La tertúlia proscrita

La fiscalia de l’Audiència fa saber que ha acceptat una euroordre procedent d’Alemanya

  • No és habitual que la fiscalia faci pública la seva posició sobre cadascuna de les cinc mil ordres de detencions que rep anualment

VilaWeb
Redacció
10.04.2018 - 16:22
Actualització: 10.04.2018 - 20:07

La fiscalia de l’Audiència espanyola ha fet palès el malestar amb la justícia alemanya pel cas de l’extradició de Carles Puigdemont. El ministeri públic, que cada any tramita més de cinc mil ordres europees de detenció i lliurament, ha volgut fer un comunicat per a explicar que havia informat favorablement al jutjat per tal que es lliurés a Alemanya un delinqüent reclamat per contraban i evasió fiscal. En el comunicat, a més, la fiscalia deixa constància expressament de la manera com s’interpreten les ordres europees de detenció a l’estat espanyol: assegura que, en cap cas, ‘no s’ha entrat a valorar l’entitat dels elements de prova’ de què disposen les autoritats alemanyes.

L’Audiència espanyola és l’únic tribunal de tot Europa que concentra totes les tramitacions d’ordres de detenció i en gestiona més de cinc mil l’any. No és habitual, doncs, que la fiscalia exposi la seva posició públicament sobre cadascuna. Però, enmig de la polèmica per la decisió del tribunal alemany de deixar en llibertat sota fiança Carles Puigdemont i descartar el delicte de rebel·lió, aquest comunicat de la fiscalia de s’ha d’entendre com un retret cap a l’actuació de la justícia alemanya.

En l’escrit, després d’explicar que ha informat favorablement al jutjat central d’instrucció 2 de l’Audiència espanyola perquè lliuri a la justícia alemanya un ciutadà de passaport britànic reclamat pels delictes de contraban i evasió fiscal, assegura que pren aquesta decisió perquè actua de manera ‘respectuosa’ amb l’esperit que han de presidir ‘la interpretació’ de les euroordres i també per ‘fidelitat’ al principi de ‘reconeixement mutu de les resolucions judicials’.

Tot plegat entronca amb les crítiques que s’han sentit en les files del PP i al govern espanyol. Diuen que el tribunal alemany que ha alliberat Puigdemont i ha descartat de lliurar-lo per rebel·lió ha anat massa enllà i ha desatès els informes policíacs en què el jutge Llarena justificava que fos extradit per rebel·lió i malversació. La fiscalia alemanya, en canvi, sí que havia sol·licitat al tribunal d’Slesvig-Hosetein que lliurés Puigdemont a Espanya per rebel·lió i demanava que, mentre es tramitava l’ordre, romangués a la presó.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any