La Generalitat demana que els criteris no econòmics pesin més a l’hora d’avaluar els projectes d’eòlica marina

  • Vol que criteris com ara l'impacte ambiental i socio-econòmic de cada projecte pesin fins a un 50% en la valoració global, en compte del 30% d'ara

VilaWeb
EFE
27.03.2024 - 14:34
Actualització: 27.03.2024 - 17:43

El Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat ha presentat un paquet d’al·legacions a la proposta de reial decret del govern espanyol que regula l’eòlica marina per a demanar que els criteris no econòmics –com ara l’impacte ambiental i socio-econòmic de cada projecte– pesin fins a un 50% en la valoració global, en contra del 30% d’ara.

La Generalitat diu que ha presentat aquestes al·legacions al costat de municipis implicats en l’anomenada zona LeBa 1 del pla d’ordenació d’espais marítims. D’aquesta manera, la Generalitat prova de recollir les inquietuds dels municipis que quedarien afectats pel parc eòlic projectat a Roses (Alt Empordà), que ha causat polèmica a la zona.

En un comunicat, el departament ha detallat que es proposa que les administracions locals participin en els projectes d’avaluació, i per això demana a la comissió tècnica, que valora els diferents projectes segons els criteris de ponderació, que compti com a mínim amb un representant de les administracions locals on s’instal·li el projecte. Quant a la ponderació de cada projecte, la Generalitat demana que, a l’hora de valorar un projecte de parc eòlic, pesi tant l’oferta econòmica com l’impacte: segons l’esborrany del decret, l’oferta econòmica pesaria ara un 70%.

De fet, la Generalitat i les administracions locals plantegen una llista exhaustiva de criteris no econòmics i demana que es tinguin en compte, per exemple, la distància de la costa del projecte, les mesures habilitades per reduir l’impacte ambiental i paisatgístic o bé el potencial del projecte per a la indústria i l’economia de la zona i sobre l’activitat turística, entre d’altres. La Generalitat també proposa que hi hagi criteris de valoració en qüestions relacionades amb el desmantellament de la instal·lació, amb la contribució a la seguretat del subministrament elèctric a la zona o la participació d’empreses públiques en el capital social del promotor dels projectes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any