Els responsables de Poblet diuen que no s’han endut documentació important de l’Arxiu Tarradellas

  • Els arxivers han trobat una caixa de seguretat oberta i documents del president escampats per terra

VilaWeb
Europa Press / Redacció
31.10.2022 - 12:54
Actualització: 01.11.2022 - 22:13

Els Mossos investiguen un robatori amb força aquest cap de setmana a l’arxiu del president Tarradellas al monestir de Poblet (Conca de Barberà), segons que ha avançat TV3 i han confirmat fonts del cos a Europa Press. Les instal·lacions del monestir eren tancades en el moment del robatori, que devia haver estat de matinada. La Unitat Central de Patrimoni Històric es farà càrrec de la investigació tan bon punt es determini el valor de la documentació històrica furtada.

El robatori ha estat al Palau de l’Abat, la seu de l’Arxiu Tarradellas. Ara com ara, no se sap quins documents cercaven els lladres, ni tampoc el motiu del robatori. Els responsables de l’arxiu Montserrat Tarradellas i Macià han assegurat que els lladres no s’han emportat cap documentació històrica rellevant del president Josep Tarradellas. Segons els treballadors, els delinqüents han obert un armari de seguretat ignífug que contenia documentació de Tarradellas, un llibre manuscrit de Josep Maria de Segarra o la carpeta que l’ex-president basc Íñigo Urkullu va cedir amb material del seu paper durant el procés. Tot i això, l’abat de Poblet, Octavi Vilà, ha dit que no s’haurien endut res. Vilà també ha comentat que els assaltants han neutralitzat el sistema de seguretat.

L’entrada s’hauria fet la matinada de dissabte a diumenge. Segons ha detallat Vilà, l’assaltant o assaltants haurien saltat la muralla per accedir a la finca, després haurien forçat la porta que dóna a la carretera i haurien accedit a l’interior de l’immoble per una finestra situada entre la planta baixa i el primer pis, a la part del darrere de la porta principal. A l’interior, haurien neutralitzat el sistema de seguretat col·locant portes i cartons als sensors. A l’edifici no hi ha càmeres de seguretat, si bé és una mesura que des del monestir ja fa temps que es treballa per tenir.

Aquest dilluns al matí, quan els treballadors de l’arxiu han arribat, s’han adonat que hi havia la finestra oberta. “Ens han vingut a buscar quan estàvem fent la missa conventual i hem pujat tots plegats”, ha comentat l’abat i president de l’arxiu Montserrat Tarradellas i Macià.

Des d’aleshores, la policia científica dels Mossos d’Esquadra ha estat analitzant la zona i recollint proves que puguin ajudar a esclarir la identitat de l’assaltant o assaltants, així com les seves intencions. “Les arxiveres diuen que no troben a faltar res. Hem de mirar exhaustivament les carpetes, però sembla que hi és tot”, ha reconegut Vilà, que ha expressat la seva sorpresa pels fets. Segons ha dit, en veure la finestra oberta i que no hi faltava material han pensat “que potser era una bretolada”, però el fet d’haver anat “directament a l’armari i prendre tantes precaucions no és casualitat”, ha concretat.

De fet, l’abat ha comentat que la matinada de dissabte a diumenge va saltar una alarma de la planta baixa. Des de la companyia de seguretat es va avisar la directora de l’arxiu i, per protocol, van rearmar l’alarma. En cas que hagués tornat a saltar, per protocol s’hauria avisat els Mossos d’Esquadra, però com que no va haver-hi una segona advertència es va considerar una falsa alarma.

El batlle de Vimbodí i Poblet, Joan Canela, ha celebrat que l’entrada finalment no hagi tingut conseqüències greus. “Estem a l’espera de l’informe policíac”, ha dit amb prudència. La investigació continua oberta.

L’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià, incorporat l’any 1981 al monestir, és format pel fons documental de Josep Tarradellas i Joan, president de la Generalitat de Catalunya a l’exili, i més fons personals donats al Reial Monestir de Santa Maria de Poblet. Conté un gran volum de documentació històrica vinculada a la figura del president Tarradellas, l’exili, i el restabliment de la Generalitat de Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any