Brexit

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha avisat la Cambra dels Comuns britànica que ‘no hi haurà una tercera oportunitat’ i ha instat els diputats del Regne Unit a aprovar l’acord de retirada del Brexit. Ho ha dit a Estrasburg després de pactar noves ‘garanties legals’ amb el govern de Theresa May sobre la temporalitat del ‘backstop‘, el pla de contingència per evitar una frontera dura a Irlanda que fins ara ha dificultat la ratificació a l’acord per part de Westminster. Segons que han anunciat Juncker i May, les garanties complementen l’acord de retirada i la declaració política ja existents.

‘A la política de vegades s’obté una segona oportunitat. No hi haurà una tercera oportunitat, no hi haurà reinterpretacions’, ha dit Juncker. Avui el parlament britànic votarà per segona vegada l’acord de sortida del Regne Unit de la UE, després de d’haver-lo refusat al gener.

‘Siguem clars: els membres de la Cambra dels Comuns tenen una gran responsabilitat’, ha dit Juncker, que ha remarcat ‘l’enorme esforç’ fet durant les negociacions. El president de la Comissió espera que les noves garanties acordades siguin suficients per a la votació a Westminster. Segons ell, l’acord assolit amb Londres ‘és el millor possible’.

Quines són les noves garanties?

Les garanties anunciades es recullen en tres documents nous: un ‘instrument’ i una declaració conjunts i una declaració unilateral del Regne Unit, que Londres ha previst per si es troba abocat a una aplicació del pla de contingència i a formar part de la unió duanera de la UE tot i no formar part de la Unió estrictament.

May ha explicat a Estrasburg que el primer document, l’instrument, garantirà que la UE no pugui actuar amb la intenció d’aplicar el pla de contingència indefinidament. ‘I si ho fa –ha afegit–, es podrà impugnar en un tribunal d’arbitratge, i si es considera que s’incompleix, el Regne Unit podrà sortir-ne’, ha afegit.

El segon document, la declaració conjunta, és segons el govern de May un suplement a la declaració política que fixa compromisos per part del Regne Unit i la UE per agilitar la negociació i fer entrar en vigor la relació futura. Finalment, la declaració unilateral fixa la interpretació que Londres fa de l’acord i el pla de contingència, que només s’aplicarà temporalment.

El pla de contingència

Les ‘garanties’ addicionals pactades entre Londres i Brussel·les giren entorn del pla de contingència o backstop, la salvaguarda legal que inclou l’acord de retirada i que en la pràctica preveu que el Regne Unit continuï en la unió duanera de la UE si d’aquí a final del 2020, quan acaba el període de transició, no hi ha cap mecanisme previst que garanteixi que no hi haurà una frontera física entre Irlanda i el nord d’Irlanda.

La UE va oferir des del començament que el pla de contingència només s’apliqués al territori del nord d’Irlanda, però May, lligada pels seus socis del DUP, va haver de demanar en canvi que el backstop cobrís tot el Regne Unit. ‘Hem aconseguit que el pla no pugui ser permanent i indefinit’, ha dit May a Estrasburg.

Segons que ha explicat, tenir una mena de ‘pòlissa de seguretat’ per a garantir que no hi ha una frontera dura a l’illa d’Irlanda és ‘absolutament correcte’ però si no s’aplica mai no pot ser ‘eterna’.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.