La defensa del periodista Pablo González vol demanar la protecció de la Creu Roja Internacional

  • S'aferra a unes declaracions de Borrell sobre la situació de guerra contra Rússia perquè se li apliquin les convencions de Ginebra

VilaWeb

Redacció

06.03.2022 - 14:26
Actualització: 06.03.2022 - 15:26

La situació del periodista basc Pablo González encara és incerta i preocupant. Detingut i empresonat a Polònia, acusat d’un delicte d’espionatge que podria arribar a implicar penes de fins a deu anys de presó, la seva defensa denuncia el silenci i la passivitat de les autoritats espanyoles. Tenen dubtes sobre quin és l’estat de salut, físic i mental, per la sospita del tracte inhumà i degradant que pateix per part de les autoritats polonese. El seu advocat, Gonzalo Boye, es queixa que el ministeri d’Afers Estrangers ni tan sols li respon la petició de poder anar a visitar González a la prsó de Rzeszów, a l’est del país i a pocs quilòmetres de la frontera amb Ucraïna. Per això, Boye demana ara al govern espanyol que faci un pas més, i que els doni suport en la demanda de protecció de la Creu Roja Internacional, tal com estableixen les Convencions de Ginebra en cas de conflicte armat. 

La petició, la fan arran de les declaracions de l’alt representant de la diplomàcia europea, Josep Borrell, quan el proppassat 1 de març va afirmar que la Unió Europea era en guerra amb Rússia. “Som en una guerra”, va dir en una conferència de premsa, i va identificar Rússia com l’adversari. Com que els càrrecs de què s’acusa González consisteixen en “la participació en activitats d’intel·ligència per a un servei exterior en contra de la República de Polònia”, i ja que Polònia és un estat de la Unió “i, per tant estaria en guerra també amb Rússia”, demanen de fer aquesta petició al Comitè Internacional de la Creu Roja. 

I això deixant clar en tot moment que no implica el reconeixement ni l’acceptació dels fets que se li atribueixen.

Així ho ha traslladat l’advocat a l’encarregat dels afers consulars de l’ambaixada d’Espanya a Polònia, Eduardo Ramón Merino.

El paper dels serveis d’intel·ligència espanyols

González, nascut a Moscou i capaç de parlar rus, és especialista en conflictes i en la zona d’influència de l’antiga Unió Soviètica. Anteriorment, havia informat sobre la guerra d’Ucraïna, que es remunta al 2014, però a principi de febrer, abans que comencés l’ofensiva russa, es va desplaçar a Kíiv i al Donbass per informar de la situació.

Segons el diari Público, el 6 de febrer, mentre era a l’est d’Ucraïna, González va rebre una trucada dels serveis secrets ucraïnesos que el van requerir a presentar-se a Kíiv tan aviat com fos possible. Una vegada allà, segons que va explicar Boye a VilaWeb, el periodista va ser retingut i interrogat davant d’agents dels serveis d’intel·ligència espanyols (CNI).

Els agents van pressionar el periodista i el van acusar de ser pro-rus, tot retraient-li que al seu compte corrent hi havia uns quants ingressos del diari basc Gara. Així mateix, durant l’interrogatori a Kíiv, agents del CNI també van visitar persones del seu cercle més íntim al País Basc i a Catalunya.

En aquest context, segons que ha explicat Boye, l’advocat li va recomanar de tornar a l’estat i esperar que el CNI s’hi posés en contacte. Ja tornat, González va esperar la trucada, però no en va rebre cap. A final de mes, amb l’entrada de tropes russes a Ucraïna, va decidir de volar a Varsòvia, des d’on es va dirigir a la frontera per cobrir l’èxode de refugiats.

“Tan sols feia dos dies que era a Polònia. No entenem per què el van detenir i per què l’acusen d’actuar en contra dels interessos de Polònia. Espero que aviat puguem parlar amb ell”, conclou el lletrat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem