L’escrutini de les eleccions parlamentàries a Israel apunten novament a un escenari de blocatge i priven a Benjamin Netanyahu d’ampliar una majoria que li serveixi per a formar govern, objectiu pel qual va convocar uns nous comicis. El Likud del primer ministre, Benjamin Netanyahu obtindria 32 escons en un Kneset (parlament) de 120 cadires. El Partit Blau i Blanc, liderat per l’ex-cap de l’exèrcit Benny Gantz, aconseguiria el mateix resultat. El gran beneficiat de la repetició electoral seria el cap de Yisrael Beiteinu, l’ex-ministre de Defensa Avigdor Lieberman, que passaria dels cinc als nou diputats.

Per a poder formar govern, Netanyahu necessitaria fer coalició amb Yasmina (7), Judaisme Unit de la Torà (8), Shas (9) i Otzma Yehudi (0), sumaria 56 diputats, luny del 61 per arribar a la majoria absoluta. Així doncs, la clau del govern estaria en mans de Liberman, que ja va avançar que no entraria en cap executiu encapçalat per Netanyahu.

Les disputes entre Netanyahu i Lieberman se centren en el suport del primer ministre als ultraortodoxos, que s’oposen al projecte de Yisrael Beitenu sobre el reclutament. Aquestes diferències són les que van originar la ruptura de les converses i l’avançament electoral.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.