La defensa d’Oriol Junqueras i Raül Romeva ha presentat avui un recurs d’empara al Tribunal Constitucional espanyol per demanar que anul·li la decisió del Suprem de suspendre’ls com a diputats. A més, sol·licita al tribunal que, un cop admès a tràmit el recurs, aturi cautelarment aquesta suspensió mentre no dicta la sentència.

El lletrat Andreu Van den Eynde també sol·licita al tribunal que tramiti el recurs de forma urgent per ‘evitar danys irreparables’. Segons al·lega, tant el jutge instructor Pablo Llarena com la sala d’apel·lacions del Suprem han fet una interpretació ‘errònia’ de l’article que permet suspendre de funcions els diputats empresonats. El recurs arriba en un moment on ERC i JxCat encara no han acordat com aplicar aquesta suspensió dels diputats i podria retardar-ne encara més l’aplicació.

En l’escrit, la defensa demana al TC que doni empara a Romeva i Junqueras perquè s’han vulnerat diversos drets fonamentals amb la suspensió dictada per Llarena i confirmada per la Sala d’apel·lacions el 30 de juliol. En concret, apunta als drets a tenir un jutge imparcial, a la tutela judicial efectiva i a un procés amb totes les garanties.

A més, també diu que no s’ha respectat el dret a un jutge ordinari predeterminat per la llei ja que –tal com ha recorregut també anteriorment davant el TC- considera que la causa del procés s’hauria de tramitar al TSJC i no al Suprem.

El lletrat recorda que el mateix Estatut d’Autonomia marca que les causes contra diputats són competència del TSJC i nomé del Suprem si la responsabilitat penal exigible és fora de Catalunya. Segons la defensa, s’ha buscat un ‘fòrum més procliu a les pretensions del Ministeri Fiscal’.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb