Jugant amb l’aeroport, el PSOE es vol menjar també ERC

  • L'únic debat realment important en el cas de l'aeroport de Barcelona és el debat sobre el control. Qui hi mana. Tota la resta és borumballa

Vicent Partal
08.09.2021 - 21:50
Actualització: 09.09.2021 - 09:56
VilaWeb

El govern espanyol va decidir ahir, unilateralment, d’aparcar l’ampliació de l’aeroport de Barcelona. Igual com havia decidit unilateralment d’ampliar-lo. Però ho féu amb molt mala intenció política, tot assenyalant directament el president Aragonès per les seues declaracions i ERC per haver anunciat que aniria a la manifestació. Va atribuir al govern català la culpa que no es duga a terme un projecte que, malgrat totes les crítiques raonables que rep, el govern espanyol continua defensant com a òptima. 

Hi ha, sens dubte, una derivació política en tot l’afer, que té a veure amb la relació entre el PSOE i Esquerra Republicana. I, en relació amb això, resulta ben curiós que la ministra no es referís gairebé a l’oposició del seu soci de govern i, en canvi, furgàs d’una manera tan evident en la divisió dins el govern català.

Això pot respondre a interessos diversos que anirem veient, de segur, amb el pas del temps –potser  relacionats amb la taula de diàleg. Però, ara com ara, ja es comença a veure clar que l’estratègia del PSOE a Catalunya és molt ben estudiada i els funciona. Ells volen menjar-se tants espais polítics com puguen per a recuperar l’hegemonia perduda. I, quant a això, no tenen cap problema moral ni cap límit, tampoc. S’han menjat Ciutadans, es van menjar ja fa temps les restes d’allò que havia estat Convergència, es van menjant els comuns i ara posen l’ull a Esquerra, també per a menjar-se-la –cosa que és possible solament gràcies al gran error d’aquest partit de difuminar la barrera que separa l’independentisme de l’espanyolisme. L’objectiu són les municipals i les eleccions espanyoles d’ací a dos anys i els socialistes volen guanyar a Barcelona, volen guanyar a Catalunya i volen guanyar a Espanya. I durant aquests dos anys que queden ho aprofitaran tot.

Va haver-hi un temps que algun sector minoritari però influent d’Esquerra somniava un projecte en el qual el PSOE manava a Espanya i Catalunya era un territori monocolor d’ERC, tot lligat amb un gran acord “fraternal” dels dos partits. La “via Baviera”, en deien, pel model CDU-CSU. A mi sempre em va semblar una hipòtesi impossible perquè el primer objectiu del PSOE tota la vida ha estat el PSOE. I en tot cas Espanya. A les autonòmiques passades alguns encara es pensaven que el PSOE es deixaria guanyar perquè ara convenia un president d’ERC, i es van sorprendre i fins i tot queixar quan Illa va substituir Iceta, perquè allò demostrava que el PSOE anava a totes. I els socialistes no solament no es van deixar guanyar sinó que van guanyar. I a l’Ajuntament de Barcelona, igual. El gran beneficiari del pacte entre Colau i Valls contra ERC és el PSC, que ja somnia de tornar a la batllia. Per això, per aquests precedents, la maniobra d’ahir cal emmarcar-la en aquesta tendència.

Fent això, el PSC furga en la divisió del govern –el pacte per l’aeroport el va fer Junts, el vice-president Puigneró -que ahir no va tenir cap vergonya de respodre al govern espanyol des d’un faristol amb el logo de partit i no del govern! Però sobretot furga en la poca capacitat, en la baixa qualitat, d’aquest govern, que no sap què vol fer pràcticament en res. Anul·lant la inversió, el PSOE s’estalvia un problema, però en crea dos al president Aragonès. L’un, fer créixer la guerra interna amb Junts; i l’altre, enfrontar Aragonès a aquells sectors rellevants del poder econòmic de la ciutat, als mateixos capitosts que tant havien alabat la moderació del dirigent d’Esquerra contraposant-la a la rauxa de Puigdemont. Els socialistes ara han vingut a dir que la culpa de perdre una inversió tan grossa la té el president Aragonès, que no sap manar, que no és capaç ni de tenir un govern cohesionat i que no sap ni què vol fer. De manera que si voleu res, voteu PSOE, directament…

La cosa és una befa completa. Però ho és, sobretot, perquè l’independentisme, immergit en les estúpides batalles partidistes per l’hegemonia interna, cau de quatre potes en els paranys del PSOE. Constantment. Vejam: l’únic debat realment important en el cas de l’aeroport de Barcelona és el debat sobre el control. Qui hi mana. Tota la resta és borumballa. Amb la generalització dels vols intercontinentals amb avions més petits, l’ampliació de la pista ja no és necessària per a fer de l’aeroport un hub intercontinental. La gestió de l’aeroport: això sí que és necessari. Poder decidir. Poder donar slots. Poder rebaixar els preus. Poder concedir beneficis a qui interesse de concedir-los. Poder estimular els vols d’una manera autònoma. Poder decidir quines companyies poden ser sòcies preferents del projecte.

Allò que compta és tenir el poder de decidir. En tot. També a l’aeroport. I haver oblidat això tan simple, haver reculat tant en l’ambició nacional o haver-se espantat tant per la repressió fins al punt de no voler ni intentar-ho, té un preu molt car. I encara serà més car si això no canvia radicalment.

PS. Avui a les dos quarts de vuit de la vesprada farem un acte amb subscriptors al CCCB de Barcelona, amb la participació d’Elisenda Paluzie, presidenta de l’ANC. Estic il·lusionat perquè serà el primer gran acte postcovid de VilaWeb i les prop de tres-centes places de què disposem ja han estat confirmades. Serà un goig reprendre el contacte directe amb tants subscriptors. L’acte l’oferirem en vídeo ací mateix, en directe, i en acabant el podreu recuperar a la carta.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Ramon Caralt
Ramon Caralt
08.09.2021  ·  22:21

Que el Governet és una olla de grills, no ho descobrirem pas ara. A veure si salta la tapa d’una vegada!

Jaume Bonet
Jaume Bonet
08.09.2021  ·  22:24

L’estado retira l’ampliació de l’aeroport … Vius que hi ha trampa … han detectat que la manifestació de dia 19 contra l’ampliació de l’aeroport seria un èxit gros i, a més, seria independentista primerd’octubrista, i volen impedir-la (ja no caldrà) per un costat, i, a més …… volen que hi haja gent reivindicant que es faci l’ampliació. Sembla que juguen a fer quedar en ridícul l’actual govern de la Generalitat, però en realitat juguen a frenar l’independentisme lleial a l’1-O i, ensems, continuen defensant els interessos d’AENA i de Madrid.

Sílvia Poll
Sílvia Poll
08.09.2021  ·  22:30

Sincerament, no ens mereixem aquest govern de ineptes i covards!

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
08.09.2021  ·  22:32

No dubto del bon criteri de l’editor ni de les seves fonts, que intueixo excel-lents. Ara bé, de vegades, en aquestes decisions hi apareixen també motius ben prosaics.
Per exemple, quina decisió prendria l’actual ministra si ella, quan era Alcaldessa de Gavà, donava suport a les manifestacions dels veïns de Gavà Mar contra l’ampliació de l’aeroport?; i si, a més, ella mateixa tingués casa Gavà Mar?; i si a més a més, la seva successora a l’alcaldia de Gavà – del seu mateix partit- tambéi n’hi tingués?

