La policia peruana ocupa la Universitat de San Marcos i fa més de dos-cents detinguts

  • L'atac a la seu universitària deixa dos-cents cinc detinguts pel cap baix entre els estudiants

VilaWeb
VilaWeb – Agències
22.01.2023 - 01:28
Actualització: 22.01.2023 - 09:14

La policia ha irromput avui fent servir tanquetes a la Universitat Major de San Marcos, a Lima, per desallotjar els manifestants que s’hi havien tancat en una actuació que s’ha saldat amb almenys dos-cents cinc detinguts i crítiques d’organismes internacionals.

El fiscal superior peruà, Alfonso Barrenechea, coordinador de les Fiscalies de Prevenció del Delicte, ha confirmat la xifra de dos-cents cinc detinguts durant la intervenció al recinte universitari.

Els manifestants, encapçalats pels estudiants, van prendre fa tres dies la universitat en la Presa de Lima, dins les protestes contra la presidenta Dina Boluarte, a qui exigeixen la dimissió.

Una tanqueta de la policia va fer caure la porta 3 de la universitat i en un primer moment no hi va haver enfrontaments, però un grup de manifestants va llançar pedres als agents. Desenes de manifestants van ser immobilitzats i traslladats en autobusos tant al campus mateix com a la zona de residència universitària.

Els manifestants han denunciat la violència exercida pels agents i l’absència de fiscals per a supervisar l’operació i donar garanties. L’Oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans ha fet una crida a les autoritats peruanes per garantir la “legalitat i proporcionalitat” de la intervenció.

Mentrestant, la Cort Interamericana de Drets Humans (CIDH) ha expressat la seva preocupació per la incursió policíaca, desallotjament i detencions en massa a la Universitat de San Marcos i ha instat les autoritats a retre comptes sobre els fets i garantir la integritat i el procés que toca de tothom.

La Coordinadora de Drets Humans peruana ha denunciat que els detinguts són obligats a signar actes de registre sense presència dels seus advocats ni representants de la fiscalia a la seu de la DIRINCRI.

Després de la intervenció, la rectora de la universitat, Jerí Ramón, ha dit que no sabia que la policia utilitzaria tanquetes. Ramón mateixa va ser qui va autoritzar l’entrada de les delegacions d’unes altres parts del país al recinte universitari i que hi passessin una nit. Més tard, la universitat va denunciar una agressió contra agents de seguretat.

Després del desallotjament de la Universitat de San Marcos un grup de manifestants va anar fins a la Prefectura de Lima en suport dels detinguts. Allà hi va haver enfrontaments amb les forces de seguretat, que van desallotjar els assistents.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any