La profecia de Romeva sobre Pronovias s’ha complert

  • «Palatchi, el de les amenaces, el que deia que el país li importava per damunt de tot, ahir mateix va anunciar que es venia Pronovias a BC Partners»

Vicent Partal
10.07.2017 - 22:00
Actualització: 11.07.2017 - 08:25
VilaWeb

El 21 de setembre de 2015 era dilluns. Sis dies després, diumenge, Catalunya feia les eleccions més decisives de la seua història. L’estat espanyol removia cel i terra per impedir com fos que els independentistes assolissen la majoria del parlament. Tot s’hi valia per a fer por als votants: declaracions –tot i que contingudes en la forma– de líders estrangers, amenaces per escrit de la banca, panorames apocalíptics en els articles d’opinió. En aquest context anaven molt buscades les declaracions dels empresaris. Perquè una tesi que l’estat volia ficar en el cap dels catalans era que la independència equivalia al desastre econòmic.

La campanya no va servir de gaire, vist el resultat de les eleccions. I tampoc no va trobar pas gaires aliats entre els empresaris. Poca gent es va mostrar disposada a fer declaracions públiques amenaçadores. Entre els molt pocs que ho van fer, aquell 21 de setembre es va destacar el president de Pronovias, Alberto Palatchi.

Palatchi, de fet, no es va conformar a fer una declaració, sinó que va enviar una carta a tots els treballadors de la seua empresa, dient que si el procés d’independència tirava endavant ell s’enduria l’empresa fora del Principat. No era una amenaça genèrica al votant, sinó una amenaça directa als seus treballadors, per condicionar-los el vot.

Òbviament, la notícia va ser adequadament filtrada als mitjans i es va convertir en un argument, més, de campanya. I els partits unionistes la feren servir com si el món s’hagués d’acabar llavors. Raül Romeva, aleshores cap de llista de Junts pel Sí, va respondre amb molta claredat, fent una profecia: ‘Si hi ha empreses, com Pronovias, que se’n volen anar perquè estan incòmodes, segur que unes altres es faran càrrec del forat que deixin.’

El cas és que no ha calgut ni arribar a la independència per a veure qui tenia raó en aquella explosiva polèmica electoral. De fet, ni tan sols ha calgut que Pronovias se n’anàs i algú vingués a ocupar el seu lloc. Perquè qui se n’ha anat és l’empresari Palatchi, el de les amenaces, el que deia que el país li importava per damunt de tot: ahir mateix va anunciar que es venia Pronovias a BC Partners, una inversora multinacional amb seu a Londres. Que de seguida va confirmar que la central de l’empresa es mantindria a Barcelona.

Ah! i per cert: no hi ha constància que en aquesta ocasió el tal Palatchi haja enviat cap carta als qui fins ahir eren els seus treballadors…


[Bon Dia] –En Marxa, el nou partit d’Emmanuel Macron, ha decidit de convertir-se en un mitjà de comunicació. Ho van explicar el cap de setmana, en el transcurs de la convenció del partit, i la veritat és que no és cap disbarat. Diuen que faran continguts i miraran de conformar l’opinió pública amb les tàctiques dels mitjans. La proposta em sembla lògica, atenent el món on vivim, i encara ens complica més la vida als periodistes. Però ja es tracta d’això…

–Somàlia fa deu dies que està sense internet, el país sencer. Segons que sembla –és la hipòtesi més plausible–, algú va tallar el cable submarí que portava la xarxa al país, no se sap si volent o sense voler. Somàlia és un país que no té ni tan sols un govern viable, però pel que es veu no hi ha res com quedar-te sense internet. Les autoritats parlen de deu milions de dòlars perduts cada dia, que sembla molt. I al carrer la gent diu que això la inquieta més que no pas la violència que fa tants anys que dura.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
10.07.2017  ·  22:32

Amb allò de la por a la independència, més d’un es veu que vol tapar algunes mancances pròpies. Però si el senyor Palatchi no es veia amb cor de continuar amb la seua empresa ha fet ben fet de vendre-la. Segur que ara millorarà. I ell podrà gaudir dels milions, que també és important.

jaume vall
jaume vall
10.07.2017  ·  23:51

Aquest és el tipus de missatge que ara -acabada la revolució dels somriures i començada la revolució tranquil·la dels fets- s’ha de generalitzar : la força dels fets certs, la majoria a favor nostre, que desmenteixen la força dels clixés falsos que provenen de la bilis del jacobinisme espanyol (i del col·laboracionisme d’alguns catalans). Aquesta pot ser la raó d’avui, la vuitanta-dosena, fins arribar a l’1/O, i s’escriu amb v de veritat.

