
Per: ACN


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.

Fes-te subscriptor de VilaWeb
La Plataforma per la Llengua ha començat els tràmits a la Comissió Europea perquè les institucions comunitàries impulsin mesures amb l’objectiu que els mitjans de comunicació en català es puguin rebre a tots els territoris on es parli la llengua. La plataforma va organitzar la campanya ‘El català, sense fronteres’ el mes de juny i ja ha aplegat 30.000 signatures. Marga Payola, membre de l’executiva i responsable internacional de la Plataforma per la Llengua, diu: ‘Amb aquesta petició volem cercar mecanismes per a fer sentir la nostra veu a Europa i reclamar que els estats compleixin la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries.’
L’objectiu de la petició és que les institucions europees actuïn davant les autoritats espanyoles, franceses i italianes per evitar la vulneració dels drets lingüístics dels catalanoparlants que són reconeguts en la Directiva 2010/13/UE. Actualment, el fet que no permetin la recepció de mitjans en català d’altres estats implica una infracció d’aquesta norma. Payola explica: ‘Es vulneren drets lingüístics i es pot dir que és una situació força anòmala dins d’Europa.’ La plataforma continuarà pressionant els estats espanyol, italià i francès, els governs autonòmics i també el d’Andorra perquè facin factible legalment i tecnològicament la reciprocitat.
Aquesta petició es farà arribar també al Comissionat de Drets Humans del Consell d’Europa. El text de la Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries indica que els estats que l’han ratificada es comprometen a ‘garantir la llibertat de recepció directa de les emissions de ràdio i de televisió dels països veïns en una llengua usada en una forma idèntica o pròxima d’una llengua regional o minoritària, i a no oposar-se a la retransmissió d’emissions de ràdio i de televisió dels països veïns en aquesta llengua’, cosa que no passa, com denuncia la plataforma.
Comentaris
Els subscriptors de VilaWeb poden comentar aquesta notícia, o bé llegir els comentaris que hi han fet els altres subscriptors i debatre-la amb ells .
Si encara no sou subscriptors, us en podeu fer clicant ací.
S'ha afegit la noticia a Favorits