Un jutge de Barcelona no considera delicte que policies s’apropiïn objectes dels manters

  • L’Ajuntament de Barcelona va suspendre al setembre quatre guàrdies urbans per una actuació a la Rambla

VilaWeb
Imatge d'arxiu d'un grup de manters a la Rambla de Barcelona (fotografia: Albert Salamé).
ACN
02.11.2023 - 15:34
Actualització: 02.11.2023 - 17:45

Un jutjat de Barcelona ha denegat l’admissió a tràmit d’un atestat d’Afers Interns de la Guàrdia Urbana que denunciava quatre agents per haver-se quedat objectes d’uns menters a l’agost. El magistrat considera que no hi ha delicte i que com a màxim s’ha d’investigar per la via interna del cos policíac. L’ajuntament els va suspendre al setembre. Segons l’atestat de la Unitat de Deontologia i Afers Interns, el 5 d’agost quatre guàrdies urbans van decomissar a la Rambla de Barcelona uns quants objectes, probablement peces de roba, que tenien exposades a la venda els manters, que van fugir corrent quan van veure la policia i van abandonar la mercaderia.

Els agents, en lloc de fer els tràmits administratius pertinents abans de destruir la roba, que se suposa que era falsificada, se la van quedar i no van comunicar el decomís.

A finals d’agost, el consistori va tenir coneixement d’aquesta presumpta manipulació negligent en la custòdia dels productes. Es va obrir un expedient disciplinari i des de mitjan setembre se’ls van aplicar mesures cautelars com ara la suspensió de sou i feina. L’expedient va quedar aturat perquè es va portar a la fiscalia. Ara, un cop tancada la via judicial, es reactiva l’expedient per una possible falta greu o molt greu.

La interlocutòria assenyala que es desconeix exactament quins objectes eren els decomissats i si se’ls van quedar tots quatre o només alguns d’ells. També recorda que els fets es van descobrir al setembre, cosa que impedeix fer una cronologia completa dels fets. A més, considera que els fets no són delictius. No són ni malversació, perquè els objectes que s’haurien quedat no eren patrimoni públic. Tampoc no considera que sigui un delicte contra el patrimoni perquè no hi ha un perjudicat concret i tampoc no tenen un valor concret, ja que són peces falsificades que haurien d’haver estat destruïdes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any