16.02.2017 - 15:51
|
Actualització: 16.02.2017 - 16:23
ROMA, 16 (EUROPA PRESS)
La Cambra de Diputats d’Itàlia ha aprovat aquest dijous de forma definitiva el decret llei per establir un fons de rescat dotat amb 20.000 milions d’euros destinat al sanejament de la banca, que compta amb 356.000 milions d’euros en crèdits morosos.
La Cambra Baixa ha ratificat el decret llei presentat durant la matinada del passat 23 de desembre, aprovat ja pel Senat, amb una majoria de 246 vots a favor, enfront de 147 en contra, i 22 abstencions.
El fons de rescat, creat per l’Executiu italià arran de la fallida ampliació de capital de Banca Monte dei Paschi di Siena, contempla la recapitalització cautelar del banc toscà i altres entitats del país transalpí amb problemes de capital, com Banca Popolare di Vicenza, Veneto Banca i Banca Carige, entre d’altres.
En aquest sentit, el primer ministre d’Itàlia, Paolo Gentiloni, ha assenyalat a través de la xarxa social ‘Twitter’ que el vistiplau parlamentari suposa “un pas endavant per garantir la seguretat econòmica de famílies i empreses”.
El sector bancari del país transalpí compta amb un total de 356.000 milions d’euros en préstecs improductius, dels quals 214.000 milions d’euros són préstecs morosos o impagats, segons l’últim informe d’Estabilitat Financera publicat per Banca d’Itàlia.
El banc central va explicar el desembre que el rescat de Monte dei Paschi costarà a l’erari públic un total de 6.600 milions d’euros –amb els quals l’Estat es farà amb una participació superior al 70% de l’entitat–, mentre que els altres 2.200 milions d’euros requerits pel Banc Central Europeu (BCE) els aportaran inversors institucionals.
Així mateix, el Govern d’Itàlia estaria estudiant la possibilitat d’injectar 5.000 milions d’euros a Veneto Banca i Banca Popolare a través d’una “recapitalització cautelar” –el mateix procediment utilitzat amb Monte dei Paschi– per esquivar les noves directrius europees de recapitalització interna o ‘bail-in’, segons va informar ‘Financial Times’ dimarts passat.