Els pagesos es planten i es mobilitzen per revertir la crisi que viu el sector

  • El sector protesta contra l'excés de la burocràcia i l'augment dels costs de producció arran de la sequera · Avui i demà es faran manifestacions i marxes de tractors lentes que afectaran algunes carreteres

VilaWeb
Imatge d'arxiu d'un cartell d'Unió de Pagesos durant una tractorada del sindicat a la Segarra per a reclamar ajuts directes per al sector dels cereals de secà.
Pol Baraza Curtichs
05.02.2024 - 21:40
Actualització: 05.02.2024 - 21:44

La pagesia fa anys que té una salut delicada. Els pagesos estan farts d’uns costs de protecció desmesurats, de l’excés de la burocràcia que imposa l’administració i dels greus efectes de la sequera, entre més qüestions. Per tot plegat, Unió de Pagesos, el sindicat majoritari del sector, farà avui i demà, 6 i 7 de febrer, unes quantes mobilitzacions per tot el Principat per fer palesa la situació crítica. Els pagesos del País Valencià també es mobilitzaran, però a mitjan febrer.

Joan Caball, coordinador nacional del sindicat Unió de Pagesos, augura que serà una gran mobilització. “N’estem farts, han d’escoltar els problemes que tenim i la gent ho ha d’entendre. S’han de donar respostes a les nostres peticions”, explica a VilaWeb. Segons ell, les protestes estan centrades a parar les “grans artèries del país”, com ara autovies i autopistes. “En la meva opinió, hem d’intentar que el que comencem no pari, que hi hagi una continuïtat de les mobilitzacions fins que no hi hagi canvis substancials”, afegeix.

El malestar dels pagesos no és nou. De fet, ja és tot un fenomen europeu. Les darreres protestes van començar el 29 de gener a Catalunya Nord i a l’estat francès, on es van viure grans protestes. D’aleshores ençà, s’han estès a uns quants països, com ara Bèlgica, Itàlia, Alemanya, Polònia i Portugal. Les mobilitzacions coincideixen amb la caiguda de la producció a causa de la sequera, la baixada dels preus en origen i l’encariment dels costs de producció.

Les protestes es fan un any després d’haver entrat en vigor la nova política agrària comuna (PAC). És una de les polítiques més importants de la Unió Europa i s’encarrega, entre més qüestions, de gestionar les subvencions a la producció agrícola i a les regles del comerç interior i exterior. Segons Caball, la reforma de la PAC no funciona correctament i el sector ha cobrat menys que alguns altres anys. A més, diu que hi ha noves normatives i que no s’apliquen en molts dels productes importats.

Què reclamen, els pagesos?

Els pagesos reclamen a l’administració pública solucions urgents per la situació greu que viu el sector. Hi ha hagut una baixada de la producció arran de la sequera, els preus en origen també han baixat i es queixen que s’ha instaurat una burocràcia excessiva que implica temps i augment de despeses per als ramaders i agricultors. “Pots tenir un mòbil, però hi ha moltes zones de Catalunya que no arriba a tot. No es pot deixar la gent amb el cul enlaire. Al segle XXI, amb menys paperassa, hauríem de funcionar més bé”, diu Caball.

Unió de Pagesos denuncia que s’incompleix la llei espanyola de la cadena alimentària i que no es fa res per reforçar el paper dels productors, atès que el Ministeri d’Agricultura espanyol, encapçalat per Fernando Miranda, ha d’establir els criteris per a determinar els costs de producció i aconseguir que els preus en origen se situïn per damunt de les despeses. També es queixen que el pla estratègic espanyol de la PAC és mal dissenyat perquè no afavoreix els pagesos professionals ni compensa les noves càrregues burocràtiques i ambientals que imposa, i que convé adaptar-la a la realitat mediterrània.

En relació amb la sequera, Unió de Pagesos reclama a l’administració que pagui els ajuts a què s’havien compromès per la sequera de l’any passat en el sector de cereals i herbacis perquè la pagesia pugui assumir els costs de les llavors, el gasoil, l’aplicació de dejeccions i la fertilització del sòl i la sembra, tot i les dificultats de la sequera i els danys de fauna.

I més reivindicacions. Respecte del gasoil agrícola, el sindicat diu que cal un suport més directe i àgil i amb el gravamen mínim. Concretament, demana que es reguli un gasoil professional agrari que tingui el descompte al lloc de proveïment, tal com s’havia fet en l’època postcovid per a tota la ciutadania, en lloc del sistema actual, que consisteix en una desgravació d’imposts a final d’any, quan es presenten les despeses anuals. El sindicat apunta que l’administració també ha de resoldre la competència deslleial d’importacions que no compleixen les mateixes condicions exigides a les produccions dels països membres de la Unió Europea, com també les condicions del sistema de les assegurances agràries, ineficaces per a la protecció de les rendes dels pagesos.

Caball apunta que, amb les protestes, el sector pugui arribar a condicionar el nou executiu de la Unió Europea, fruit de les eleccions del 6 al 9 de juny. “Que els que entrin tinguin una idea clara que, tal com està muntat ara, no funciona i hi ha d’haver canvis”, apunta.

Quines mobilitzacions hi ha previstes?

S’ha organitzat unes quantes manifestacions i marxes lentes de tractors per tot el Principat, que afectaran algunes de les carreteres.

  • Plana de Lleida: avui i demà, a les 8.00, concentració de tractors a l’àrea de Vila-sana, a Punt Estrella, a la Fondarella (Pla d’Urgell).
  • Girona: avui a les 8.00, concentració de tractors al pàrquing de Fontajau.
  • Camp de Tarragona: avui a les 9.00, concentració de tractors a les rotondes de Vila-rodona (Alt Camp) i Montblanc (Conca de Barberà).
  • Terres de l’Ebre: avui, a les 11.00, concentració de tractors a la Torre de la Candela de l’Aldea (Baix Ebre); a Tortosa (Baix Ebre), trobada a les 10.00, a Coperativa Soldebre; i a Amposta (Montsià), trobada al passeig del Canal, al pavelló de Fires. Hi ha prevists talls de circulació arran de les marxes lentes de tractors a la N-420 i a la C-12, a la Ribera d’Ebre.
  • Granollers: avui, a les 8.00, concentració davant l’oficina del Departament d’Acció Climàtica del Vallès Oriental, a Granollers (Vallès Oriental).
  • Catalunya Central: avui, a les 9.00, concentració al recinte Firal el Sucre de Vic (Osona), i a les 9.00, concentració de tractors al pàrquing del Menfis a Sant Fruitós del Bages (Bages).
  • Pirineu: avui a les 10.00, concentració a Vilaller (Alta Ribagorça); i a les 11.00, concentració a la Seu d’Urgell (Alt Urgell). També es faran marxes lentes a la N-260 i la N-145.

Unió de Pagesos també ha convocat manifestació el 13 de febrer, a les 10.00, al port de Tarragona. I dimecres 21 de febrer, una tractorada a Madrid, davant el Ministeri d’Agricultura espanyol.

Mobilitzacions al País Valencià a mitjan febrer

Els agricultors del País Valencià han convocat conjuntament mobilitzacions a Alacant (12 de febrer), al port de Castelló (15 de febrer) i al port de València (22 de febrer). Les protestes les han pactades l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Asaja), Assaja Alacant, la Unió Llauradora i Ramadera, la Coordinadora Camperola del País Valencià (CCPV-COAG) i la Unió de Petits Agricultors i Ramaders (UPA-PV), amb el suport de les Cooperatives Agroalimentàries del País Valencià.

Les entitats avisen que allargaran les protestes si no hi ha una resposta de les diferents administracions. El sector ha demanat de reunir-se amb el president de la Generalitat, Carlos Mazón, els consellers d’Agricultura, José Luis Aguirre, i de Medi Ambient, Salomé Pradas, la delegada del govern espanyol al País Valencià, Pilar Bernabé, i els subdelegats.

El sector agrari valencià reclama, entre més mesures, de reorientar les polítiques europees, prioritzar l’agricultura europea i flexibilitzar del Pacte Verd Europeu, la reciprocitat en tots els nous acords comercials de la UE amb països tercers, la revisió i estudi d’impacte dels acords en vigor i reducció de la burocràcia derivada de les polítiques agràries, especialment a les petites explotacions, i la flexibilització del quadern digital d’explotació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any