Què passa si barregem el Free Jazz, el rock psicodèlic i el noise? FIRE! –o un dels pocs casos en què les majúscules i el signe d’admiració al nom de la banda no són una exageració- és un trio suec format per: Mats Gustafsson (saxo), Johan Berthling (baix) i Andreas Werliin (bateria), membres de TheThing, Tape i Wildbirds & Peacedrums, respectivament, que desenvolupen una fresca aproximació a la música improvisada i han construït un nou llenguatge per al directe. Avui a les 20.30 h, tocaran a la fundació Joan Miró en un concert no apte per ànimes tranquil·les.

El grup FIRE

FIRE! es va formar el 2009 i des d’aleshores no han deixat de posar a prova les categories convencionals de la crítica musical. Classificar un grup sense gens d’interès en la melodia, les variacions i l’estructura tal com s’expliquen als manuals resulta impossible, i això els ha valgut l’etiqueta comodí per a aquests casos: anti-música. Si, malgrat tot, persistíssim en l’empresa catalogadora, diríem que el trio suec duu el Free jazz fins al territori del punk industrial a còpia d’una brutalitat escènica que converteix les seves actuacions en una experiència violenta, tant acústicament com conceptual.

La font de combustible inesgotable de les seves actuacions són les línies de baix curtes i enfurismades de Berthling, que bombardegen a l’espectador sense pietat. Al seu costat, Werliin exhibeix un dinamisme més que considerable a la bateria, multiplicat gràcies a l’efecte del pedal d’eco i a un bon repertori de ginys de percussió. En directe, la divisió rítmica de FIRE! ens deixa clar que qualsevol músic que es vulgui endinsar en el territori del noisehaurà d’estar preparat per cremar més calories en una nit que la majoria d’esportistes professionals.

Podeu llegir l’article sencer a Núvol, el digital de cultura.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb