Junts pel Sí apostarà per la ‘unilateralitat’ si l’estat espanyol no canvia d’actitud

  • El grup majoritari del Parlament de Catalunya vol que el govern destini els recursos necessaris per a un debat constituent de 'base social' · Si l'estat espanyol no canvia d'actitud abans que s'acabi el debat sobre el procés constituent, JxSí apostarà per la unilateralitat

VilaWeb
ACN
15.07.2016 - 11:17
Actualització: 15.07.2016 - 12:39

JxSí aposta per ‘vies democràtiques unilateralitat’ en cas que l’estat espanyol segueixi amb el mateix criteri una vegada acabat el debat constituent. Aquesta és una de les principals conclusions del grup majoritari del Parlament de la comissió d’estudi del procés constituent. JxSí també proposa que el Govern posi a disposició de la ciutadania ‘els recursos que calgui per aconseguir fer un debat constituent de base social que sigui prou transversal, plural, democràtic i obert’. Per donar compliment a aquest mandat, aposten perquè el Parlament creï una comissió de seguiment del debat participatiu. Un cop acabada la comissió del procés constituent, JxSí creu que cal iniciar l’etapa del debat ciutadà, i que el Govern i el Parlament hi ha d’ajudar. Les conclusions de la comissió es votaran dilluns que ve.

El document de cinc pàgines de les conclusions de JxSí defensa que Catalunya té la legitimitat per començar un procés constituent ‘de base democràtica i amb el lideratge de la ciutadania i la complicitat de les institucions’. Així mateix, aposta perquè les diferents fases del procés tinguin la ‘suficient flexibilitat’ per adaptar-se a la pluralitat d’actors i aixoplugar la ‘necessària discrepància ideològica’.

En aquest sentit, JxSí conclou que cal un marc metodològic del procés constituent que sigui ‘consensuat, conegut, transparent i compartit amb tota la societat i les institucions’.

Concretament, sobre el paper que han de tenir els diferents actors en el procés constituent, JxSí creu que la societat civil ha d’impulsar el procés, mentre que les institucions, Govern i Parlament, han de generar les sinèrgies, aportar recursos i esdevenir un instrument adequat per aconseguir-ho.

‘Cal iniciar l’etapa del debat ciutadà i cal que el Govern i el Parlament hi siguin. El Govern, ajudant a la informació, divulgació i pedagogia de l’etapa que ara comença, aportant els recursos que pertoquin per aconseguir-ho. I el Parlament fent el seguiment de l’actuació del Govern i avalant políticament el debat del procés’, conclou el document.

En aquest sentit, insta el Govern a posar a disposició de la ciutadania els recursos que calgui per aconseguir un debat constituent de base social ‘transversal. Plural, democràtic i obert’. I aposta perquè el Parlament creï una comissió de seguiment del debat participatiu per avaluar el mandat al Govern així com informar-se dels debats de base ciutadana. JxSí també vol que les conclusions del debat siguin sotmeses a consideració per a les institucions, a qui vincularan alhora d’iniciar el procés constituent.

En referència a l’Estat, JxSí constata la ‘singularitat’ de l’actuació de l’estat espanyol contrari a donar una sortida democràtica i aposta per una ‘solució de consens’ en el cas que l’Estat persisteixi en aquesta actitud fins al final del procés.

Concretament, JxSí proposa ‘posar a debat paral·lelament al debat constituent, les vies democràtiques d’unilateralitat en cas que l’estat espanyol segueixi amb el mateix criteri una vegada acabat el procés constituent’.

Ací podeu llegir les conclusions:

El document vegeu el PDF 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any