Irlanda nomenarà un ambaixador a l’estat de Palestina

VilaWeb
Simon Harris, primer ministre d'Irlanda, en una imatge d'arxiu (fotografia: EFE / EPA / Tolga Akmen).
Pol Baraza Curtichs
28.05.2024 - 14:23
Actualització: 28.05.2024 - 17:46

Irlanda, juntament amb Noruega i l’estat espanyol, ha reconegut avui oficialment l’estat de Palestina i ha acordat d’establir relacions diplomàtiques entre Dublín i Ramal·lah, a Cisjordània, a uns quinze quilòmetres del nord-est de Jerusalem. El govern irlandès, a més, ha anunciat que nomenarà un ambaixador a Palestina i que estarà ubicat a Ramal·lah. “Aquesta decisió d’Irlanda prova de mantenir viva l’esperança. Es tracta de creure que una solució de dos estats és l’única manera d’Israel i Palestina per a viure braç a braç en pau i seguretat”, ha dit el primer ministre d’Irlanda, Simon Harris.

Harris ha explicat que volien reconèixer Palestina al final d’un procés de pau, però que han hagut de fer aquest moviment per a mantenir viu el “miracle de la pau”. “Novament, demano al primer ministre d’Israel que escolti el món i aturi la catàstrofe humanitària que veiem a Gaza”, ha dit.

Micheál Martin, ministre d’Afers Estrangers d’Irlanda, explica que la decisió és tan sols el començament del procés i que representa que el camí polític és “l’única manera de trencar el cicle de despossessió, submissió, deshumanització, terrorisme i mort que ha arruïnat les vides d’israelians i palestins durant dècades”. En un comunicat, explica que és vital que l’Autoritat de Palestina, presidida per Mahmud Abbas, tingui el suport total de la comunitat internacional en la reforma i prestació de serveis.

Eamon Ryan, ministre de Transport d’Irlanda i el dirigent dels Verds, considera que el que demana el poble de Palestina no és indignant ni extravagant. “En tot cas, és modest. El desig de ser reconegut com un Estat com qualsevol altre, de controlar els seus propis afers i de parlar per si mateix en l’escena internacional. Avui, Irlanda reconeix aquest desig”, ha comentat.

“També reiterem que Irlanda reconeix sense ambigüitats el dret d’Israel a existir. La nostra expectativa és que l’establiment d’un estat palestí només serveixi per consolidar l’existència d’Israel permetent-li créixer en pau i harmonia amb els seus veïns”, ha afegit Ryan.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor