La família és fer-se i “a qui matina Déu l’ajuda”: les frases fetes que dibuixen l’Acord del Túria

  • L’acte públic de presentació de l’acord esdevé un míting pre-electoral · El document se centra en les polítiques d’esquerres i arracona els postulats sobiranistes

VilaWeb
Esperança Camps Barber
09.05.2022 - 21:40
Actualització: 10.05.2022 - 19:56

Una fotografia a les torres dels Serrans, una passejada pel centre de València i un ball al ritme de Llepolies a la plaça del Pilar. Somriures, comboi i gests de complicitat entre uns i altres. “Jo em trobe molt a gust ací, i si no estàs a gust amb la gent que tens al costat no fas res a la vida”, va dir Íñigo Errejón. “València és una ciutat inspiradora”, va dir Silvia Mellado, portaveu de Verds Equo, i tothom va aplaudir el batlle Joan Ribó, que era a primera fila.

No és un acord electoral, diuen. Encara falta molt de temps per a les eleccions, insistien. És un pacte de col·laboració entre partits que entenen que l’estat espanyol és plurinacional. O, en paraules de la coordinadora de Més Compromís, Àgueda Micó, l’Acord del Túria és un pacte entre els partits de proximitat que són líders als seus territoris. Inés Sabanés, de Verds Equo, també ho va definir: “Compartim causa, però no casa”, va escriure en una piulada molt celebrada per la resta dels participants d’aquesta unió, que alguns han decidit d’anomenar “cooperativa”.

Aquests partits són Compromís, Més País, Més per Mallorca, la Chunta Aragonesista i Verds Equo. No hi ha Podem. Tampoc no sembla que l’hi esperen, però sí que estarien disposats a incorporar-hi el Bloque i Nueva Canarias. El pacte el van presentar a la premsa de matí i el van explicar als ciutadans i als militants de Compromís de vesprada. L’acte va omplir la plaça del Pilar de València, davant mateix de la seu de Compromís.

A les primeres files, diputats, regidors, el batlle de València, militants destacats de Compromís. A continuació, militants, simpatitzants i treballadors del partit. Per a amenitzar l’espera, cançons de grups valencians icònics i un tema clàssic: “Què vos passa valencians?”, interpretat per Paco Muñoz.

Explicar un pacte d’esquerres no sobiranista

Aquest acte de la plaça del Pilar no va ser sinó l’escenificació, la lectura comentada dels punts que conformen l’Acord del Túria. Set punts que podria subscriure qualsevol partit d’esquerres. La reforma del sistema de finançament, l’enfortiment dels serveis públics, la transició ecològica respectuosa amb els territoris, la sobirania energètica, la igualtat i una agenda feminista, una economia al servei de les persones, més transparència i bon govern. Tot de punts que podrien conformar un programa electoral progressista, ecologista i feminista, situat una mica a l’esquerra del PSOE, per exemple.

Cap referència al sobiranisme polític, al respecte i defensa de les llengües pròpies de cada territori. Res que faça evident que Compromís i Més per Mallorca en fan part. Cap referència a la defensa del català a l’ensenyament o als drets lingüístics.

La coordinadora de Més Compromís, Àgueda Micó, va anar donant la paraula a uns i a altres perquè s’esplaiassen a l’hora de comentar els punts, reclamar unes determinades polítiques o exhibir les que ja exerceixen en el cas dels partits que fan part de governs. Van prendre la paraula Joaquín Palacín, president de la CHA; Juan Ponce, coportaveu de Compromís; Silvia Mellado, portaveu de Verds Equo; Íñigo Errejón, portaveu de Més País al congrés espanyol; Vicenç Vidal, senador de Més per Mallorca; Aitana Mas, coportaveu d’Iniciativa i Joan Baldoví, diputat de Compromís al congrés de Madrid.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

L’interrogant Mónica Oltra 

La gran absent a la presentació als mitjans del matí i a les fotografies oficials va ser la vice-presidenta del consell i dirigent d’Iniciativa, Mónica Oltra. Fins a última hora no es va confirmar que assistiria a l’acte de la vesprada. El diputat Joan Baldoví fou l’únic que digués que sí que hi seria. I també ell es va trobar obligat a puntualitzar davant els periodistes que a l’Acord del Túria hi ha representat tot Compromís. Dues vegades va insistir pronunciant el sintagma “tot Compromís”, abans de dir que, probablement, Mónica Oltra sí que assistiria a l’acte públic de la plaça del Pilar. Hores més tard, els serveis de premsa del partit deien a VilaWeb que no, que aquest acte es va programar amb poca antelació i que la vice-presidenta tenia problemes d’agenda.

Però, just un instant abans de començar tot, Oltra va entrar a la plaça. Abraçada al batlle Ribó, somriures per a tothom i abraçada molt efusiva amb Íñigo Errejón, amb qui va parlar un parell de minuts durant els quals es va crear una certa expectació captada per càmeres i telèfons mòbils. Errejón es va convertir en l’estrella de la presentació: féu totes les intervencions en català, llançà les proclames més abrandades i adreçà alguns advertiments al govern espanyol sobre la direcció que han de prendre les polítiques públiques ara que s’ha passat l’equador de la legislatura. En acabar l’acte, quan tornava a sonar Llepolies, Mónica Oltra se n’anà sense fer declaracions.

Mónica Oltra és una de les padrines de la plataforma d’esquerres espanyola que intenta impulsar la vice-presdienta espanyola, Yolanda Díaz. Després de la multitudinària presentació a València, la idea ha estat uns mesos en guaret i ara Díaz ha dit que torna a començar la seua ronda per veure si aconsegueix el clima que puga propiciar la gran coalició d’esquerres que desitja.

Matinar per avançar-se (a Yolanda Díaz?)

Molt calculades i sorprenents van ser les paraules de Joan Baldoví per a cloure la presentació de la plaça del Pilar. Va recordar que li agrada dir frases de la seua àvia: “A qui matina, Déu l’ajuda. Nosaltres ens escoltem d’ençà de fa molt de temps i això fa família”, va dir, textualment.

L’escenificació d’aquest acte públic que va reunir tots aquests partits durant més de vuit hores a València, i aquest matinar expressat per Baldoví han estat interpretats com un intent d’avançar-se a la proposta de Díaz. En preguntar al partit sobre la compatibilitat de les dues propostes, la resposta és que Díaz encara no n’ha formulada cap, de proposta.

Ara més, la referència a les Illes

Una de les afirmacions més reiterades que van fer tots els portaveus va ser que l’Acord del Túria en cap cas no és un acord electoral. És un pacte per a refermar la col·laboració que ja mantenen en algunes institucions espanyoles quan un partit aprofita la seua representació per a presentar propostes d’un altre que no en té.

Vicenç Vidal, senador de Més per Mallorca, va voler deixar clar que ells es presentaran a les eleccions espanyoles del 2024 amb la marca Ara més, que és una coalició entre Més per Mallorca, Més per Menorca, Ara Eivissa i Gent per Formentera, que tenen uns estatuts que els impedeixen d’anar en coalició, però poden fer acords. “Ja hem experimentat massa, hem provat moltes estratègies diferents i per això ens hi posem amb molt de temps i ja diem quina és la nostra marca i com anirem a les eleccions” va voler precisar a VilaWeb.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor