El jutjat 13 inicia els tràmits per a embargar béns dels processats

  • Fonts del TSJC han explicat a VilaWeb que en aquest cas la fiança és per responsabilitat civil i que per tant ha de ser personal, aportada pels processats, i que pot ser a través de la Caixa de Solidaritat

VilaWeb
Redacció
15.05.2019 - 10:17
Actualització: 15.05.2019 - 19:59

Nota de la redacció: En una primera versió d’aquesta notícia, hem informat que el jutjat no acceptava els diners de la Caixa de Solidaritat per al pagament de les fiances, d’acord amb la informació que ens havien facilitat fonts del TSJC. Arran dels dubtes que havia generat aquesta notícia, hem contactat de nou amb el tribunal, que ens ha precisat la informació, introduint una sèrie de matisos que permeten d’afirmar que els diners de la Caixa de Solidaritat sí que poden servir per al pagament de les fiances.

El jutjat d’instrucció 13 de Barcelona ha notificat que començava els tràmits per a embargar els béns dels processats per malversació en la causa contra alts càrrecs del govern per haver organitzat el referèndum. L’import requerit és de 5,8 milions d’euros. La diligència, a la qual ha tingut accés VilaWeb, ordena la investigació patrimonial, primer pas abans de taxar els béns i, posteriorment, embargar-los. El document té data del 30 d’abril, però els processats no van començar a rebre-la fins ahir. L’embargament és preventiu –només es faria efectiu en cas de condemna– i es limita al control dels béns per part de la justícia.

El 8 de maig, la Caixa de Solidaritat va dipositar 3,7 milions d’euros per cobrir part de la fiança dels 5,8 milions exigits. Fonts del TSJC han explicat a VilaWeb que en aquest cas la fiança és per responsabilitat civil i que per tant ha de ser personal, és a dir, que l’ANC com a entitat no pot dipositar-la de cop, sinó que han de ser els processats qui facin l’ingrés. La interlocutòria de processament diu que ha de ser ‘solidària’. La diferència amb les fiances pagades directament amb la Caixa de Solidaritat per la llibertat dels presos polítics o per a evitar l’ingrés a presó és que són procediments diferents i que no es demanava per responsabilitat civil.

Fonts de l’ANC han explicat a VilaWeb que el jutjat 13 no els havia notificat que no acceptarien els diners dipositats a principis de mes. Tanmateix, encara no se’ls han retornat. A més, critiquen la diferència en la manera de procedir entre el jutjat 13 i el Suprem, cúspide de la piràmide judicial. Els responsables de la Caixa de Solidaritat tenen previst de reunir-se amb les defenses per estudiar els següents passos a fer.

Els afectats per l’embargament de béns, processats per malversació, són: Antoni Molons, Joaquim Nin, Jaume Clotet, Josep Ginesta, David Palanques, David Franco, Francesc Sutrias, Aleix Villatoro, Amadeu Altafaj, Albert Royo, Natàlia Garriga, Pablo Raventós, Francesc Fàbregas, Josuè Sallent, Xavier Puig, Rosa Maria Rodríguez i Rosa Vidal.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any