Tercer dia de la campanya electoral del referèndum. Avui hi ha previstos centenars d’actes arreu del país, malgrat les prohibicions, i també alguns de resposta, precisament, a la repressió. Així, per exemple, a la plaça Major d’Alcanar hi ha convocada per a aquest migdia una mobilització ciutadana a la qual es demana que tothom acudeixi amb graneres com a mostra de solidaritat amb els joves detinguts mentre enganxaven cartells, als qui van requisar la granera que portaven.

Com a mínim, avui, hi ha actes a Sabadell, Vic, Barcelona, Castellar, Mont-roig, Porqueres, Sabadell, Terrassa, Cabrils i Prats de Lluçanès. Alguns d’aquests actes estaran sotmesos a la pressió, especialment, de les policies locals, que de moment són les més bel·ligerants amb els drets dels ciutadans. Ahir, fins i tot, van arribar a tallar la llum de l’edifici on es feia un acte convocat per la CUP a Torredembarra. En general, però, els actes es van anar fent amb normalitat i amb una gran presència de públic.

Però no hi haurà actes solament al Principat. Avui, diumenge, hi haurà el ja famós acte previst a Madrid en defensa del referèndum. Finalment, es farà a Lavapiés, al Teatro del Barrio, després de la prohibició d’un jutge ben significat políticament a l’ajuntament de cedir un espai municipal.

Ahir, la solidaritat va arribar amb molta força des de Bilbao, on milers de persones es van manifestar a favor de Catalunya, i també a Santa Coloma de Gramenet, on el batlle de Marinaleda va ser el convidat especial d’un míting que es va fer tot i la prohibició de la batllessa socialista, Núria Parlon.

Parlon no havia assistit pas, al matí, a la reunió dels més de set-cents batlles, primer, amb Ada Colau i que, després, van oferir el suport al president de la Generalitat, en un dels actes més potents vistos fins ara en campanya. Al seu torn, molts ciutadans van acudir a expressar la solidaritat amb els batlles encausats, que van abandonar l’acte passant en fila entre una munió de ciutadans que els aplaudien.

La batalla contra la repressió va arribar fins i tot al ciberespai. El govern espanyol va obligar els operadors a prohibir l’accés a la web del referèndum, com si això fos la Xina, però el president Puigdemont va reaccionar explicant com de fàcil és salvar aquesta prohibició amb el simple ús d’un proxy.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb