La llibreria Saltamartí de Badalona i la periodista Anna Guitart guanyen el memorial Pere Rodeja

  • El guardó reconeix  una llibreria meritòria per la seva trajectòria i la millor periodista literària del 2022

VilaWeb
Sebastià Bennasar
20.02.2023 - 18:38
Actualització: 20.02.2023 - 19:54

Ha costat una dotzena anys, però a la fi el  memorial Pere Rodeja ha premiat la periodista cultural Anna Guitart. El guardó premia cada any el millor o la millor periodista literària del país i era sorprenent que Guitart no el tingués (sense treure cap mèrit als guanyadors dels anys anteriors), així que el proper divendres a Girona se l’emportarà per la seva tasca com a comunicadora de tot el que envolta el món del llibre en mitjans com TV3, Catalunya Ràdio o el diari Ara.

El Gremi de llibreters reconeix així a Guitart (1976) ‘pels anys que fa que treballa a favor de la literatura; per la seva cultura àmplia i diversa; per promoure el gust per la literatura, amb gràcia i amenitat; per ser en multitud d’actes, ben diferents, siguin de presentacions de llibres, premis o fires i esdeveniments, i també en mitjans de comunicació, de la premsa escrita a la ràdio i la televisió, i sempre amb gran capacitat de generar ressò i l’estima als llibres’.

A més a més de la periodista, el guardó reconeix cada any la tasca d’una llibreria i es lliura en homenatge al llibreter gironí Pere Rodeja i Ponsatí (1931- 2009), considerat exemple i mestre en l’ofici de la llibreria i té per finalitat: Estimular els llibreters agremiats en la seva dedicació d’activadors culturals i difusors de la llengua i la literatura catalanes, l’arrelament en el territori, la influència en els hàbits lectors, la complicitat amb l’entorn cultural, el servei i tot allò que hagi donat i doni prestigi a l’ofici de llibreter i en aquest cas el jurat format per Jordi Grau, Anna Vilanova, Ester Pujol, Rosana Lluch i Guillem Terribas ha decidit concedir el premi als llibreters Sílvia Muntané i Gerard Remendo de la Llibreria Saltamartí, de Badalona.

Segons explica el jurat, ‘el nom, referència al poema de Joan Brossa, és tota una declaració d’intencions a la tercera ciutat més gran de Catalunya. Són dinou anys d’història, de servei, de mediació cultural en un lloc molt divers; d’acostament dels autors als lectors, sigui amb presentacions o clubs de lectura, i essent arreu, en qualsevol esdeveniment que tingui a veure amb els llibres, com també en els mitjans de comunicació, a través de recomanacions. També es vol destacar la riquesa del seu fons, ampli i divers, que abraça des de la novetat a la lectura fàcil, la novel·la gràfica i el còmic, l’especial atenció a la literatura catalana, i, no cal dir-ho, a servir tot allò que el client demani. I perquè s’ho llegeixen tot i per això ho coneixen i ho defensen’.

Cal destacar que des de que va obrir les seves portes el 2004 la llibreria Saltamartí s’ha convertit en un espai cultural de primer ordre al centre de Badalona, on han desenvolupat una tasca d’activisme llibreter de primer ordre però sense pressa, consolidant un projecte que s’ha implicat directament en el territori i que ha transcendit més enllà de la ciutat per ser una referència comarcal (per exemple, durant molts anys, han estat la llibreria del festival Tiana Negra), però també s’han convertit en un dels espais més estimats pels autors tant d’editorials independents com de grans grups per presentar les seves obres.

Sílvia Martí (Barcelona, 1959) i Gerard Remendo (Sant Adrià de Besòs, Barcelonès, 1956) es varen ajuntar després de trajectòries laborals molt diferents i allunyades de la llibreria, per poder tirar endavant aquest projecte que va obrir fa 19 anys a Badalona.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any