Mati Sancho
Mati Sancho
08.09.2021  ·  22:34

El PSC guanyà les eleccions i no sé si per a bé, per a l’independentisme, o per a mal.
Moltes vegades he pensat que amb un resultat capgirat (més vots ERC que el PSC) ara Aragonés seria president amb l’ajuda del PSC.
Bona sort o mala sort, el temps ho dirà!

Josep Nosàs
Josep Nosàs
08.09.2021  ·  22:42

M’agradaria saber si els dirigents d’ERC s’adonen de tot això que dieu a l’article, perquè si no, ja podem plegar. Cal anar a la mani del dia 11 o ja no val la pena?

joan rovira
joan rovira
08.09.2021  ·  22:43

Els partits espanyols estan embrutint, encara més, l’Estat espanyol. Mentre els partits catalans estan empobrint, a tots els nivells, Catalunya. I, ambdós deixant ambdues societats òrfenes de dignitat i benestar.

Les conseqüències de la partitocràcia fa que a Catalunya 5 secretaris dels partits espanyols amb (23.133) militants i 3 secretaris de partits catalans amb (16.328) militants suplantin els (2.286.217) votants del Primer d’Octubre.

El pacte fundacional de la transició franquista la volen allargar una generació més i d’aquí la disputa entre els partits centrals espanyols i els colonials catalans que no han respectat la voluntat dels (2.286.217) votants.

La ficció colonial consisteix en disfressar d’ideologia el que és un repartiment de plusvàlues entre el facilitador i l’aconseguidor segons estiguis en el govern o l’oposició. I com més aconsegueixis més a repartir entre aquests.

D’aquesta manera la ideologia a l’estat colonial espanyol és una mera disfressa per a mantenir determinats ciutadans fidelitzats a una marca, mentre els objectius de millora de la societat està subjecte als interessos dels lobbys aliens als votants.

Aquesta és la dissort de l’Estat espanyol que els partits espanyols corromp les voluntats del país que colonitza i la dissort de Catalunya és que, a l’esquena dels (2.286.217) votants del NO al colonialisme i SÍ a la llibertat i la independència, troba qui es deixa manipular, encara.

Carles Serra
Carles Serra
08.09.2021  ·  22:50

Gràcies Vicent per l’editorial; sobre lo que dius del PSO€ cap novetat, el drama Vicent que tot hi havent-hi un historiador (així el menys es fa definir) el capdevant d’ER no sàpiga com les gasta la gent del PSO€.
Però que és pensava aquest Aragonès i el seu guia espiritual el mossèn, que ells són millors que en Pujol a l’hora de negociar? 40 anys han passat d’això que espaÑa defineix democràcia i no hi hagut proust exemples i fets; el GAL i fotre calç viva a uns pobres nois que lluitaven per aconseguir la llibertat del seu poble, la famosa LOAPA i així suma y sigue.
Santa innocència O és que el nivell d’aquest polítics que tenim no dóna per més, segurament deu ser la segona opció

Marisa Bara
Marisa Bara
08.09.2021  ·  22:53

Gracias por su clarificadora editorial, Sr. Partal. Que pena tener unos políticos tan poco preparados y tan claudicadores! A la represión judicial, el PSOE añade la humillación sin paliativos. O Cataluña reacciona o el PSOE tendrá paso franco para hacer de nuestra tierra un objeto de expolio mayor de lo que ya ha sido.

Josep Usó
Josep Usó
08.09.2021  ·  22:56

Que el president Aragonés no té prou talla per al lloc i el moment, ja es veia. Però que tanta gent d’Esquerra arribe a pensar que es poden fer tractes amb el PSOE com si Espanya fora Europa indica que, en general, els dirigents d’aquest partit no entenen la realitat en la què viuen. O fa massa temps que viuen tancats a un despatx d’on només els interessa passar al que té una finestra millor. Tot plegat, només té una solució: independència. La resta, fum de canyes. També hi ha polítics de JxC i la CUP amb el mateix problema, pel què es veu.

Pere-Andreu Ubach
Pere-Andreu Ubach
08.09.2021  ·  23:02

Que el problema de tot plegat es redueix al PODER, això és quelcom que ja ho comença a veure clar un bon grapat de gent.

Però encara n’hi ha molt pocs que sàpiguen què és, en què consisteix i com funciona el PODER.

I per això cal llegir els clàssics moderns. Com per exemple Foucault.

Albert Ventura
Albert Ventura
08.09.2021  ·  23:04

Aixo no obstant no tindra cap efecte en el recolzament d’erc al govern espanyol. La hipoteca es la hipoteca.

Maria Rosa Guasch
Maria Rosa Guasch
08.09.2021  ·  23:15

Ni calia aquest acord ni cal ara preocupar-se pel trencament. El PSOE mai farà res per Catalunya. I ERC ni pena fa. El nostre camí és el que ja sabem: fer via i tirar pel dret. Fins al final.

PERE SIO
PERE SIO
08.09.2021  ·  23:22

El Govern d’Espanya i AENA no han volgut mai que l’aeroport de Barcelona sigui un hub internacional. Espanya és Madrid i el hub és Barajas, punt i final.
I per veure-ho només cal mirar quines han estat les inversions en ambdós aeroports.
ERC i el seu equip de polítics ineptes i vividors ja fa temps que han perdut la carta de navegar i no saben on van. I això a Madrid saben aprofitar-ho molt bé.
La Generalitat no hauria de tancar cap acord amb el PSOE, en cap infraestructura de País (Aeroports, Trens, Ports, carreteres, costes…) sense exigir-ne abans la seva gestió i competències.
Voler i acceptar ser manat des de Madrid, com si fossim un ninot, fa que Catalunya segueixi sent indefinidament una colònia d’Espanya.
Menys paraules buides i més fets.

Daniel Llorca
Daniel Llorca
08.09.2021  ·  23:25

Quantes vegades ens hauran de pendre el pèl per adonar-nos d’una vegada que no es pot confiar amb PSOE i Comuns?
Quantes vegades els prendran la cartera ?
Com deia aquell: “Fins quan ha de durar la broma”?
Tenim un Govern d’aficionats en comptes de professionals.
Al Gobierno Español ni aigua, sempre, doncs és el que ells ens donen.
A veure si aprenen d’una vegada.

Núria Coma
Núria Coma
08.09.2021  ·  23:32

Tant se val si és de l’aeroport, dels pressupostos, de rodalies, de financiació, i ja no parlem dels jocs d’hivern
Tot això són acords i compromissos a llarg plaç amb españa, i res que impliqui seguir sotmesos a españa pot contemplar-se com un bon projecte.
A banda d’això certament, Pedro Sánchez està guanyant la partida sense haver de fotre res i tenint en compte que va començar a jugar després d’haver-ho guanyat tot, d’haver tingut el control del país, la força de la gent la legitimitat de les urnes ( fins i tot a hòsties) i l’estat contra les cordes; em costa imaginar una manera pitjor de gestionar les victòries, que la que ens ha portat a veure’ns humiliats menyspreats , sense cap poder i pidolant per seure ni que sigui amb el sotssecretari tercer de la regió de Múrcia, del PSOE això sí per no parlar ni d’autodeterminació ni amnistia.
Tenim un govern de fireta i un president putxinel·li

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
08.09.2021  ·  23:43

ERC confiant en la “esquerra” espanyola s’està suicidant. I aviat ho veurem si no rectifiquen immediatament. El PsoE està convençut que al president Aragonés el tenen sota control i per això encara no l’ha atacat. El que no entenc és perquè ERC no reacciona de forma contundent de una vegada. Aviat quedarà clar, si és que no hi ha quedat ja, que l’enemic a batre per part d’España és el president Puigdemont i tot el que l’envolta, i que és el que els fa mal i els preocupa de debó. El demés ho van trampajant: un “diàleg” per aquí, una promesa per allà, i una “reconciliació” més enllà. I ERC actua com si s’ho cregués tot!

