La Fira Mata-degolla reviu la guerra de Successió

  • Sant Quintí de Mediona commemora una matança del 1714 per mitjà de representacions teatrals al carrer

VilaWeb
Redacció
10.11.2017 - 02:00
Actualització: 10.11.2017 - 16:08

La Fira de Sant Quintí de Mediona commemora aquest cap de setmana un episodi curiós de la guerra de Successió: durant el setge de Barcelona, les tropes borbòniques van exigir un impost a la Vegueria de Vilafranca per a la manutenció de les tropes castellanes. Cap municipi no el va pagar i el bàndol borbònic va enviar soldats al Penedès. A Sant Martí de Sarroca, però, un grup de pagesos van matar tot l’esquadró. Això va causar que el duc de Pòpuli enviés 2.500 soldats a Sant Quintí de Mediona. L’exèrcit va entrar a mata-degolla, és a dir, va matar absolutament tothom qui es va creuar.

La població de l’Alt Penedès recorda aquest esdeveniment històric de anualment amb la representació de trabucs reals de la guerra de Successió pels carrers del nucli antic. La fira està formada per més d’un centenar de parades de productes locals i de proximitat en les quals els venedors van vestits d’època.

L’esdeveniment també inclou una exposició sobre els orígens de la fira, un esmorzar popular i una mostra d’oficis antics. El principal reclam, però, són les representacions teatrals sobre l’episodi del 1714. Així, els visitants poden observar la recreació d’un campament militar borbònic, d’un campament dels defensors catalans i de la batalla Mata-degolla de Sant Quintí de Mediona.

Es tracta d’una de les fires més antigues de Catalunya. De fet, hi ha documents que assenyalen que ja se celebrava a l’edat mitjana. En l’època era un dels esdeveniments més importants de la zona, ja que Sant Quintí era la segona població de l’Alt Penedès. Malgrat que a principi del segle XX va esdevenir residual, aquesta tradició es va recuperar el 1976 com a fira de productes tradicionals i artesanals i va adquirir més importància a partir del 2008. Podeu consultar tota la programació ací.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any