Irritació a la xarxa per un article de ‘La Vanguardia’ que analitza els cognoms dels diputats del parlament

  • Un dels primers a mostrar la sorpresa amb l'article ha estat el conseller de Justícia Carles Mundó

VilaWeb
Redacció
21.02.2016 - 18:50
Actualització: 22.02.2016 - 10:07

Un article de ‘La Vanguardia’ en el qual s’analitza si els cognoms dels diputats del Parlament de Catalunya són representatius de la societat, ha generat un cert malestar a la xarxa. El text, firmat pel periodista Carles Castro, titula i conclou el següent: ‘Només 32 dels 135 diputats del parlament tenen algun cognom dels més freqüents a Catalunya.’

Aquesta espinosa afirmació es basa en una estatística de l’Idescat que assenyala quins són els vint-i-cinc cognoms més freqüents al Principat. De tots els partits que tenen representació al parlament, l’article diu que Junts pel Sí és el menys representatiu de la societat perquè és la formació que té menys diputats amb cognoms que figurin entre els més freqüents. ‘En el cas de JxSí, la manca de correspondència amb la realitat de Catalunya és abismal’, diu l’article. I afegeix: ‘Només cinc dels seus 62 diputats (Munell Garcia, Rodríguez González, Munté Fernández, Gómez del Moral Fuster i Corominas Díaz) tenen algun cognom que figuri entre els 25 més usuals.’

Fins i tot, si la llista s’amplia als cent cognoms més freqüents, ‘només’ deu diputat més adscrits a Junts pel Sí hi apareixen.

Per una altra banda, en el cantó oposat a Junts pel Sí es troben Ciutadans i el PP, els dos partits més representatius de la societat catalana, diu l’article. ‘Per començar, el partit taronja compta amb tres García (el cognom més usual), un López (el número tres en el rànquing de l’Idescat), tres Sánchez (el número quatre) i un González (el número vuit, a més d’un altre González el primer cognom del qual és García)’, diu l’article. Quant als populars, aquests compten amb tres García (començant pel seu cap de llista), un Sánchez, un Rodríguez, un Fernández Álvarez i un Gil.

Així doncs, segons l’anàlisi, en el cas de Junts pel Sí, els diputats amb els vint-i-cinc cognoms més freqüents representen poc més del 8%. Catalunya Sí que es Pot un 9% i la CUP un 10%. En canvi, el PSC arriba a un 25%, Ciutadans a un 56% i el PP a un 64%.

Un dels primers a mostrar la sorpresa amb l’article ha estat el conseller de Justícia Carles Mundó. Heus ací el piulet que ha fet:

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor