i vam decidir d’impulsar aquesta cursa.

Una altra de les organitzadores i participant de l’acte, l’Imma Caubet ha explicat que per als aranesos ‘la nostra llengua és el nostre patrimoni cultural més important, ens arriba als nostres sentiments i és el tret diferencial que tenim com a país’.

Caubet assegura que es van sentir insultats i molt ofesos quan a la primavera, l’ex-ministre d’Educació espanyol, Iñigo Méndez de Vigo, va dir que els aranesos s’ocupessin d’altres temes com les allaus i no pas de la defensa de la llengua, unes paraules que van fer que el col·lectiu Lengua Viua sortís al carrer a manifestar-se, recorda Caubet.

‘Avui és la festa de la llengua, la protagonista del dia, i això que volem és que tothom la parli i l’aprengui, sobretot els residents a la Vall d’Aran’, afirma Caubet. Els actes acabaran al vespre a Vielha amb la lectura d’un manifest i un concert del grup bigordà Nadau. A la plaça de l’Església de la capital aranesa s’hi aplegaran prop d’un miler de persones per tancar la jornada. També s’entregarà el premi Lengua Viua, creat per reconèixer el treball de persones, col·lectius o institucions en defensa de l’aranès.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any