Per altre part, totalment d’acord Partal: el que necessitem amb urgència no és l’ampliació de l’aeroport sinó el seu control i domini unic i exclusiu. I resulta inversemblant que els empresaris catalans només juguin al benefici que puguin treure uns quants de l’ampliació, i no exigeixin el seu control: quina poca visió empresarial tenen! Ja veureu com Foment calla o atribueix el greuge al govern, que és el mateix que callar! I el seguiran altres esclaus del sistema.

Jaume Riu
Jaume Riu
09.09.2021  ·  00:00

MOTIUS INCONFESSABLES
La gestió estratègica del regne d’Espanya per conservar allò que Franco va deixar lligat i ben lligat, és ben bé així com Vicent Partal descriu a l’editorial d’avui, amb el PSOE de protagonista indispensable.
És una estratègia barroera i primitiva de la monarquia i del règim del 78.
Amb trucs innocents fan trampes de molt poc nivell, però el que més em sorprèn és la capacitat d’enganyar a milions de ciutadans que s’ho creuen.
L’explicació és òbvia: la majoria d’espanyols, força institucions europers i també molts catalans, es deixen enganyar per motius inconfessables.
Sort n’hi ha del periodisme independent i rigorós que publica dades contrastades.

Gerber van
Gerber van
09.09.2021  ·  00:15

Quina llàstima, si bé la solució és relativament tan senzilla. Insultant ER en aquesta manera, el PSOE aparentment ja no necessita el seu suport pel pressupost. La clau del problema és deixar caure el govern PSOE-Podem el més aviat possible i tenir una clara unitat dins del govern Català. Espero que els partits dits independentistes hagin après la lliçó ara. Però ho dubto molt.

Núria Castells
Núria Castells
09.09.2021  ·  01:11

El funcionament intern dels partits, tan antidemocràtic i, en conseqüència, tan anti-excel·lència, fa possible que arribin “a dalt” personatges poc capacitats i amb poca altura de mires. Són altres les “qualitats” que reben premi. I, en definitiva, el que importa és el partit i no el país.

I, així estem: dirigits per una classe política grisa i mesquina que no pot portar Catalunya enlloc més que a la irrellevància.

Com ens en sortirem, no ho sé. Però el nostre obstacle principal són aquesta gent que es baralla entre si per les engrunes en lloc d’unir-se al poble per plantar cara d’una vegada.

A la manifestació de l’11-S s’hi ha d’anar amb BANDERES NEGRES de no rendició i PANCARTES contra els partits que ens avergonyeixen i ens roben el present i el futur. I desemmascarar-los.
SEGUIM.

jaume vall
jaume vall
09.09.2021  ·  01:33

Qui va elegir Aragonès ? Quin va ser el partit més votat?
Pot ser que tinguem el govern que mereixem?

josep soler
josep soler
09.09.2021  ·  01:47

El Parlament de Catalunya no té capacitat legislativa, hi mana més el funcionari de la fotocopiadora del BOPC que la majoria representada. El govern de la gestoria colonial no té capacitat intel·lectual, ni econòmica. Les tres descapacitats son obvietats.

Per tant, és també una obvietat que no tenim res a perdre si enviem l’autonomia a pastar fang. La Generalitat autonòmica és el passat.

Els fets ens demostren cada dia que passa, que el 155 aquesta vegada ens l’hem d’autoaplicar nosaltres mateixos. Podem enviar a casa al 100% del “sottogoverno” de la Generalitat autonòmica i declarar la indepèndencia. Els funcionaris podran fer perfectament la feina sense que un càrrec polític ignorant els faci perdre el temps en coses de crio, com passa ara.

Daquesta manera podrém tenir un Parlament i una Generalitat exiliats en la Europa lliure com vam tenir del 1939 fins el 1979. Fins aconseguir el control del territori per l’acció de ressitència al carrer i el tancament de caixes. Mentre siguem la última colònia espanyola , el Govern regional tampoc té res a fer, doncs millor ser dignes que botiflers. Les militàncies d’ERC, Junts i CUP, perdran el sou de buròcrates en les administracions, i què? Treballar els farà lliures.

ENRIC ROIG
ENRIC ROIG
09.09.2021  ·  03:10

Ha arribat el moment en que la cosa està tan clara que la gent s’està adonant cada dia més de que les institucions autonomistes en mans de vividors ineptes i covards, no fan només vergonya i pena. F A N N O S A.

Oriol Roig
Oriol Roig
09.09.2021  ·  04:39

Em sembla una notícia molt bona. Per què hauria Espanya d’invertir en una estructura que el 2030 podria no ser ja seva? Sembla que a Madrid ho tenen més clar que a Barcelona… A què esperem per engegar a dida la taula i proposar una constitució per als Països Catalans?

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
09.09.2021  ·  05:38

Aquí també col.loquen als mediocres al davant. Ho tenen molt fàcil per fer funcionar els titelles. S´ha de sortir al carrer i exigir dimissions i eleccions. Catalunya no s´ho mereix. MHP Puigdemont, ens fa falta com l´aigua.

Joan López
Joan López
09.09.2021  ·  06:19

Com aficar dels teus en l’unic medi escrit que ara per ara mantè la lluita per assolir l’independencia dels paissos catalans: fent subscriptors. Ho dic perque hi veig cada vagade mes,pesimisme,i comentaris molt derrotistes. I seguim amb la reacciò i no pas amb l’acciò i l’editorial d’avui est una proba. A 2 dias de la diada i que poquets comentaris engrescar a la gent a sortir al carrer,a veure avui la secretaria de l’anc que hens diu. Jo segueixo Visca catalunya lliure !!!

Carme Perello
Carme Perello
09.09.2021  ·  06:35

Què dirà en Junqueras al seu govern d’ERC?
Quin pas faran….posar l’altra galta?
Aquella fe que demana al catalans, la tornarà a demanar?
Fe amb els ezpañols que no cumpleixen el que signen?
Fe??? Taula de diàleg?
Què han pactat ERC i govern PSOE, perquè ara siguin tan descaradament prepotents i envïin unmissatge de: ai, ai, ai…..que us trec el caramalet¡¡¡¡
Srs. ERC, amb el capitots Junqueras i la consultora externa Rovira:
i ara???? què fareu?
“SON LOS MISMOS PERROS CON DISTINTOS COLLARES” sr. Junqueras¡¡¡
Sr. Aragonès, a vegades consultar amb gent experta, ó millor dit “gat vells”, és de persona assenyada i conseqüent amb el seu càrrec……i els té molt aprop.
Deixi la fe a l’església….que ja veu que ara la necessiten i molt¡

Gerard Viader
Gerard Viader
09.09.2021  ·  06:46

Què els partits estan sempre fent-se la traveta entre ells i que aspiren a ocupar tant espai de poder possible és quelcom que no sorprèn. Què ERC hagi estès la catifa vermella al PSOE, ja són figues d’un altre paner.
Però si el PSOE s’ha fet enrere és perquè clarament s’ha vist sol defensant una proposta desenvolupista, que interessava a les èlits econòmiques, que va en contra dels signes dels nostres temps. I certament la UE li hagués picat el crostópç per la violació d’espais protegits de Xarxa Natura2000. Tota la resta de l’espai polític d’esquerres, CUP, Comuns i ara ERC també en contra. Per tant, hagués quedat en evidència. I si ERC finalment s’ha posicionat en contra, crec és perquè deu tenir els seus sensors i termòmetres que li indiquen que arreu del país ‘està alçant un front per dir prou a tanta agressió ambiental i a la terra. I el 19S, que es manté d’empeus, serà una molt bona oportunitat per visibilitzar la qüestió climàtica i ambiental. El nefast i barroer projecte d’AENA haurà estat un catalitzador important en aquest sentit, perquè els partits fins ara han fet tant com han pogut per apropiar-se i domesticar aquestes qüestions, per després tot seguit supeditar-les als seus projectes econòmics. Però hi ha un moment que la societat ha de despertar i dir prou. Del contrari a risc que ens adonem que sempre volem estar a l’avantguarda d’Europa, peròs som tan sols uns país de fireta amb les seves respectives guinguetes clientelars

Albert Miret
Albert Miret
09.09.2021  ·  06:52

Qui es refia de Madrid, perd. No saben encara que Madrid traeix sempre? No saben que incompleix tota mena de promesa? Com és possible que quedi algú a Catalunya que encara es cregui que Madrid li tornarà part del que li roba sistemàticament, o li farà un favor perquè ha enganyat als catalans pactant d’amagat de desfer la unitat del poble a canvi d’una Generalitat sense cap poder. Pobra ERC i col·laboradors de Junts i de la CUP, que han de passar la vergonya diàriament de què se’ls pixin al cap, i a sobre continuen aferrant-se a una puta tauleta enteranyinada que tots sabem que serà l’enèsima mentida del triler. Si llegissin una mica d’història, entendrien que pactar amb espanya és de burros, després de tres-cents anys.

Rosa M.M.S.
Rosa M.M.S.
09.09.2021  ·  07:01

Pedro Sánchez és com aquell gat que juga amb el ratolí tot mortificant-lo abans de menjar-se’l. El ratolí, es clar, és Aragonés, impotent i paralitzat. Així estem…

PAU BOLDU
PAU BOLDU
09.09.2021  ·  07:19

Pobre Aragones, es una desgracia humana, humiliat com cal, desprestigiat, ninot del Sanchez.155, i encara volanar a Madrid a retre.li honors. ERC son les bagasses del Psoe, pur maltractament d’esclaves novicies. Quin tuff de fe8xisme fa el gobierno de españa, creat per la immundicia erc

Antoni Gordó
Antoni Gordó
09.09.2021  ·  07:20

Bon dia,

Soc l’Antoni de La Pobla de Segur.

La decisió de suspendre l’oferta d’ampliació de l’aeroport de Barcelona, per part del Gobierno d’Espanya, és l’enèsima humiliació a que ens sotmeten els castellans als catalans.

Ho va dir molt bé ahir en President Puigdemont. “És el preu a pagar per la dependència d’Espanya”.

En Pedro Sánchez no vol critiques al seu pla. Vol que Catalunya l’accepti tal i com diu ell i prou.

És clar que hi ha alternatives, per exemple fer una pista llarga a l’aeroport de Reus, o fer un altre aeroport a 50 Kms de Barcelona, tal com van haver de fer a Londres, però pel que es veu, no tenim dret ni a opinar.

El que crec és que ells NO VOLIEN ENFORTIR L’AEROPORT DE BARCELONA, per això van posar una condicions que sabien que eren impossibles de complir i han esperat que hi hagués debat sobre aquest tema, per parar el projecte i donar la culpa als independentistes catalans.

Per altra banda ja han fet el seu escàndol per amagar allò realment important, i és parlar de la independència de Catalunya a la Taula de Diàleg que si naixia morta, ara encara ho és més.

Espero que els dirigents d’ERC i la CUP, reaccionin i acceptin que no hi ha res a negociar amb aquest Estat prepotent i podrit fins la medul·la i entrem de ple a l’etapa de CONFRONTACIÓ AMB L’ESTAT, fins conquerir la independència, que és el que propugna JUNTS des del primer dia.

Ningú ens donarà res, aquest Estat tampoc, doncs, de moment, els Governs de la Unió Europea miren cap un altre cantó ( excloc expressament la Justícia Europea).

Només cediran quan no tinguin altre remei i som nosaltres, i només nosaltres qui hem d’aconseguir amb les nostres accions PACÍFIQUES, PLANIFICADES, INNOVADORES I CONTUNDENTS, de crear les condicions per a que no tinguin altre remei que negociar de veritat o veure com apliquem la D.U.I. seguint la Llei que el Parlament de Catalunya ja va aprovar al seu moment, en base al resultat del referèndum de l’1 O.

Per a fer-ho es necessita UNITAT.

Els dirigent d’ERC i la CUP tenen la paraula.

JUNTS i una immensa part de la societat civil i associacions representatives del Procés independentista, estan preparades.

jordi Rovira
jordi Rovira
09.09.2021  ·  07:21

Un dia més la reflexió de vilaweb es torna clara, enfocada i tocant el moll de l’os. Ho diu molt bé en Partal avui: ja fa temps que l’estratègia del PSOE és menjar-se els espais polítics que li fan frontera. Només així podem entendre el com i el perquè de la formació d’aquest govern espanyol, els meandres temporals i la seva antinatural coalició. I només així podem consolidar també la idea que amb Espanya tot és impossible. Un tot que va des de la simple coalició (tan habitual en altres llocs) per a governar. Un tot que inclou veure com un nucli de les forces que haurien de ser constitucionals, en realitat són intransigents, colpistes i que van contra l’estat. Un tot que (tal i com apunten alguns comentaris) inclou l’esperpent polític de veure com passa davant del servei públic al qual tot estat modern té obligació, l’enrocament polític d’un espai al voltant del poder. I sí, la batalla de Madrid (la batalla a Madrid), ens portarà coses com aquestes.
Queda clar doncs per on van “les converses” i per on discórrer “el diàleg i la negociació”. Encara que també ha de quedar clar, que a la contra de la dita: …” set llençols no li tapen el cul”, en pelar una ceba, et ploraran els ulls, i et faran pudor els dits. Sí, la Generalitat és només un govern autonòmic i regional! Però també la Generalitat bé prou pot servir per fer pujar els colors a un Estat com ara l’espanyol. Els no, ja els tenim tots: ningú a Espanya vol desmanegar AENA de la seva seu madrilenya, i ningú vol (per a res del món, i menys ara) traspassar part del control i la gestió aeroportuària a Barcelona. Per tant, cal anar fent el ball del gambeto. I sí, també cal la resposta, la protesta, i la confrontació. Ens cal de tot, davant un corcó tan gran!

Montse Serra
Montse Serra
09.09.2021  ·  07:34

Ells s’ho fan i ells s’ho mengen. Val la pena perdre el temps en discutir-ho?

Pepita Carlos
Pepita Carlos
09.09.2021  ·  07:43

Aquest president que tenim no té cap talla per ser-ho, es com una especia de titella amb mans del PSOE amb el consentiment ERC CUP i part de Junts.
Per favor reaccioneu abans que sigui tard, que estiguem esclafats del tot.

Agustí Delgado
Agustí Delgado
09.09.2021  ·  08:16

Sí, realment el PsoE ens tracta amb supèrbia: com que feu soroll i no us porteu bé, no hi ha aeroport.

Anna Maria Porta
Anna Maria Porta
09.09.2021  ·  08:18

El frare ploramiques ens hauria d’explicar quins són els pactes vergonyants que va segellar amb la “presidenta del govierno” la mala bèstia Soraya. Es va vendre Catalunya amb la promesa que no aniria a presó. Doncs mira, ja t’ho vas trobar.!!! Tenim massa traïdors dins de casa. Confio que la maquinària del carrer es torni a posar en marxa i no parar fins que tot traïdor quedi a la paperera de l’oblit. Sí, ens cal un nou partit comandat per el MHP Carles Puigdemont. Som-hi.!!! Bon dia i bona hora .☮️

Sílvia Fortuny
Sílvia Fortuny
09.09.2021  ·  08:24

Avui, l’article del Director ha està força bé, si no fos que el Govern espanyol, tots dos partits, no ha tingut mai cap intenció ni d’ampliar l’aeroport ni d’invertir ni un euro a Catalunya.

Cal assenyalar que en la compareixença del Vicepresident Puigneró va acusar, sense nomenar, els Comuns, que no deixen de ser la flaire pudenta de les femtes del PSOE.

Però ens hauríem de demanar, ens interessa que Ñ inverteixi a Catalunya? Tota inversió que facin és estrènyer la corda que ja tenim al coll, tota inversió que facin la voldran controlar ells fins que nosaltres ja no controlarem res. Tota inversió d’Ñ, com ja va assenyalar Grosfoguel és un l’ham per Catalunya del qual el Govern espanyol tiba.

Quan el Govern català, no perderé el temps.

Que tothom passi un bon dia.

Concepción Rodes
Concepción Rodes
09.09.2021  ·  08:26

Sempre he pensat que l’ampliació no es faria, si més no, en aquest segle. Madrid només diu, però no fa.

Victor Serra
Victor Serra
09.09.2021  ·  08:26

Totalment d’acord amb l’Editorial d’avui , de la primera a l’última línea.

Cristina Guasch
Cristina Guasch
09.09.2021  ·  08:38

Molt bona l’anàlisis de l’estratègia del PSOE, pero de fet el problema no es el PSOE ni la seva filial catalana, el problema son els seus votants. Poden fer el que volen amb Catalunya perquè hi ha una part molt important de la població catalana a qui ja li està bé la submissió econòmica, política i cultural del nostre país. Es una realitat que hauríem de començar a acceptar. La teoria d’”ampliar la base” es un miratge que s ‘ ha muntat ERC per no acceptar la seua derrota i la seva taula de diàleg serà la riota de les generacions futures.

Joan Cuscó
Joan Cuscó
09.09.2021  ·  08:46

Un editorial molt clarificador i fet en molt poc temps.
El felicito sr. Partal.

Pep Agulló
Pep Agulló
09.09.2021  ·  08:46

L’OLLA S’ESCALFA…

L’autonomia és l’obstacle. No depèn del grau d’incompetència de qui governi perquè aquesta està supeditada a la dependència d’un PSOE sense escrúpols. Té la fiscalia, el pal, i la pastanaga, l’aixeta de les inversions que les manega com un triler.

La maniobra d’en Sánchez pot creure’s intel·ligent pels seus interessos si no fos perquè si es “menja” l’Aragonès, està afavorint un esclat dins els seus socis a favor dels rupturistes.

La jugada d’en Sánchez es perquè creu que l’independentisme de l´1-O està vençut i que la societat catalana està pacificada amb els indults. Res més lluny. Veurem aquest 11-S i la mani del 19-S si escampen els mals àugurs d’alguns…

PS. Sí, control de l’aeroport, però més poder encara per controlar la política de desacceleració de les emissions de CO2 reduint els vols d’avions, sobretot… República.

PS. Quantificar la burocràcia del partidisme en el segon paràgraf del comentari de Joan Rovira, impagable.

Mònica Vidal
Mònica Vidal
09.09.2021  ·  08:50

Som menys que una autonomia. Som l’ase dels cops, la befa de la península, l’insecte a esclafar.

I nosalttes, viiiinga negociar!

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
09.09.2021  ·  09:12

Amb encert Partal diu que “Aquest govern, que no sap què vol fer pràcticament en res”

Govern de mediocres egoistes, partidistes i enzes. Tots ells i tots els que estan controlant aquest govern autonòmic des de Waterloo o des del carrer Calàbria 166.

Per un costat (donat que calculen un aeroport submergit en pocs anys per l’escalfament del planeta) mai he volgut l’ampliació del Josep Tarradellas d’AENA.
Per altre costat és inconcebible que uns polítics votats per nosaltres siguin incapaços d’una visió d’estadistes de la nostra nació.

Per què no demanen els 1.700.000.000€ per planificar bé Catalunya? La seva ineptitud és una vergonya !!

Ja comença a ser hora de denunciar cada dia que no hi ha res a fer amb un pseudo independentisme tant inútil en tots sentits.

El PSOE vol menjar-se Junts, ERC i CUP.. no en té prou amb menjar-se ERConstitucional.

Per mi hi ha dos culpables principals que en quatre anys només s’han insultat: Junqueras i Puigdemont. Aquests dos pallassos no han fet res per fer conèixer al món tres-cents anys de colonialisme ferotge.

Em podeu dir que han portat els seus casos particulars als tribunals europeus?
Docs això no és suficient. Només faltaria que no haguessin ni fet aquesta denuncia particular per la seva situació legal !!

Toni Cortadellas
Toni Cortadellas
09.09.2021  ·  09:22

El Debat sobre el bassalet de la Ricarda , sempre m´ha semblat de babaus . Serà que no hi ha espais per preservar , restaurar , . . . . ?? L´autèntic debat es qui mana i qui es sotmet . Tota la raò senyor Partal !!!

Josep Castelltort
Josep Castelltort
09.09.2021  ·  09:24

Ens passarem mesos, analitzant el fracàs de l’estratègia d’ERC, que mai hem vist que pugués reeixir. Sabem que l’únic motor real són les cadires. Després ens sorprenem de que JuntsxCat hi col.labori i descobrim que ha ressuscitat CDC.
Descobrim que estem orfes de representació política i potser de representació social.
Tots ells necessiten que l’opinió de la gent no es manifesti i ho aconsegueixen bastant.

Salvador Sansa
Salvador Sansa
09.09.2021  ·  09:39

Magnífica analisi.
Mancaria afegir que la exitosa reunio entre Aragonès i Puig faria precipitar l’anunci

JOAN DOMENECH
JOAN DOMENECH
09.09.2021  ·  09:49

Com sempre posant llum en aquesta foscor política.
Gràcies

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
09.09.2021  ·  09:54

Les conseqüències de la partitocràcia fa que a Catalunya 5 secretaris dels partits espanyols amb (23.133) militants i 3 secretaris de partits catalans amb (16.328) militants suplantin els (2.286.217) votants del Primer d’Octubre. (Sr. Joan Rovira)
Es així
D’acord amb el Sr. Josep María Martín.
Que l’olla està a punt de fer un gran pet es questiò d’una mica ,és de temps.

Enric Muntadas
Enric Muntadas
09.09.2021  ·  10:03

Mentre la prioritat sigui la unitat política, uns de l’independentisme, pels altres de l’esquerra, que necessita sumar majories democràtiques per defensar els interessos legítims de cada part, aquí i allà, i que a més aquí a la Generalitat (no els calen els Comuns ni el PSC, per exemple) i allà al Congreso són els que manes, per tant es necessiten majories diferents, i no la defensa dels drets (que sempre són de tots, dels que els defensen, dels que els ignoren i fins i tot dels que hi renuncien o vulneren) que sí que els pot defensar i exigir perfectament una minoria (la nostra minoria nacional, déu-n’hi-do quant àmplia és) continuarem tenint aquest, ja ridículs xous, que fan fer el ridícul , valgui la redundància, i perdre la confiança i la credibilitat a molts.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
09.09.2021  ·  10:04

Sempre anem a parar al mateix lloc, la necessitat que les infraestructures del nostre país les gestioni la Generalitat de Catalunya i això no passarà amb l’aeroport, amb el port ni amb el transport ferroviari. El govern del PSOE sabia que la Ricarda era una bomba de rellotgeria que ells van activar perquè explotés a l’hora precisa. La intenció és clara, dividir l’independentisme i gastar-se els diners -que també són nostres- a Madrid. I aquí som tan imbècils que ens deixem portar per aquesta ona d’expansió oblidant del tot el que és fonamental, la gestió i la interconnexió amb alta velocitat entre aeroports. No cal allargar cap pista perquè ja en tenim una de llarga on poden aterrar avions grans procedents de les antípodes. Els aeroports de Reus i Girona són a 30 minuts amb tren, com a tots els grans aeroports. Si no sortim d’aquest marc de submissió i no ens traiem la gorra de mosso ningú ens prendrà seriosament.

Nina Santiago
Nina Santiago
09.09.2021  ·  10:13

En cap moment he cregut en aquests 1700 milions perquè mai paguen el que prometen.
La jugada mestra es esbombar aquesta inversió però sabent que mai la complirien a l’espera de l’oportunitat per desdir-se com ha passat.
Qualsevol excusa era bona o se l’hem oferta en safata.
Com diu el President Puigdemont el quid de la qüestió és controlar l’aeroport des de Catalunya, i com ens han demostrat els que manen són ells.
Cada dia si i ara també ens fotent una clatellada sigui amb els jutges o amb els ministres, passant de Cat en l’obertura del Congrés o deixant per no se sap quan la modificació de la llei per sedició.
I el que em sorprèn i mindigna és que per moltes humiliacions sempre surten que això no es tocarà a la taule de diàleg.
Llavors de que es parlarà?
Vergonya aliena de tanta imbecilidad.

Enric Emo
Enric Emo
09.09.2021  ·  10:24

Escolteu, quan un govern seriós de qualsevol país, posem França, v ol ampliar un aeroport sap que és un projecte complicat i que les qüestions mediambiental hi seran. No es fa enrera a les primeres de canvi. El que ha fa Madrid, a banda de les estratègies partidistes que apunta el Sr Partal, es posar un esquè de cara a la renúncia a la independència. I el retira ràpidament per a que els partits dits independentistes i que s’han tornat en autonomistes, renunciin definitivament a la independència. “Si us porteu bé i no demaneu la independència ni l’autodeterminació a la taula e diàleg us donarem quatre coses”. I sabem que Madrid mai compleix. On son els 4.000 milions per rodalies?

Una altra questió, Podem i els Comuns també van de teatre. Diuen que ara no es pot plantejar el dret d’autodeterminació però proposen el reconeixement de Catalunya com a nació que saben perfectament que és igual d’imposible, Caldria canviar la constitució espanyola amb el seu mecanisme de dissolució de les cambres, eleccions i llavors majoria molt qualificada, per acabar amb un referèndum a rot l’estat.

Estic tip dels polítics mentiders.

Berta Carulla
Berta Carulla
09.09.2021  ·  10:37

A mi no em sembl que es tracti de “les estúpides batalles partidistes” sinó de la renúncia a aixecar la suspensió i tirar pel dret, perquè em sembla que en això estan d’acord tots dos (o tres) i és el més fonamental, la resta és palla per calar el foc que ens acabarà cremant.

En la meva opinió refusar cap ampliació i calia exigir-ne la gestió. Si es vol expulsar espanya el natural seria refusar-ho tot i ser nosaltres que invertim; prescindir i ignorar espanya i Madrid, encara que ens costés esforç i diners. Si vius amb algú que et maltracta, si pot ser cal que li impedeixis fer res per tu, perquè qualsevol cosa que da per tu et posa a la seva mercè. És una manera d’alliberar-se.

Jaume Asens
Jaume Asens
09.09.2021  ·  11:36

Hem caigut a la trampa. Això ja estava decidit abans de l’oferta d’ampliació. Objectiu :
1.- Descrèdit del govern.
2.- Desunió entre sectors independentistes.
3.- Desvirtuar la taula de negociació.
El PSOE ho fa bé…

Francesc Subiràs
Francesc Subiràs
09.09.2021  ·  11:48

El govern l’hi hem.posat nosaltres. Els heu votat. Sou tant ineptes com ells

Aleix Gaus
Aleix Gaus
09.09.2021  ·  11:52

Ens estem entretenin parlan de l´aeroport i aixi per tapar del conflicte politic entre catalunya-espanya i aixi s´aprofiten de la divisió de ERC i Junts. El que em dol és que ERC alimenti la trampa del PSOE per aixo i més INDEPENDÈNCIA

ramon Feixas
ramon Feixas
09.09.2021  ·  11:58

De quan el parrtidisme català del que ERC és la principal víctima d’ençà que el president legítim es va haver d’exiliar, ja que independentistes han fet la feina bruta de desprestigiar aquest partit, ara que té la presidència d ela generalitat, la llopada socialista-franquista troben el terreny adobat. Ho aprofiten. malauradament hia ha quelcom més al darrer. EL l propi partidisme del “divide i vencerás, s’ha empatat a dins de l’independentisme, de tal manera que ha ja fa temps que hi ha independentistes que diuen que tenen l’enemic a dins, referint-se a ERC. No falten líders com alguns diuen. Tot el contrari. Falta no caure en la trampa franquista del partidisme. Falta la consciencia social que acumuli diversitat d’inèrcia. Puigdemont com a president independentista ens necessitava a tots. I déu ni do el que va tenir. Per què el President Torra ho va tenir menys i Aragonès n’està tant faltat? És propi dels cicles de tota mena, però empassar-se sense mastegar la versió espanyola colonitzadora de causes i efectes distreu d’allò que és important per Catalunya. Com molt bé es diu< l’editorial quan socialistes es volen menjar ERC, saben com és d’adobat el terreny

PEPE PEDREGAL
PEPE PEDREGAL
09.09.2021  ·  12:06

Govern de fireta.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
09.09.2021  ·  12:07

Potser al final reste quelcom positiu: Deixar més clar cada dia, si algú encara ho dubta, que “No hi ha res més semblant a un govern espanyol de dretes que un govern espanyol d’esquerres”. No hi ha millor via de solució possible a negociar i pactar, que la independència: Escollir, pacíficament, entre el carrer o romandre indefinidament al corral.

Miquel Urquizu
Miquel Urquizu
09.09.2021  ·  12:10

Des de la formació del govern Aragonès Catalunya i aquest diari han entrat en caiguda lliure. VW va contribuir al “triomf” de ER en detriment de Junts amb les seves polítiques de equidistància. Certament els vots de Junts van cer necessaris per anomenar president. Personalment hagués preferit repetir eleccions en lloc de formar el pitjor govern que mai ha tingut Catalunya. Ara la situació és la que tenim.

Si d’això hem apres, d’una vegada, que la confrontació amb l’estat i la UNITAT són la única forma d’avançar i guanyar eleccions res no haurà estat en va.

Josep Marrasé
Josep Marrasé
09.09.2021  ·  12:51

Vicent, has de saber que el PSC no cal que es mengi ERC, aquest partit s’ha auto-fagocitat i només n’han quedat les engrunes. A Catalunya tenen majoria al govern, però no tenen cap influència efectiva en les decisions sobre els plans estatals al nostre país.

Enric Mauri
Enric Mauri
09.09.2021  ·  13:00

Ai las!
Tot això actual (i el que pot venir) es podia aturar, millor dit, es podia, s’havia, d’INTENTAR ATURAR, entre desembre/19 i febrer/21 …
Alguns ho veien (jo n’era un) … el mal ja era tan greu, i el pronòstic tan gravíssim, que calia atacar amb ungles i dents el que estava ja sorgint i ja amb fets …
El mateix mal que ara es detecta i denuncia en l’independentisme, de paralització, de “agafar … de fumar”, etc., és el que ja va fer que alguns actors-agents importantíssims de l’independentisme, ja aleshores, no ho veiessin, no fessin res, del que es podia i s’havia de fer, torno a dir, si més no, INTENTAR-HO …
Quina llàstima! … cadascú, tots, amb la seva responsabilitat, per comissió o, més, per omissió … i el que passa és que encara penso que és podia aturar, anant a totes, sense por, dient “traïdor” a qui fos (Ai, no!), a la cara i per tots els mitjans, acusant, avergonyint, pressionant … S’havia de fer “sang” (metafòrica, és clar), i sovint cal, per dur que sigui, deia “hi ha una gangrena i s’ha de tallar a fons, si no amputar, per salvar el cos sencer”.
Salut i República Independent de Catalunya.

Juan Francisco Lopez-Garcia
Juan Francisco Lopez-Garcia
09.09.2021  ·  13:13

Magnifica Maria Rosa Guasch. Curt i ras.

Albert Parés
Albert Parés
09.09.2021  ·  13:43

Des d’un primer moment ja es va veure que el projecte d’ampliació de l’aeroport era una trampa i un engany. El trist és que el govern català hi va caure de quatre grapes.

Com proposes ampliar un aeroport carregant-te un espai natural protegit per la Unió Europea, si a més vas incomplir les compensacions que vas prometre en la última ampliació? Cal recordar que la Comissió Europea ha obert un procediment d’infracció contra Espanya per deixadesa mediambiental per la manca de protecció precisament del Delta del Llobregat que forma part de la Xarxa Natura 2020. El PSOE sabia que el projecte era inviable però el va presentar per crear divisió al govern català i, en cas que s’hi oposés, poder dir que no inverteix a l’aeroport per culpa de la Generalitat, com ha estat el cas.

Ricard Collado
Ricard Collado
09.09.2021  ·  13:50

No sé que és un hub, ni tercera pista, ni entenc de mobilitat, però avui al Circulo Equestre, foment del treball, cercle del Liceu… etc. estan força emprenyats, això vol dir que aquesta decisió és bona per a Catalunya, fer calers llegint el BOE al teu despatx de Via Laietana de moment ja no serà factible.
Les escopinyes sempre seran cosa de família

Josep Soler
Josep Soler
09.09.2021  ·  13:58

Comparteixo a parts iguals, el que el opinen el meu homònim Josep Soler i l’Albert Miret i òbviament a aquesta majoria de gent que, com jo mateix, resta sorpresa per la forma de governar i d’entendre el país, d’ aquest govern de coalició format pel partit de la “rotunda victòria” (ERC sense “ajud de ningú”) i els de l’exili (JUNTS, que ni tant sols van ser reconeguts electoralment), que ho tenen “molt fàcil” (sobretot els seus caps) per gestionar una “estratègia de país” des de l’exili.
Com que mes avall, crec sincerament que ja no si pot anar mes (el famós cartell que convida a anar a una manifestació que no te res a veure amb l’0nce de Setembre, ho diu prou tot) , i s’han esgotat els cent dies de “tanteig” del Govern del President Aragonès, crec que queda força clar, que ja estem dintre la fase primera de les ultimes, que ha d’acabar amb aquesta estranya hegemonia d’un partit que, lluny de fer-nos anar cap a aquella independència que teníem tant interioritzada, de cop i volta ens capgira el guió de la pel·lícula, per fer-nos anar cap a un final, que mes aviat s’ha convertit un mal son.
Esperem que s’acabi aviat.

Joan Benet
Joan Benet
09.09.2021  ·  14:09

Vist amb perspectiva i pensant que res a ERC és decideix sense el seu consentiment i que fa anys que és al darrere de l’estratègia seguida pel partit, començo a pensar que el senyor Jonqueres és una de les pitjors influències que la política Catalana ha tingut en el darrer decenni i que pagarem les conseqüències de les seves decisions encara durant uns quants anys més.

Francesc Ermi
Francesc Ermi
09.09.2021  ·  14:13

Totalment d’acord amb l’editorial. Lamentable paper del Govern (sigui el president o el conseller)
El problema es que els nivells dels primers de les llistes electorals cada vegada es mes baix

Jordi Bosser
Jordi Bosser
09.09.2021  ·  14:44

Jo afegiria, i potser m’equivoco, que a més de tots els partits citats, molts antics votants del PP han votat PSC com a vot útil anti independentista. Igual que ho van fer amb Ciutadans l’any 2017.
O sigui que el PSC també s’ha menjat el PP a Catalunya. Un gran honor…
Ara es disputen el primer lloc amb Vox, però al pas que anem també se’l menjaran.
Però entre PSC, Vox, C’s i PP són tants escons el 2021 com el 2017

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
09.09.2021  ·  16:17

Malauradament, sempre estem analitzant “la nostra actualitat” a misses dites. Ens manca sagacitat. Mentre ells ens couen en la seua cassola, nosaltres analitzem, amb molta cura i detalladament, la temperatura de l’aigua.

Era obvi que la Cort del Regne ens posava un parany. Mai, mai la Cort del Regne jugarà net amb les nacions que considera rivals (enemigues) perquè fer-ho, suposaria la seua desaparició. Aquesta realitat és inamovible i caldria que la integréssem en el nostre ADN d’una vegada i per sempre. Espanya no pot existir sense Catalunya. Seria un suïcidi en tota regla i estic convençut que ells no volen suïcidar-se. La transició no va ser el suïcidi del franquisme. Va ser una remodelació del franquisme, sobretot mantenint intactes les estructures del poder econòmic i maquillant l’aspecte polític. El poder judicial, ell, juga la funció de frontissa entre el maquillatge polític i el poder econòmic, res més.

Doncs, cal retornar als fonamentals.

Reprenc una frase de la Rosa Gispert en un comentari a l’últim article d’Odei Etxearte.

“Però em dolen molt dues coses d’aquest mitjà: la “calculada equidistància del seu director” que no ha estat capaç de plantejar les crítiques des de la lògica del que se suposa que és la línia editorial de VW. És a dir, la defensa de l’acció política encaminada veritablement a aconseguir la independència i la denúncia dels interessos partidistes que distreuen aquesta acció.”

Rosa Gispert parla de la línia editorial de VW, però el seu comentari “[la manca de] la defensa de l’acció política encaminada veritablement a aconseguir la independència i la denúncia dels interessos partidistes que distreuen aquesta acció” es pot aplicar a tots els mitjans amb certa audiència, és a dir influència en l’opinió pública.

Per què aquesta actitud de la política de l’estruç des del minut 0?

Misteriós.

La temperatura de l’aigua de la cassola espanyola és ara de 85°. Caldria en sortir-nos abans que arribe al punt d’ebullició.

Gràcies, línia editorial de VW.

