La UAB crea una prova ràpida que detecta la celiaquia en deu minuts

  • Anomenat Celifast, el test analitza la sang del pacient i es pot utilitzar a la consulta del metge especialista

VilaWeb
ACN
12.07.2015 - 16:41
Actualització: 17.07.2015 - 18:28

El Grup de Sensors i Biosensors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha creat una prova capaç de detectar la celiaquia en pocs minuts i de manera senzilla. Anomenat Celifast, és un biosensor que analitza la sang del pacient en 10 minuts a la consulta del metge especialista. Segons la investigadora Maria Isabel Pividori, ‘per saber si una persona és celíaca, habitualment és necessari adreçar-se a laboratoris especialitzats i fer una biòpsia. El nostre objectiu és evitar-ho ja que és un sistema problemàtic sobretot en nens’. Celifast és una prova ‘no invasiva, amb una taxa d’encert en proves inicials al laboratori del 100% a partir de l’anàlisi d’un biomarcador de la sang’, ha apuntat Pividori.

Celifast, que funciona de forma similar a un glucòmetre, també permet fer un control de l’evolució de la malaltia, analitzant el grau de celiaquia del pacient de manera periòdica, així com l’avaluació dels familiars directes d’un malalt ja diagnosticat. Actualment es calcula que hi ha un 1% de la població que és celíaca.

El projecte va néixer el 2013 sota el Programa de Generació d’Idees, organitzat pel Parc de Recerca UAB per formar als investigadors en aspectes de transferència tecnològica, ha anat madurant i ara l’equip d’investigació -format per químics, bioquímics i un expert en gestió empresarial- està començant la fase de validació clínica. ‘Ja estem en la fase de validació clínica i preparant amb ACCIÓ la millor manera de comercialitzar aquesta tecnologia’, han assenyalat des de la UAB.

Celifast ha guanyat el concurs Valortec d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya, en la categoria de creació d’empresa de base tecnològica. El concurs, que enguany ha arribat a la seva 4a edició, té l’objectiu d’incentivar els investigadors catalans perquè apliquin el seu coneixement al desenvolupament de serveis i productes amb possibilitats de comercialització.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor