Junqueras celebra la reforma de la sedició i els desordres públics i Comín diu que eixampla la base de la repressió

  • Lectures oposades de l'acord de la Generalitat i el govern espanyol per a modificar el codi penal

VilaWeb
Redacció
12.11.2022 - 11:45
Actualització: 12.11.2022 - 12:30

El president d’ERC, Oriol Junqueras, està convençut que la derogació de la sedició i la modificació del delicte de desordres públics són dos grans èxits i considera que ara els aparells repressius de l’estat tindran menys eines per a fer la seva feina i hauran de retorçar el dret. “Serà més fàcil que les tesis republicanes democràtiques i independentistes guanyin espai”, ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio. A més de la derogació de la sedició, també celebra la modificació del delicte de desordres públics, el punt més controvertit i que ha posat en alerta gran part de l’independentisme.

Segons Junqueras, la “millora substancial” del delicte de desordres públics es traduirà en una aplicabilitat i unes penes més baixes. “Ho hauran de retorçar molt més i com més ho retorcin més fàcil serà guanyar des de la perspectiva política, la consciència social i el dret i justícia internacional”, ha exposat. Per Junqueras, és molt difícil de dir encara si la derogació del delicte de sedició i la modificació del delicte de desordres públics permetran el retorn a Catalunya de Puigdemont i Rovira i apunta que, per tant, dependrà de molts factors, entre els quals, la interpretació que en faci el Tribunal Suprem espanyol.

“Ens van acusar de rebel·lió només per impedir que poguéssim exercir els nostres càrrecs, quan era evident que el delicte no existia”, ha continuat, i ha recordat els vots particulars de tres magistrats en què argumentaven que no havien vist delicte de rebel·lió en els empresonats pel procés. “És evident que els jutges de l’estat, una part sobretot del Tribunal Suprem, interpreten les coses com els sembla oportú”, ha recalcat.

Junqueras ha volgut desvincular l’acord entre ERC i el PSOE del pressupost espanyol i ha recordat que encara hi ha una tramitació parlamentària pendent en què diu que ERC provarà d’aconseguir més millores. En el cas dels comptes de la Generalitat, ha dit que depenia de molts factors més, entre els quals arribar a un acord pressupostari en si i que el PSC faci una defensa de la fi de la repressió, d’una negociació sincera i del dret de decidir el futur de Catalunya. I ha afegit: “El PSC té un llarg camí per recórrer per reconciliar-se amb la societat catalana i mentre no recorri aquest camí és impossible d’arribar a acords significatius.”

Comín veu molt perillosa la reforma

Tot seguit, Catalunya Ràdio ha entrevistat el vice-president del Consell de la República, Toni Comín, que en fa una lectura totalment oposada: “Ens sentim molt inquiets. Entenem que la derogació del delicte de sedició és un èxit, però la modificació del delicte de desordres públics és una mala notícia per a les bases independentistes perquè es podran fer moltes més barbaritats de les que ja es fan ara.” Comín ha atribuït la derogació del delicte de sedició a la insistència de Jaume Asens, president del grup parlamentari d’Unides Podem, i, en canvi, la modificació del delicte de desordres públics a la negociació entre ERC i el govern espanyol.

“Tots els canvis que hem pogut llegir entre l’anterior delicte de desordres públics i l’actual l’empitjoren, i per això la modificació eixampla la base de la repressió”, ha dit. Ha reconegut que l’acord potser tenia l’efecte de rebaixar les penes de presó als dirigents polítics, però ha avisat que era a costa d’una altra gent, que ara podrà ser perseguida. “Fins ara la intimidació no formava part del delicte, però ara sí. Què voldrà dir ‘intimidació’ en mans del Tribunal Suprem? Fins ara, el factor de ser una multitud no era un agreujant, i ara sí. Ara, quan siguin moltes persones es condemnarà amb cinc anys en comptes de tres. Fins ara l’ocupació d’edificis no constava explícitament en el delicte, i ara sí que hi consta…”, ha enumerat.

Comín creu que la reforma aporta beneficis per als dirigents perseguits, però també un dany important per a les bases. “Això, en mans del Suprem, convertiria els dos milions de votants del Primer d’Octubre en delinqüents”, ha advertit, i ha demanat de ser prudents amb el triomfalisme: “Em sembla molt irresponsable i molt frívol.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any