El vice-president de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha anunciat avui que la convocatòria del referèndum la faria el govern en conjunt. ‘Hi ha un compromís perquè aquestes decisions les prenguem de manera col·lectiva’, ha dit. Per Junqueras, més enllà de la responsabilitat compartida, la signatura coral demostra que tothom s’hi implica i dóna confiança a la gent.

Junqueras ha fet aquestes declaracions en una entrevista a ‘El món a RAC-1’, en què ha declarat que les amenaces d’inhabilitació no li fan por perquè l’objectiu i el mandat del govern és el referèndum.

També ha parlat de la seva carrera política i ha explicat que no s’havia posat cap ‘data de caducitat’, però que no pensava perpetuar-s’hi. ‘Si m’inhabiliten, que ho facin’, ha afegit.

Junqueras ha repetit amb vehemència que el govern convocaria i faria el referèndum d’independència. De totes maneres, no ha volgut especificar si seria al setembre o s’avançaria: ‘Si ara ens posem a especular sobre dates, només contribuirem a la cerimònia de la confusió.’ Ha descartat totalment eleccions avançades: ‘Tenim un compromís que és el referèndum i som escrupolosament lleials.’

Per Junqueras, la qüestió no és si es farà el referèndum, sinó què farà l’estat espanyol per impedir-lo. Cosa que ell no té pas gaire clara, perquè –ha dit– l’estat canvia constantment de tàctica: un dia amenaça amb l’article 155 de la constitució espanyola i un altre amb l’estat de setge. ‘Hem de saber que ells tenen unes eines i les poden fer servir’, ha recordat. Tanmateix, ha insistit a dir que el govern espanyol també té uns límits i ha de fer equilibris amb allò que és factible.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb