La Moncloa ha fet públics els resultats de dos test antiplagi als quals ha sotmès la tesi del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i que segons un comunicat que emès a les 8 del matí ha ‘superat àmpliament’ l’aplicació de softwares de coincidències. Es tracta dels sistemes Tumtin que s’utilitza a la Universitat d’Oxford i PlagScan, de referència a Europa. Els resultats són d’un 13% de coincidències detectat per Tumtin i un 0,96% a PlagScan, cadascun amb la seva metodologia. La tesi completa es podrà consultar també avui a Internet després que el president espanyol anunciés ahir que havia donat permís a la universitat per penjar-la al sistema Tesaurus, en una maniobra per rebatre les sospites de plagi i els atacs de ‘descrèdit personal’ que el propi Sánchez atribueix a Ciutadans i PP. La universitat Camilo José Cela (UCJC) ja va apuntar que no havia detectat cap irregularitat en el sistema d’aprovació de la tesi.

Segons La Moncloa, aquests percentatges de coincidències que han obtingut els dos softwares anti-plagi ‘es deuen a les cites i referències obligades en l’elaboració de qualsevol document d’investigació’ i a l’àmbit acadèmic hi ha un ‘ampli consens’ en considerar que ‘es tracta de percentatges normals, d’acord a la normativa i als protocols de verificació’. 

‘Tenint en compte que els softwares d’anàlisi de tests científics detectin parts de treballs com a coincidència que no obstat es troben degudament citats i referenciats, és important contrastar la informació i totes les referencies donant-hi sentit’, afirma La Moncloa, que rebat amb aquesta nota les informacions aparegudes dijous al diari ABC, entre altres, on s’acusava de plagi el president espanyol. 

Segons La Moncloa, tan l’estudi de Turnitin com al de PlagScan ‘s’han exclòs, com és natural, els articles d’actualitat de naturalesa periodística’ que es van publicar després de la tesi, així com la biografia i les fonts amb similituds inferiors a l’1%, com per exemple totes les vegades que es repeteix el títol de la tesi. També les coincidències bibliogràfiques a les notes a peu de pàgines, de manera que els resultats minuciosos encara ofereixen percentatges amb menys coincidències. 

La tesi es farà pública avui
La tesi serà accessible per a tothom a Internet a partir d’aquest divendres, després que dijous el president espanyol va donar permís a la universitat per digitalitzar-la i penjar-la al sistema Tesaurus. 

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb