La Comunitat tanca un setembre tèrmicament normal però molt sec, amb un 77% menys de pluges

  • La Comunitat Valenciana ha tancat un mes de setembre tèrmicament normal, encara que molt sec, amb un 77 per cent inferior de pluges (14,1 litres per metre quadrat) que la de la mitjana climàtica del període 1981-2010 (61,3 litres per metre quadrat). D'esta forma, el mes ha sigut el nové setembre més sec des de 1950, i el segon més sec dels últims 30 anys, després de 2013. La temperatura mitjana va ser de 20,5 graus, 0,2 més baixa que la de referència.

VilaWeb
Redacció
04.10.2017 - 14:27

VALÈNCIA, 4 (EUROPA PRESS)

La Comunitat Valenciana ha tancat un mes de setembre tèrmicament normal, encara que molt sec, amb un 77 per cent inferior de pluges (14,1 litres per metre quadrat) que la de la mitjana climàtica del període 1981-2010 (61,3 litres per metre quadrat). D’esta forma, el mes ha sigut el nové setembre més sec des de 1950, i el segon més sec dels últims 30 anys, després de 2013. La temperatura mitjana va ser de 20,5 graus, 0,2 més baixa que la de referència.

Encara que va haver-hi diversos dies de vent de ponent –11, 14 i 25– que van elevar les temperatures màximes per damunt de 35 graus en localitats del litoral i prelitoral de València i Alacant, l’acusat descens tèrmic de mitat del mes ha sigut el que ha determinat finalment la mitjana, segons ha informat la delegació territorial de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

En la mitjana de temperatures mínimes i màximes, el dia 16 va ser el més fred del mes i el més fred a estes altures de setembre des de 1996, encara que les temperatures més baixes es van registrar el 17, quan el vent va encalmar-se i el cel va quedar buidat a la nit. Eixe dia la mínima va ser d’1,8ºC a Vilafranca i 2,8ºC a Ademús.

Per contra, les temperatures més altes es van registrar el dia 14, amb fins el 38.4ºC a Carcaixent, 38.0ºC a Sumacàrcer, 37.0ºC a València i 37.2ºC a Oriola. En este període no hi ha hagut una gran diferència entre l’anomalia de temperatura registrada en zones d’interior o de litoral, i en la majoria dels observatoris ha estat lleugerament per damunt o per davall de la mitjana normal.

Quant a precipitacions, només algunes tempestats poc organitzades i de curta durada d’origen terral van acumular una mica de pluja en zones reduïdes del territori. La tempestat més destacada va ser la del 15 en la província d’Alacant, que va deixar intensitats “molt fortes” de precipitació, ratxes fortes de vent i granissol.

Eixes tempestats es van generar en la regió de Múrcia, van penetrar en la província per la zona de Pinoso, on la intensitat va ser molt forta, amb vent rafegós fort i granissol, encara que la tempestat a penes va durar 20 minutos. En 10 minuts es van acumular en l’estació de Pinoso 28.0 l/m2, que és la quantitat de precipitació més alta registrada en la província d’Alacant en 10 minuts des del 20 d’octubre de 1982, quan es van registrar en l’observatori provincial d’Alacant 30.0 l/m2 en 10 minuts.

Amb una velocitat de translació de 45 km/h, la tempestat de Pinoso va recórrer la província d’Alacant d’oest a este en línia recta en poc més d’una hora, fins a eixir al mar per la capital de la província. Dins de la capital, va anar en els barris del sud de la ciutat on la tempestat va ser més intensa.

Els valors més alts de precipitació en el mes de setembre es van registrar a Catí (Castelló), amb 91.6 l/m2, dels quals 83.6 l/m2 van ser en la tempestat del 22, que va ser molt local, però que va arribar a tindre intensitat torrencial i va deixar granissol, en general de grandària xicoteta.

L’altra zona amb més precipitació acumulada en el mes es va situar en zones de la muntanya del nord d’Alacant i del sud de València, amb més de 75 l/m2 acumulats a Pego i Barx. En l’altre extrem, en zones de La Serranía (Els Serrans) i del Camp de Turia, la pluja va ser quasi nul·la o inapreciable. A Villar del Arzobispo, per exemple, va haver-hi quatre dies de pluja, el 6, el 9, el 15 i el 25, i en els quatre dies, la precipitació va ser inferior a 0.1 l/m2 (inapreciable).

En zones de l’interior de València (el 2% del territori), el mes va ser “extremadament sec”, més sec que qualsevol dels període 1981-2010 que serveix de referència. En quasi el 60% el mes va ser molt sec; en una quarta part sec; en el 2% del territori que va ser afectat per les tempestats més intenses va ser humit, i en la resta normal.

POCS RAJOS

No obstant açò, molt pocs rajos s’han registrat al llarg del mes, com a conseqüència de l’absència de tempestats d’origen marítim, que en estes èpoques de l’any solen deixar moltes descàrregues, però que han estat pràcticament absents durant tot setembre.

A l’entorn de la Comunitat Valenciana, el major nombre de descàrregues es va observar sobre terra, amb poca activitat al mar, per tant seria més un patró de tempestats de final de primavera o principi de l’estiu que de setembre.

De fet, encara que és el mes de major nombre de descàrregues en l’autonomia, amb més d’un 25% sobre el total mitjà anual, el passat només va comptabilitzar 1.800 procedents de rajos dins del territori quan la mitjana del període 2007-2016 és de més de 38.000. Per açò, ha sigut amb diferència el de menor nombre de rajos des d’almenys 2007.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any