Sergi Nicolau
Sergi Nicolau
09.09.2021  ·  17:17

Bon dia,
Es prenen les mesures mirant el calendari. Per això la notícia es dona just abans de la Diada. Una empenteta més cap a la desunió i la desmotivació. Si encara tinguéssim un mínim de memòria, s’hauria d’haver vist la jugada, de matussera i evident que és. Una de les coses més tristes és l’absoluta manca d’argumentari mínimament coherent per part del PSOE i Comuns. De debò algú pot creure que una decisió d’aquesta importància es pot prendre així, ara dic que sí i ara m’agafa la febrada i ho endarrereixo cinc anys, amb tota la força de les companyies aèries, els operadors turístics, les constructores implicades, els informes i projectes presentats a totes les institucions europees i els estudis d’impacte econòmic i mediambiental? O… potser és que ni s’han fet aquests contactes, informes, estudis i tràmits? Ha estat, com manta vegades ja ha fet Pedro Sánchez, una ocurrència per tenir portades durant quatre dies i desgastar el rival sense necessitar cap prova ni resultat constatable?
La política baixa a la conversa de bar, on es dirà que la Generalitat ha perdut la pluja de milions promesa, amb la inevitable i depriment imatge del Pla Marshall que passa de llarg en una nova re-edició (i en van tantes!) de la pel·lícula d’en Berlanga.
PS: Ei, Junqueras, ara podries tornar a fer el ploricó dient allò de “fem-ho, va, fem-ho…”, que l’única base que s’està eixamplant és el forat que ens estan fent sota els peus per omplir-lo de ciment.

Antoni Morros
Antoni Morros
09.09.2021  ·  17:30

A mi el que més m’emprenya és que tan els d’aquí com els d’allí, ens prengui per imbècils.
“Teatro, puro teatro….y del malo!!
Doncs això!!

David Mascarella
David Mascarella
09.09.2021  ·  18:22

I Junts?

Antoni Morell
Antoni Morell
09.09.2021  ·  20:16

I tot això amb AENA plena de catalans que han entrat per les portes giratòries després d’haver-se les treballat o estat “seleccionats” pels socialistes sia PSCoE.
Com per exemple els ex càrrecs polítics del PSC: Maurici Lucena Betriu (ex regidor de Maragall) ja fa dies: President del consell executiu i Conseller Delegat d’AENA, també hi podem afegir Jordi Hereu Boyet (ex alcalde de Barcelona) ara president d’Hispasat …
Després hi varen entaforar a Josep Antoni Duran Lleida com a conseller independent al Consell d’Administració (ex de UDC i de moltes altres activitats i amb el valor afegit de tenir terror a volar en avió). Fa poc la Ministra del ram que també es catalana. i ves a saber quants n’hi han d’altres procedències .
Segurament, com va passar amb José Montilla, tots farien el mateix paper al defensar-se en el Parlament la seva incorporació a Enagàs com a conseller. Ho justificà pel seu “coneixement del sector energètic”. ‘Jo no m’he corromput’, va assegurar davant la Comissió d’Afers Institucionals, on va dir que a Enagàs, en ser una empresa d’interès públic, hi pot aportar el ‘coneixement adquirit a la vida pública havent estat ministre del ram i president de la Generalitat’!!!
On deu parar Joan Clos?…I molts altres, que en ser entrevistats diuen que allà on estan “instal·lats” treballen per Catalunya.
Perquè no és manifesten al respecte?

Salvador Manich
Salvador Manich
09.09.2021  ·  21:12

No se de què ens estranyem. És un dels resultats de la no unitat independentista. Durant un miratge de temps va haver-hi unitat JxS que un partit que ara ostenta la presidència la va trencar. D’aquella pols venen aquests fangs. Alguns dieu que el Pr. Puigdemont també en té la culpa, jo no ho crec pas. Ell no governa, ni controla el govern, que se sàpiga. De fet, fa bastant temps que està callat. ERC n’aprendrà, però a garrotades i, mentrestant, anem esperant… i perdent el temps.

Joan Ortí
Joan Ortí
09.09.2021  ·  22:19

Un amic, ho planteja a nivell exclusivament econòmic. Diu….

No puc opinar sobre el cost mediambiental de l’ampliació de l’Aeroport de Barcelona per què no sóc ornitòleg ni expert en ecologia, però si sé alguna coseta sobre economia i finances i vaig veure ELS FETS:

L’estat espanyol ha promès € 1600000000 per a aquesta obra, que preveu acabar cap al 2026. Suposant que aquesta promesa es compleixi (que és molt suposar) i sent extremadament optimistes amb els inevitables retards i contratemps inesperats és raonable allargar la data fins al 2030. O sigui, 9 anys.

Quan es va obrir la Caixa de Pandora de les balances fiscals, l’estat espanyol va acabar reconeixent (amb la boca mooooolt petita) que el dèficit fiscal de Catalunya versus Espanya és de 17 mil milions anuals.

Estic segur que ara és més, però en nom de rigor financer i perquè no se m’acusi de fer suposicions, farem servir aquesta xifra “oficial”.

La inversió promesa a so de bombo i platerets per a Catalunya és de 1600 milions als complir en 9 anys. I en aquests 9 anys, a raó de 17 mil milions per any, Espanya haurà espoliat a Catalunya 153 MIL MILIONS que marxaran a Madrid per no tornar.

A més, fins al més ingenu sap que Madrid MAI permetrà que Barcelona es converteixi en hub intercontinental que li faci competència directa a Barajas.

Si Catalunya fos un estat independent, amb moltíssim menys que aquests 153.000.000.000 podria copiar l’estructura aeroportuària londinenca: deixar el Prat com està, respectant el seu entorn natural, augmentar la capacitat operativa de Reus i Girona, i connectar-los amb una xarxa ferroviària ràpida i eficient, a imitació de Heathrow, Gatwick, i Stanstead.

I per descomptat, podria fer-ho sense haver de demanar permís ni a AENA ni a ADIF.

Conclusió: certs polítics podran omplir-se la boca grossa de moltes coses, i els seus obedients mitjans publicaran el que se’ls ordeni. Però ha prou amb uns simples números per posar les coses al seu lloc, destapar “veritats incòmodes”, i demostrar que pertànyer a Espanya és absolutament ruïnós per a Catalunya.
Santiago Recasens.

No li donem mes voltes de que si patatim ERC, que si patatum PSOE, que si patatam JUNTS, etc, etc, el tema és la independencia de Catalunya i l’actual espoli fiscal. Que hem de parlar a la “taula de dialeg”….del aeroport? El poble de Catalunya diu que prou comedia!!

Rosa Gispert
Rosa Gispert
09.09.2021  ·  22:38

-No ampliaran l’aeroport: millor, salvem el territori, temporalment.
-No faran les inversions: tampoc les haurien fet o en tot cas amb empreses de l’Ibex, no pas catalanes.
-Posen en ridícul Aragonès: ja l’hi està bé, a veure si n’apren ell i els seus votants.
-Fomenten la divisió del partits: ja no ve d’aquí. Voleu dir que ho estan gaire d’units?.
-El PSOE es vol menjar ER: bona notícia. A veure si els del partit que encara volen la independència (n’hi ha?) reaccionen i es puleixen la direcció botiflera.
-El PSOE vol guanyar les municipals a BCN: tant de bó facin fora la Colau, no és gaire diferent del Collboni.
-El PSOE vol guanyar la Generalitat: uns quants xupopters “independentistes” es quedaran sense feina i hauran de treballar

Potser llavors, quan estiguin tots a la papers de la història, ens organitzarem com cal i tirarem endavant.

Pere Planella
Pere Planella
09.09.2021  ·  22:50

Tot va començar quant van dir que separats aniríem millor, deixem les taules de diàleg que no han servit ni serviran per res, polítics torneu a fer cas del poble, el poble no a fallat mai sou vosaltres que ens heu fallat, que heu de fer, molt fàcil, poseu vos al costat del que demana el poble i deixa vos de partidismes, si anem units aquest poble no l’atura ningú.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any