Roger Civera
Roger Civera
11.07.2017  ·  01:42

Faré us d’un tòpic, però que s’escau a la perfecció: tots aquestos patriotes solament tenen una pàtria que no és si no la seua butxaca…
Amb els 550M€ de la venda correrà a domiciliar-se allí on els impostos li siguen més favorables, oblidant la seua espanyolitat.
Molts dels nacionalistes catalans desitgem poder deixar de ser-ho per l’absurditat d’haver de defendre una nació que compta amb un estat darrere i distanciar-se d’aquells que ho utilitzen per interès únicament personal.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
11.07.2017  ·  01:43

Diria que el tal Palatchi donaria per un bon article…

Joan Rubiralta
Joan Rubiralta
11.07.2017  ·  01:43

es campanyes que preconitzen la por és molt fàcil de desemmascarar-les i el cas de Pronovias és arquetípic. Un dels poc empresaris espanyolistes que es va atrevir a amenaçar els seus treballadors en marxar fora de Catalunya si es proclamava la independència durant la campanya electoral del 2015, ara s’ha hagut de menjar en patates les seves paraules, perquè s’ha vist forçat de vendre l’empresa a una multinacional que pensa en rendibilitzar el seu negoci i com que sap que Catalunya és on hi ha la possibilitat de fer-lo, la seu es quedarà aquí com la immensa majoria de les empreses del nostre país. No és l’únic: empresaris de la banca i editorials que van fer el mateix plantejament, ara estan muts perquè saben que el referèndum es farà tret que ens l’impedeixin per la força però que aquest gest no impedirà que molt aviat la nostra pàtria proclami la seva independència i esdevingui una república. I callen perquè saben que el negoci el tenen aquí i que a fora de Catalunya tindria pitjors resultats. Ni poden ni volen deixar el negoci on hi ha més possibilitats de tenir millors beneficis que a fora. I el mateix que passa als empresaris espanyols, passarà i ja esta passant amb la majoria d’empresaris de la resta del món. Si algú ho dubta, que ho pregunti als xinesos, als japonesos, als alemanys i a tots els empresaris potents d’Europa que no paren d’invertir aquí. L’últim cas ha estat la decisió de Hard Rock d’invertir al costat de Port Aventura, que donarà feina a més de 15.000 treballadors.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
11.07.2017  ·  02:11

Aquesta revolució democràtica i pacífica capola tot el que troba per davant.

Partits, trilers, embaucadors, activistes, botiflers, bocamolls, sindicats, associacions, professionals, empleats, empresaris, etc. bé integrant-los, bé expulsant-los amb la gràcia de que és capaç de reconvertir el “Brexit” en un “English-come-in”.

Àdhuc de fer esdevenir en Pelagi en un aturat de llarga durada.

Daurada però ben aturada. Amb Servofrè pneumàtic.

Pro(no)cés vers la democràcia radical.

Pep Agulló
Pep Agulló
11.07.2017  ·  08:52

Aquest agafarà els trapaus i cap un lloc on es puguin fer negocis sucosos amb règims autoritaris…”pa-la-china.” p.ex.

Jordi Serramià
Jordi Serramià
11.07.2017  ·  09:15

Cada dia que passa veig més clar que hem trigat massa a començar el procés! Per què vàrem trigar tant! Aquests unionistes ni tenen arguments ni presenten alternatives mínimament creïbles per ser comprades.

Victor Serra
Victor Serra
11.07.2017  ·  10:53

El normal en una economia oberta és que les empreses vagin endavant, o endarrera. Que obrin , que tanquin, que hi hagi fusions, compres vendes…. L’important és que l’economia catalana és molt diversificada i no depenem d’una o dues grans empreses, com passa en altres llocs. Quan siguem independents, potser algunes empreses marxin ( qualsevol que hagi tingut empresa sap que no és tant fàcil marxar i moure-ho tot) . Però el que és segur és que amb l’efecte capitalitat de Barcelona i els recursos d’un estat independent es crearà una sinèrgia positiva que crearà molts llocs de treball. Tenir poder real, encara que sigui en un país petit, atrau seus d’empreses, s’obren desenes d’embaixades amb el moviment que això comporta i tens recursos per fer política industrial i d’innovació de veritat.

ENRIC ROIG
ENRIC ROIG
11.07.2017  ·  14:25

Que cabrons sóm els catalans!. Sembla que cada vegada hi ha més gent, la senzilla i també la poderosa, llesta i ben informada, que està arrivant a la conclusió de que la única solució viable i eficaç per a Catalunya i Ezpañña és fer plegar a Rajoy i encarregar al TC que el passi per la pantalla (es broma). Ens està sortint tot millor del que ens pensàvem. No solament ens independitzarem els catalans, sino que possiblement els farem als españols el favor dde facilitar-los a ells que s’independitzin de la caverna franquista. (Si ells ho volen, esclar). Aquesta gent que ens desgoverna ha demostrat que és molt més justeta del que ens podíem pensar. Ha perdut el sentit de la realitat. Com si hagués vingut de l’espai exterior.

Delfí Sabartés
Delfí Sabartés
13.07.2017  ·  18:22

Un més que cau de les esperances unionistes, perquè les falsedats que prediquen els fan insostenibles. I ara, què farà el Palatchi, marxarà o es quedarà a la república catalana? S’hi quedarà, a excepció que interessos econòmics el porten a altres contrades.

Benvinguda a Catalunya, BC Partners!

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any