06.11.2025 - 21:40
|
Actualització: 06.11.2025 - 22:24
Pels volts de Sant Martí, 11 de novembre, els cellers de diferents territoris del país celebren la Festa del Vi Novell. És una celebració antiga. Abans, els cellers i les cases que venien el vi nou, el primer de l’any, posaven a la façana de la casa una branca de pi verd. Aquest marca era el senyal que feia saber a tothom que en aquell espai ja havia arribat el vi nou i que se’n podia comprar. En alguns indrets, aquesta tradició de la branca de pi i de la venda del vi novell s’ha mantingut, però a molts territoris vinícoles, que són la majoria, la tradició es va anar perdent i va deixar de fer-se. Tanmateix, aquestes darreres dues dècades, sembla que l’interès per revifar la celebració del vi novell va agafant consistència. De fet, tastar el vi novell és tastar un vi joveníssim encara, molt aromàtic, espetegant. Sense voluntat d’oferir un producte rodó, sinó de tastar i gaudir del primer vi de l’anyada, que és el que prefigura el vi que vindrà.
Fa nou anys que es va crear el Col·lectiu d’Elaboradors del Vi Novell i es va començar a celebrar la Festa del Vi Novell a Barcelona, als Jardins del Palau Robert, amb el suport de l’INCAVI. L’Institut Català de la Vinya i el Vi ha donat suport des del principi a aquesta iniciativa, per visibilitzar els primers vins de l’any i recuperar la festa. Són cellers, una part cooperatius, que formen part d’una denominació d’origen i compleixen uns requisits. Enguany són set, uns quants menys que l’any passat. I això que l’INCAVI, aquest 2025, ha donat més suport que mai a la iniciativa: ha fet la presentació oficial de la festa durant el Fòrum Gastronòmic de Barcelona, que s’ha fet aquesta setmana a la Fira de Montjuïc, i també ha produït el documental Vi novell. El primer raïm de Catalunya. Al Fòrum Gastronòmic se’n va mostrar el trailer. La peça sencera s’estrenarà aquest 13 de novembre a les 18.00 a l’auditori del VINSEUM de Vilafranca del Penedès, dins el festival Most, i després hi haurà un tast de vins novells. El documental entrarà a concurs a la secció del festival Collita del Most.

Com cada any, el Col·lectiu d’Elaboradors del Vi Novell ha triat un personatge perquè apadrini la seva festa. Enguany, és la xef Carme Ruscalleda, que ha explicat que tenia lligams amb el vi novell: “Sóc filla d’un pagès del Maresme que cada any feia vi. Recordo que al novembre s’encetava la bóta del vi nou de l’any, es penjava la branca de pi verd a fora, i amb el pas de les setmanes, aquella branca de pi s’anava assecant i anava quedant marró. Era el que ens mostrava que el vi jove havia anat reposant.” I ha acabat dient: “No hem de perdre el vi novell, perquè té l’excepcionalitat de la joventut. Tots hem estat joves i tots recordem aquest moment d’errades i de vitalitat. El vi novell té el seu temps, és de temporada, i combina a la perfecció amb tots els fruits de la tardor: amb els bolets, amb les castanyes i amb els calamars, que també són de temporada. Hem de menjar-nos els aliments quan toquen. Ara és el moment del vi novell.”
Els cellers que han embotellat el vi novell 2025 dins el Col·lectiu d’Elaboradors del Vi Novell són: celler Carles Andreu, Vins Petxina, celler Maset, celler Ronadelles i les cooperatives Sant Josep Vins, cooperativa d’Espolla, celler Masroig i Portell. D’entre més, s’ha pogut tastar el vi novell blanc Portell, de la Vinícola de Sarral, un vi de macabeu molt aromàtic i nerviós. També el vi novell del celler cooperatiu d’Espolla, molt singular, perquè conté els tres colors de la garnatxa a parts iguals: garnatxa blanca, roja i negra. Una joia.

El cap de setmana del 15 i 16 de novembre els diferents cellers faran les seves festes populars. Una de les més sonades l’organitza el celler cooperatiu del Masroig, al Priorat. El 22 de novembre es podran degustar tots els vins novells d’aquests cellers a Reus (Baix Camp) i el 29 de novembre els cellers arribaran a Barcelona, als Jardins del Palau Robert, acte que clourà la promoció dels vins.
La NANO, festa del Vi Natural i Novell
També el dissabte 15 de novembre se celebra una altra Festa del Vi Novell, però aquesta té un lligam més directe amb els vinyataires lliures que no amb l’INCAVI. És la NANO, la Festa del Vi Natural i Novell. L’organitza el celler Talcomraja d’Arenys de Munt (Maresme) i hi participen una vintena llarga de cellers que elaboren vins naturals i que, entre més elements que els vinculen, no volen formar part de cap denominació d’origen.

La festa començarà a les 11.00 a la carpa de Can Jalpí d’Arenys de Munt amb una taula rodona sobre agricultura regenerativa i economia circular. A les 12.00 s’inaugurarà la festa i la fira de vins, amb la cantada de rondes del vi, que enguany comptarà amb la presència de Jaume Arnella. La companyia de teatre Xarop de Canya presentarà dos espectacles, l’un al matí i l’altre a la tarda. Hi haurà un dinar popular i la fira de vins naturals i novells es tancarà a les 21.00, tot i que també hi haurà un sopar popular. Una de les accions divertides i curioses de la festa és la “Microembotellada de Macrocupatge”, que consisteix que cada celler aportarà dos litres del seu vi novell que aniran a parar a un sol contenidor i després s’embotellarà i es podrà comprar.
L’Embutada, la festa del vi novell més matinera
Però la primera festa, la que obrirà les celebracions del vi novell al país, es farà aquest cap de setmana a Tarragona, en el si del programa de l’Embutada, que organitza el col·lectiu Santa Teca i que es fa per sisè any.
Vint-i-sis cellers del país participaran en la festa del vi novell que se celebrarà demà, dissabte, 8 de novembre. I d’on ve, el nom de l’Embutada? Expliquen: “Antigament, quan el vi encara fermentava, les colles d’amics, de pescadors, de castellers i de jornalers anaven als cellers a tastar-lo. Demanaven un embut, que s’omplia de vi. Aquest embut tenia forma d’angle i passava de client a client, d’amic a amic, mentre es tapava l’extrem inferior del tub amb el dit. Es tractava de no ser el darrer a beure’n, perquè qui s’acabava el vi pagava la ronda.”
La mostra de cellers i tast de vi novell s’obrirà a les 12.00, i a les 13.00 es farà l’obertura de l’espai gastronòmic. A més, hi haurà una cercavila, una ruta històrica amb tast de vi, un taller per a aprendre a dissenyar una etiqueta i música, a més de la rifa de l’Embutada. I es farà a la Part Alta de Tarragona.

Berna Rios, coordinador del col·lectiu Santa Teca, explica: “Som una associació sense ànim de lucre que va néixer fa catorze anys, i per allà hi ha anat passant força gent. Ara som nou persones, entre les quals hi ha arquitectes, periodistes, arqueòlegs, dissenyadors gràfics…, gent amb professions liberals que no té necessitat de lucre i que vol que la cultura vagi endavant.”
A Santa Maria del Camí, festa grossa amb el vi novell
Set cellers, els que formen l’Associació de cellers de Santa Maria del Camí (Mallorca), organitzen amb l’ajuntament la Festa del Vi Novell, que se celebrarà el 29 de novembre. És una festa grossa, amb implicació de la gent del poble i molt concorreguda. Al setembre es va convocar un concurs de cartells per a anunciar la d’enguany. Es va triar la proposta de Victòria Garau Rios, d’aire modernista. La festa en si es concentra a final de novembre i ocupa dos caps de setmana. El programa és extens i variat. Entre més, el divendres 21 de novembre, el celler Jaume de Puntiró acollirà un espectacle de màgia on es mirarà de convertir l’aigua en vi; el dissabte 22, els vinaters, acompanyats d’amics, engalanaran la plaça de la Vila amb brots de pi. S’hi faran activitats infantils, música i més. I ja el darrer cap de setmana, divendres 28, es lliuraran els premis Brots de Pi, que reconeixen persones o entitats que defensen i promocionen la vinya i el vi de Santa Maria. Enguany, els guardonats són Joan Ferrer, pagès i vinicultor, i la colla de gegants de Santa Maria.

El dissabte 29 de novembre es farà la jornada de portes obertes dels cellers, engalanats amb la branca de pi a les seves façanes. Els visitants podran tastar el vi novell dels set cellers. A l’hora de dinar, a la plaça Nova, la més gran de Santa Maria del Camí, es farà un dinar popular i es faran les burballes del vi novell, una menja típica d’aquestes dates. I a les sis, començarà la Festa del Vi Novell a la mateixa plaça. S’allargarà fins a la matinada i hi passaran uns quants grups de música. Els assistents podran tastar el vi novell, que podran acompanyar amb tapes dels bars del poble. El programa de la Festa del Vi Novell clourà el dilluns primer de desembre amb un tast dirigit i comentat dels set vins novells d’enguany. L’acte es farà al celler Macià Batle.