26.01.2024 - 21:40
The Washington Post · Ishaan Tharoor
A mesura que avança el litigi pel cas de genocidi presentat contra Israel davant la Cort Internacional de l’Haia, es va posant de manifest una divisió global molt profunda.
“La importància del fet que el país que presenta el cas sigui Sud-àfrica, una icona de les destrosses del colonialisme i víctima indiscutible de l’apartheid, no pot ser obviada per ningú”, explica Nesrine Malik, una columnista sudanesa-britànica de The Guardian. “Perquè Sud-àfrica simbolitza una immensa injustícia racial, massa crua i recent per a ser descartada com una història antiga.”
Sud-àfrica encapçala l’acusació contra Israel per un sentit de compromís històric amb el poble palestí, que, segons els polítics sud-africans, està sotmès a un règim d’apartheid del segle XXI que no és gaire diferent del que hi va haver a Sud-àfrica al segle XX. “Com nosaltres, els palestins lluiten pel dret d’autodeterminació”, va dir Nelson Mandela el 1990.
Contra aquesta acció, alguns dels comentaristes occidentals han assenyalat una suposada hipocresia, basada en la relació del seu govern amb Rússia i la indiferència aparent a les presumptes campanyes genocides del Kremlin a Ucraïna.
Però aquesta denúncia ha irritat molts països fora d’Occident, que precisament veuen en la crisi de Gaza un cas claríssim de la doble moral americana i europea davant els crims de guerra russos a Ucraïna, que deploren, i la destrucció de Gaza per Israel, que no critiquen.
“Aquesta és una queixa del Sud Global contra els criteris occidentals i la seva superioritat moral”, destaca Sylvie Kauffmann, de Le Monde. “La denúncia interposada per Sud-àfrica, al cap i a la fi, posa en qüestió un ordre internacional establert per l’aliat més poderós de l’acusat, que són els Estats Units. I també és un desafiament a una memòria col·lectiva dominada per l’Holocaust que es manifesta obertament contra la de la colonització.”
I en aquest sentit és important tenir en compte que Sud-àfrica no està sola.
Amb Sud-àfrica es van alineant països de l’anomenat Sud Global, del Brasil a Turquia, Colòmbia o Bangladeix. I països com Xile i Mèxic també s’han referit als presumptes crims d’Israel que estudia la Cort Penal Internacional. Segons els càlculs de Sarang Shidore i Dan Ford, de l’Institut Quincy, els governs que representen el 60% de la població dels països del Sud Global són els que encapçalen les accions legals internacionals contra Israel o hi donen suport. I els que reaccionen a les posicions d’Occident.
Així, quan Alemanya va dir que presentaria una defensa d’Israel davant el tribunal, tot assegurant que el cas de Sud-àfrica no tenia fonament, aquesta declaració va provocar una objecció indignada de Namíbia, una antiga colònia alemanya on es va cometre, com ara es reconeix, el primer genocidi del segle XX a mans, precisament, de les autoritats colonials alemanyes.
I això explica bé el moment global que vivim, on una guerra al Llevant pot desencadenar una cadena d’enemistats històriques a tot el món.
“Pocs conflictes al món tenen reverberacions tan globals com aquest”, explica Dahlia Scheindlin, analista política amb seu a Tel-Aviv, del Financial Times. “De manera que em puc imaginar que sigui quina sigui la decisió final del tribunal, inflamarà el món d’una manera o d’una altra.”
- Subscribe to the Washington Post
- Podeu llegir ací més reportatges de The Washington Post publicats en català a VilaWeb